recent posts

Friday, January 23, 2015

Apa yang aku buat ??

InsyaAllah less than 50 days, aku akan selangkah ke alam misteri..haha..kenapa aku katakan alam misteri sebab, alam yang tak pernah aku tempuh la kan..so penuh dengan misteri..bukan mcm misteri nusantara tu..So, dalam masa bertenang dan berdiam diri ni, banyak benda yang aku buat, cumanya malas nak share ngan korang..haha..yela kan, bukan cite pasal travel pun, korang mesti tak minat.. kalau aku cerita kang ade yang kata aku poyo..tu yg aku duk taip padam taip padam setelah beberapa kali cobaan nak update blog pasal benda ni..

tapi akhirnya, aku decide nak share kat korang, apa projek yang aku lakukan sepanjang beberapa minggu kebelakangan ini.

Projek 1 : Bunga Telur

To save budget opkos, kena la buat bunga telur sendiri.  Bahan2 kebanyakannya aku beli kat Nilai 3, kedai ZC tu..Aku plan nak buat seratus, tp bila dah penat buat, aku buat 80 je..haha..jenuh gak nak membuatnya. Mula2, kna buat bunga, pastu kena ikat reben, pastu kena gulung paper pastu ikat, pastu barulah boleh cantum-cantumkan segala bahan2..rumit tapi aku puas hati sebab berjaya gak aku buat.

Projek 2 : Gubahan Hantaran

Lagi satu cara nak save budget. Gubah sendiri barang hantaran. Aku beli bahan-bahan gubahan tak sampai RM200, tapi boleh hasilkan gubahan yang simple, menarik dan memikat hati aku. haha. puji diri sebab takde orang pun nak puji.  Total gubahan dulang adalah sebanyak 9 dulang.

Projek 3 : Jahit Manik Baju Nikah

Baju nikah aku simple je, sesimple tuannya. (simple kah aku?) Aku tak bape suka sangat yang fancy2. Kain aku beli sendiri, aku beli plain chiffon n lining, pastu tempah kurung moden tapi kain die buat kembang duyung sket..pastu letak border lace..jadilah,,baju tu aku tempah kat kakak ipar akak aku. Upah jahit RM150 je, beads n border lace aku beli online, tinggal nak jahit je lagi beads tu. Beads tu aku beli jenis yang pearl beberapa size, pastu aku jahit je berterabur. done. Boleh jimat RM400++. Sebab kalau tempah kat luar, baju nikah perempuan boleh cecah RM700 sepasang. Pengsannnn!

Projek 4 : Jahit Veil

Veil lagi senang. Aku just beli kain net, gunting ikut size yg aku nak, hantar jahit tepi, pastu tepekkan dengan baki border lace utk baju, dan beads pun yang sama dengan baju, memang beli extra. Pastu, jahit terabur-terabur. Done!

Projek 5 : Goodies 

Untuk goodies aku just beli box dan tempah sticker online, pastu tampal je sticker tu kt box, done. Isi dalam biarlah surprise, khas untuk tetamu yang datang. hehe. Isi goodies tu pun aku bertungkus lumus dengan mak untuk buat. Jadi aku harap tetamu aku nanti dapat enjoice!

Projek 6 : Kemas Rumah

Aku dah start berkemas rumah sejak beberapa minggu yang lepas. Disebabkan aku anak perempuan bongsu yang nak kawen, dan adik bongsu aku pun tak balik kenduri kawen nanti, aku la yang kena bertungkus lumus kemas rumah kat kg.  Setiap minggu balik kampung sebab tolong mak dan abah. Kakak2 aku yang lain biasalah dah ada keluarga n anak2 kecil, memang aku tak harapkan dorang tolong sebab bagi aku, dorang tolong jaga anak dorang supaya jangan buat sepah pun dah cukup baik bagi aku..haha..Disebabkan nak menyambut menantu bongsu lelaki, mak jahit langsir sendiri..haha..pastu rumah pun cat la sikit sebab memang dah bertahun-tahun tak bercat. Almaklumlah dah lama tak kenduri kendara. So, memang sangat penat, tapi aku happy je, sebab setiap minggu dapat menatap wajah kesayangan hamba.  

Banyak lagi benda yang aku nak buat ni sebenarnya, ikutkan hati, pelamin pun aku nak buat, lauk kenduri pun aku nak masak sendiri. tapi apakan daya, tanganku hanya ada dua. haha. aku buat mana yang mampu je, selain nak cut cost, aku pun happy sebab dapat jugak mengeluarkan bakat terpendam aku ni..yelah, kat kenduri sape lagi aku boleh memandai2, bukan sume org suka dengan idea kite ye tak..Tapi apa yang penting, borang nikah dan segala dokumen tu sume dh siap. Abah pun dah book tarikh imam.

Disamping kerja-kerja di atas, aku dah mula kumpul alamat saudara-mara yg jauh, kawan-kawan yang dah lama tak contact, untuk dijemput ke majlis tersebut. Bagi rakan-rakan blogger yang nak datang, emelkan kat aku alamat korang kat emel yayanrahman@gmail.com.  Mana tau dapat bersua kita nanti di sana. (Berani buat camni sebab blog ni tak banyak follower) muahahaha..tapi korang pun entah sudi entah tidak nak datang..yela, kita kan hanya kenal di alam maya hd je.  tapi kalau korang nak datang, memang aku jemput tau. just emel je alamat korang, insyaAllah kad sampai..Nanti kenalkan diri, takut nanti aku tak kenal lak. Sesia datang jejauh..(bajet ade follower yang daripada Zimbabwe leteww)

Haha. Okeylah, sebab benda nak surprise lagi kan, so aku tak letak gambar-gambar lagi..InsyaAllah lepas kawen nanti ada masa aku tepek hasil karya tangan aku. hikhik..maluwww..Harap korang dpt doakan majlis aku berjalan lancar, aku pun berdebar sebenarnya ni, yela, makin dekat kata orang makin banyak dugaannya. Aku cuma merancang, Allah jualah yang menentukan segalanya.  Kena fikir positif je skang ni..hmmmm..oklah korang adios, banyak keje menanti lagi ni..bye!



Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow