nuffnang ads

recent posts

Tuesday, December 21, 2010

DREAM AND DREAMING

what will i be years from now?

there a few things that i need to settle up in 5 years from now. pertama sekali, degree. pejam celik dah nak masuk semester yang keempat. masa berlalu agak cepat. tapi lagi cepat lagi bagus. cepat2 nak abeskan supaya jiwa kembali tenang. dan tentunya berharap sangat nak dapat 1st class degree, walaupun nampak agak sukar sekarang ni, tapi aku akan cuba lagi dalam semester2 yang akan datang.

yang keduanya, aku ada memasang cita-cita untuk bekerja di luar negara. kalau ikut pada syarat, kena genap 5 tahun bekerja dulu, baru boleh apply. so aku masih ada masa lagi sehingga aku abeskan degree. semestinya bekerja sebagai secretary di luar negara. dan mungkin bila balik daripada sana aku akan apply kerja guna degree aku. sebabnya aku memang suka jadi secretary, seronok sangat kerja ni. walaupun kadang-kadang ada banyak tekanan tapi aku mula enjoy dengan kerjaya ni. so, harap sangat2 sebelum aku memulakan kerja lain dengan degree aku nanti, aku dapat kerja kat oversea.

dalam pada itu, aku berharap juga agar dapat mengakhiri zaman bujang. he he. happy tengok kawan2 yang dah kawen, tunang, yang dah dapat anak, yang bakal dapat anak. tengok betapa bahagianya apabila menempuh hari bersama-sama, together2 gitu. seronok kan? dan bila cakap pasal kawen, mulalah berangan-angan. nak hidup bersama, nak masak untuk si dia, nak kemas rumah sama-sama, dapat anak, didik anak sama-sama. huk huk. jauh sudah ni, bertunang pun belum, dah fikir pasal anak pulak!

okeylah stop dulu sebelum aku merepek ntah ape2 lagi. tapi apa yang aku harap semua yang disebutnya di atas menjadi kenyataan. amin~

Wednesday, December 8, 2010

AIN'S E-DAY


lepas sorang ain kawen, ain lagi sorang pulak tunang..agaknya nanti lepas sorang yan kawen, yan lagi sorang pulak tunang..(berangan~~~!)tapi siapakah antara yan yang akan kawen dulu??? ha ha ha..


7 december 2010 was the date..tunang dah ko !!

so, kesempatan ni nak wish ko..

:: CongRats deAr!
:: sEm0ga cepAt2 ke jiNjang PelaMin..
:: we'ol l0ve u s0 muCh!!
:: taKe caRe sebab k0 darAh maNis..he he..
:: d0akan kit0Rang Pulak menYusul ek..=)






daaa!

Monday, December 6, 2010

HAPPY BIRTHDAY !!


tQ for the wishes......tQ for the presents.....tQ for the surprises...tQ for the cakes, pizzas, pastas, chickens..and last but not least tQ for the flowers, sayang....
so, i'm 23 now!! dah besar dah..
jangan nakal2 lagi..
be matured..
sabar dengan dugaan yg mendatang..
jadi anak yg soleh..
cepat2 kawen..hehe..
pendek kata, jadi insan yang berguna..
berfikir sebelum bertindak..
jangan buat sesuatu yang boleh mengguris hati orang lain..
harap2 sangat tiada orang lagi yang iri hati dan dengki dengan apa yang saya ada sekarang ni..kerana apa yang saya dapat sekarang ni sesungguhnya hanyalah dugaan yang Allah berikan sebagai ujian menjalani hidup di dunia ini..
terima kasih dan syukur ke hadrat Ilahi kerana masih memberi peluang untuk saya menghirup udara di dunia ini..alhamdulillah...
HAPPY BIRTHDAY TO ME..!

AIN'S WEDDING


congrats ain & hubby...alhamdulillah kawen jugak kawan aku yang sorang ni...hehe


for her wedding, aku janji nk sponsor dia kek..so, aku pun menempah la kek daripada cousin aku, Kak Dila & Kak Zehan..tQ sis for the lovely cake...hope ain u like it..hehe


mesti tertanye2 ain yang mana kan? hehe..ain ni satu2nya member kamceng aku time praktikal kat pejabat daerah dulu..pendek kata, semua benda aku wat sama2 ngan ain ni..kitorang meniaga time bulan puase, jual kerepek, pastu dapatlah untung sket bleh beli handphone baru..kitorg dok telefon era sebab nak teka bunyi, jwpn kitorang mmg dah hampir2 sgt dgn jawapan..tapi time tu dah ada orang call..ceh! seronok dpt membe sekapla ni, ada je idea2 ntah ape2 dtg..tmbh2 kitorg je anak dara yg keje kt ctu time tu..


tapi kat kenduri ain aritu takde pulak terserempak ngan mana2 staf kt pejabat daerah dulu..harap jugak dapat jumpa, tapi tak de pulak..lagipun tak leh lama sebab en.bambino nak keje petang tu..so, kitorg pun rushing2 pulang ke KL..bayangkan pg tu gerak dari Sg.Buloh - Kuala Pilah - Kajang..hehe..balik tu mmg tido je la keje aku kan..aku smpat amek gmbr kek je pakai camera hp, kt dlm kamera ada tapi takde kabel..lenkali la aku upload..tapi ain memang nampak cantek sangat !! hehe


congrats dear..selamat menempuh alam yang baru, doakan aku juga mengikut langkah ko..hehe..

semoga kekal bahagia ke akhir hayat...amin..

Friday, December 3, 2010

TEATER NATRAH 2


mlm td tgk teater Natrah 2..byk kelainan drp yang 1st dulu..thanx momot for ur treat...!! luv u muuacckkkss!kali ni dok kat paling atas sekali, nampak pelakon pun cenonit je..punya la tak update pasal teater ni, tak tau banyak pelakon yg ditambah..
boleh pulak tak perasan ada Aaron Aziz, Lufya ngan Sharifah Sofea..

apa2 pun, kisah Natrah yang sebenarnya terlalu agung untuk dilakonkan semula..bagi sesiapa yang dah baca buku Natrah yang ditulis oleh Datin Seri Fatini akan tahu betapa kisah Natrah ini sebenarnya meninggalkan kesan mendalam dalam hati pembacanya..

apa2 pun, Erma dan Datin Seri Fatini sendiri mempunyai idea dan pandangan masing2..biarlah penonton dan pembaca menilainya sendiri..



Tuesday, November 30, 2010

LANGKAWI-PADANG BESAR-PEKAN RABU-PENAT

saya sudah pulang!!

percutian yang sangat memenatkan..
rasanya bukan percutian kot tapi per'shopping'an..
sebab semua tempat yang ktorg pergi sumenye tmpat shopping..best2!

rasenya mamalah orang yang paling happy..
dah lama dia tak meng'shopping'kan diri..
tapi aku sebenarnya sangat penat!!

sebab:

pertama : duduk seat bas paling belakang sekali..walaupun luas utk letak barang dan duduk bersila, tapi seat bergerak2 dan ada part yg berhaba..cian adik jugak..lenkali kite g nek flight ye!

kedua : banyak barang wooo..sakit2 jari jemari aku yg mulus ni kena angkat beg2 yang berat, sebenarnya babahnya beg lagi berat..hee..kesian sume, tp best sesekali dapat outing ngan family shopping sakan kan?

ketiga : lambat sampai..pagi tadi sampai juasseh jam 5 pagi, masukkan barang dalam kereta, balik umah, keluarkan barang tup2 dah kul 5.30..so, aku pun bergegas mandi dan memakai baju kurung..kul 8 aku sampai putrajaya..giler ah! seb baik tak tersengguk time drive tadi..

tapi yang best bila tak cukup duit call je, pastu tgk2 akaun dah bertambah..heeeeee...part ni paling best..kih3..

dah lama tak naik bas sebenarnya, tapi syiok jugak..tapi lenkali g langkawi nek flight je la kan..murah pun murah..sama je kot regenya..nk save dok umah makcik..hee..sempat jugak jumpe makcik yg sangat baik hati tu..

oklah..itu aje yg sempat dirakamkan sepanjang ke Langkawi, Padang Besar dan Pekan Rabu..saya ada sedikit cekelat kalau ada sesapa mau..limited..sape cepat die dapat..heee..=)

Friday, November 26, 2010

OK OW~ SHE'S COMING BACK!!

ingatkan dah tak wujud lagi dah..tapi ada lagi rupanya..hik3
geli hati, rasa nak gelak tergolek2 pun ade..

tak sangka minat jugak baca blog aku yang tak seberapa ni kan..
well, this is public area, i dun mind pun..

nak baca, silakan..
nak komen, silakan..
nak terasa, silakan..

kalau difikir-fikirkan balik, apa ek yang tak puas hati sangat dengan aku..
dok cari aku je, malu la sikit kawan..
aku rasa macam takde kaitan langsung dengan ko..
tapi ko pulak hegeh2 datang kat aku..

rasa kasihan yang amat menebal di jiwa..
tapi apakan daya, masih wujud lagi orang sebegini rupanya..
tak tau nak bagi nasihat apa dah..
aku bukan jenis orang yang suka carik gaduh pun..
tapi kalau orang tu dah mulakan, why not kan give a try..

malas la nak cakap dengar orang yang pelik bin ajaib ni..
baik aku kemas2 meja nak balik da sebab malam ni nak sambung pergi bercuti!!
dok semak otak je layan orang camtu..=)

SHOUT OUT!!

hehe..saya dah ada shout box kat tepi sebelah kanan tu..
klu singgah2 tu shout la ape2..
maybe nak letak url blog korang pun sgt dialu2kan..
so that saya leh singgah2, komen2 kan..

jangan malu jangan segan..
klu saya ada masa sy leh reply..

tQ u'ols!

Thursday, November 25, 2010

JEPANG OH JEPANG

nak dijadikan cerita, tiba2 ada satu call sesat daripada orang Jepun mana entah..orang tu ckp dengan operator ofis aku, budak tu cuak tak tahu ape benda yang disebut orang jepun tu, lalu mempass kan la line tepon tu kat aku..

sebenarnya simple je kot yang dia nak tahu, nak laman web MOF, tapi dia punya cakap berbelit, sambil tahan2 napas tu yang takleh blah..

PA : yes sir, what can i do for you?

JEPUN : www.mof.gov.my? yes no?

PA : you want mof web address?

JEPUN : mof..yes..ministry of foreign affairs? (slang sebenar, " ministi op parin afair")

PA : (ape yang ko nak sebenarnye ni?) do you want Ministry of Finance web address or Ministry of Foreign Affairs? which one sir? i give you both ok? (malas nak layan dah)

dan aku pun terus la mengeja macam orang baru belajar membaca kat orang Jepun tu kan..pastu dia nak no.faks la bagai..aku search je kat internet aku bagi..pastu ada hati lagi tu...

JEPUN : wat co nem? i wan to know..i want to thank you..

PA : izyan, sir... I.Z.Y.A.N (time ni rasa cam nak menipu tapi kesian)

JEPUN : ijan? ijyan?

PA : IZYAN!

JEPUN : okay2..tenkiyu, ijan..

penat woo layan orang Jepun..tak faham langsung English..kena cakap satu2, kena eja satu2..ada lagi yang dia nak cakap, ntah apa2 bahasa aku pun tak faham..tapi bila dah start merepek2, aku letak je tepon..kejamke? heee...daripada aku melayan dia, baik aku g hantar cikPUAN bos pulang ke rumah..

tapi kalau korang jadi aku, mesti korang lagi tension kot..rase cam nak cakap bahasa kucing je ikutkan..huhu..

Wednesday, November 24, 2010

MISI DIET START NOW!!


baru lepas jumpa dietician..bila dah berpenyakit ni memang selalu la nak kena mengadap muke nurse, doc, dietician, pharmacist dan sebagainya kan..pendek kata, hospital putrajaya tu dah jadi rumah kedua dah..

so, kene diet sket, sebab kolesterol agak tinggi untuk orang yang berpenyakit seperti aku..best gak jumpa dietician, barulah tahu makanan apa yang bagus dan tak bagus..puan tu suruh aku turunkan tahap kolesterol dengan memakan makanan yang sihat..tapi yang paling tak suka kena paksa minum susu tepung..hurm...muntah ijau la pas ni..

so, sekarang ni kena makan makanan yang hi-fibre, contohnya : biskut hi-fibre Jacob's (td puan tu jd duta Jacob, dok promote suh makan biskut tu), sayuran kekacang (kacang panjang ke, kacang bunces ke, kacang botol ke) tak kisah sebab sayuran jenis ni ada fiber yang bagus untuk kurangkan kolesterol, aku tak de masalah kot sbb memang suke sayur kacang, lagi kena makan OAT la, ubat yang paling sesuai untuk kolesterol, walaupun tekak kembang kuncup makan oat ni, kena gak telan, sebab 3 bulan lagi kena jumpa balik dietician tu..pagi2 rather than makan mihun, nasi lemak, nasi goreng kena makan roti wholemeal ataupun musli pun enak jugak..kena penuhkan drawer ofis dengan bijirin, musli mahal tapi best, nak tak nak kena jugak beli, untuk diri sendiri jugak..hurm..kena g shopping ni..=))

kene exercise tu semestinya tapi aku malas giler kot! kunun semalam nk g jogging tapi hampeh, dok bersorak tengok hoki lupa nak g jogging..pastu malam ade hati nak gi gym, last2 bantai tengok cite asmara, takde maknenya kan..

YAYAN, semangat la sikit!

dengan lafaz bismillah saya merasmikan
"misi kurus dan kurang kolesterol" bermula!!! kawan2, keluarga tercinta dan cinta hati saya, tlg support saya ye~hiiii..babab je klu tak dgr kata...

yeeeeeeeeaaahaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

Monday, November 22, 2010

AMOUR DE LA FRANCE

paris..saya hampir ke situ..hampir bukan bererti dekat tetapi nyaris..kalau saya korbankan duit simpanan tabung haji yang saya dah simpan sejak mula bekerja dulu, semata-mata memenuhi impian saya ke situ, mungkin sekarang saya sedang sibuk mencari baju panas..tapi saya tak sesanggup itu..
pelawaan bos mengajak saya ke Paris difikirkan semula..kenapa perkara ni terjadi sekarang? bukan tahun depan?kalau tak, mesti saya dapat menjejakkan kaki saya ke Paris..airasia pulak, kenapa sekarang wujudkan penerbangan ke Paris? kenapa bukan dari dulu? kalau daripada awal dulu, mesti saya dah booking tiket awal-awal lagi! mungkin juga tidak perlukan pelawaan bos..tau tak kalau naik MAS saya kena korbankan dua bulan gaji saya??abes tu nanti saya nak makan apa?duit kete nak bayar pakai apa??bengong kepala sekejap bila tengok iklan airasia hari ini..

nak tengok?klik kat sini..

http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr330211.html

semuanya hanya tinggal angan-angan..bos akan berlepas ke Paris minggu depan..saya tinggal di Malaysia, tapi tak apa, saya gantikan percutian itu ke Langkawi..

Langkawi best ape??!!

paris...eleh, macam best sangat!
uwaaaa...sedeynye takpat g Paris!!

Monday, November 15, 2010

PANGKOR, HERE WE COME!

my 2nd trip to Pangkor with my beloved fwens..

luv u guys!!

a short trip which i enjoy a lot, wlupun dgn benjol di kepala, lebam di kaki..sweet memories before 2010 melabuhkan tirainya..
perjalanan kami bermula di Kajang seawal jam 7.00 pagi..(kununnye) tp kul 7 pagi tu, aku still tak sempat siapkan nasi goreng ikan masin untuk bekal ke sana..bangun pukul 5 pagi, masak nasi and prepare sandwich.. sediakan bhn2 utk buat nasi goreng sbb kul 7 kedai kt tepi umah aku baru bukak untuk aku beli sayur (sayur tak smpat beli), kul 7, setelah aku berlari2 anak ke kedai berdekatan, tgh potong sayur, cik tiha & enchek wan pun sampai..tak pasal2 cik tiha kena tolong masak nasi goreng..hik3..sorry geng..

tgh2 masak, rombongan cik kiah sampai..hehe..yan+ucent+adek izzat..yan pun kena tlg kacau nasi goreng sbb cik yayan nak bersiap2..dah siap packing segala mcm makanan, penuhkan boot gaga dengan barang2..kami pun bergerak menuju ke umah pak incik lagi sorang..wlupun percutian kali ini sgt sekejap, tapi sangat menggembirakan pun! (ala2 johan..heee)
naik van teksi yang sgt syiok..pakcik cool!!
puas sgt round satu pulau naik motor, pastu mlm makan ikan bakar, mandi swimming pool, pagi2 pergi snorkelling, nek bot yang menggerikan itu..hehe..ape2 pun tetap best!!
Ian, Teha, Wan, Ucent, Yuyu & Izzat..thanx sbb menjayakan trip kali ini..
hope will be next time for us..=)

Wednesday, November 10, 2010

SUNGKYUNKWAN SCANDAL

demam korea sudah bermula tika berakhirnya musim peperiksaan..~weee

mcm biasa, stok2 video cerita korea aku mintak je kt osmet aku, aji..
die memang sgt komited dlm pengdownloadan cite korea ni..tqsm aji!!

drama terbaru yg aku ni bertajuk "sungkungwan"..susah benar nak sebut..
so, supaya senang aku cite aku ckp sungkungwan je..

aritu dah tgk kat kbs daripada episod 4 sampai 8..so, aku start balik tgk..
tak kira masa aku tgk..

mlm tadi walaupun lepas penat2 seharian kerja+servis kete kt segambut+shopping kt OU+shopping kt Giant+makan ikan bakar kt belakang istana+shopping kat downtown cheras aku sempat lagik tengok satu episod..sudahnye kul 1 pagi jugak aku tido...betapa addictednya aku..ha ha..

malam ni nak sambung lagi tengok walaupun esok kena bangun awal pagi untuk masak breakfast untuk ke Pangkor!! yeay..

Monday, November 8, 2010

PENCURIK JAHAT


macam2 betol dugaan skang ni..

hati pun asyik tak sedap je..

tension tapi everything under control..

yang penting saya makan ubat..

at least tak teruk sangat kan..



buat kali kedua dalam hidup..

rumah kena pecah masuk..

klu last time, aku pindah rumah..

kali ni kena pindah jugak ke??



walaupun kerugian tak besar..

tapi rasa dah tak secure..

dan rasa memang sangat tak best..

rasa takut, cemas dan macam2 lagi..



dahla tu, selang dua hari..

motor abg usop sebelah umah plak kene curi..

jahatlah kamu2 pencurik!!

kalau saya jumpe kamu, saya ikat kat pokok, letak kerengga!


RIP to my pencil case, matrix card, sport shoes pink....!
i will always remember u'ols guys...




Thursday, October 28, 2010

GOGOGAGA YAYAN

selamat datang GAGA!!

dah enam hari gaga berkhidmat utk saya, tapi baru hari ni saya dapat perkenalkan kepada semua...terima kasihla kat semua yang terlibat menguruskan pembelian gaga, walaupun berbagai dugaan tapi alhamdulillah kini gaga selamat sampai ke pangkuan saya.

so, harapan saya tinggi pada gaga. agar dapat berkhidmat dengan baik. menjadi contoh teladan pada semua. jangan meniru aksi-aksi yang tidak baik. hindari kecelakaan dan sentiasa dalam kondisi yang mengkagumkan. harap gaga dapat berkawan baik dengan bibah.

walaupun jauh di sudut hati saya sebenarnya sangat merindui nebem. harap sekembalinya nebem pada tuan asal, dia tidak lupakan saya. gonna mish u so much! kamulah go-kart saya yang paling hensem.....

kalau erra ada gugugaga, yayan pun nak jugak. hehe. gogogaga yayan! cute jugak kan?

nota kaki : nnt saya haplod gmbr gaga ek, belum ada kesempatan nk berphotoshoot...

Wednesday, October 20, 2010

SABAR AKU BERTEMPAT

kadang-kadang pelik dengan sikap manusia ni..kita tak cari gaduh ngan dia, dia pulak yang nak carik gaduh ngan kita..tapi takpe, cukup sampai sini kau nak menyusahkan hidup aku..

dulu, kau suruh aku buat keje time aku tengah busy, memanglah aku tak sempat nak buat benda yang kau suruh tu..keje yang kau suruh aku buat tu, bos aku suruh kau yang buat, bukan aku..tak ada pulak dalam senarai tugas aku buat kerja yang diarahkan oleh kau..lagi satu, kau bos aku ke nak suruh2 aku wat keje, aku orang bawahan kau ke?

bila sampai dah mengata aku kat orang lain tu, memang bagus sangat la kan..tapi takpe la, aku pun dah mengata kau ni, kira fair n square la ye tak? aku jarang marah2 cmni, tapi sabar aku bertempat..

sekarang ni, jangan harap la aku nak tolong kau lagi. dulu tu aku tolong kau dah kira nasib baik. nak mintak tlg buat cara nak mintak tlg..dengan orang yang aku berurusan sebelum ni, dalam tension2 aku tak sempat nak buat, at least dia faham jugak, tak de la mendesak aku macam tu..kadang2 aku pelik, aku tak ada kena mengena pun dengan keja yg diberi tu.. hanya disebabkan bos aku lead benda tu, tak semestinya keja2 berkaitan dengan tu aku kena buat..lagipun ada ajk yang tersendiri kan. suh la orang2 lain tu yang buat keje. suruh aku kenapa? dah tu kalau aku lambat buat, kau jugak yang melenting. pasni kau buat la semua itu..kalau fikir diri tu bagus sangat, nape sampai sekarang tak jadi bos pun.

setel! release dah tension aku..

Tuesday, October 12, 2010

PAPERWORK OH PAPERWORK

cikPA semenjak 2menjak ni memang busy dihujani dengan paperworks. cikpuanBOS cikPA tu baru balik dari kursus PTK, so dengan PA sekali ambil PTK6 sekali dengan dia dalam erti kata lain, cikPA lah yang kena menaip segala macam paperworks dia yang banyak tu. nasib baik cikPA tak disuruhnya buat ayat, itu lagi haru! Tapi itu juga sudah menjadi kebiasaan cikPA. dulu cikPA tak pandai nak deraf surat ni, sekarang cikPA sekali deraf je, cikpuanBOS terus sign. bukan nak meninggi diri ke apa, tapi jauh di sudut hati cikPA berterima kasih dengan cikpuanBOS kerana banyak memberi tunjuk ajar kat cikPA. cikpuanBOS suruh cikPA simpan semua paper yang dia buat untuk jadi rujukan cikPA kalau dah jadi pegawai nanti. banyak juga ilmu2 pengurusan yang cikPA belajar melalui cikpuanBOS.

dia seorang bos yang sangat cikPA kagumi. memang cikpuanBOS cikPA ni agak garang, tapi dia seorang yang baik hati. kalau marah pun bertempat, cuma kadang2 tu tersasar la jugak, tapi cikPA dah biasa, cikPA buat layan tak layan je. kadang2 cikPA pun ada hari2 yang cikPA bad mood, biasalah tu perempuan. kadang-kadang cikPA hairan tengok bila ada segelintir individu ni takutkan cikpuanBOS. bagi cikPA cikpuanBOS tak akan marah kalau kerja yang diberi tu dibuat dengan cara yang betul. cikPA rasa, takut tu perlu ada, tapi yang penting kita hormatkan bos kita. tapi yang penting, bagi orang yang dah mengenali cikpuanBOS dia mesti tahu hati budinya. kalau dia marah tu, takyah simpan dalam hati, ambil positif dan ignore je kalau rasa macam tak salah. sebab dia marah sekali tu je, lepas tu dia tak ingat dah.

eh, leka pulak kat blog ni lama2. abeslah tak siap paperwork cikpuanBOS cikPA tu kang. ada sikit lagi cikPA nak taip..daa~

Tuesday, October 5, 2010

LEPAKING @ DAMANSARA


thanx guys for temani aku tengok wayang sambil melepaks kat damansara last nite..really appreciate that moment so much.. lama sudah tak hang out sama-sama kan? makan2, lepak2 sambil dgr akustik, and end up with the AWESOME movie Eat.Pray.Love.. so much that i can learn from that movie and i'm still thinking about it..''smile from your liver" bak kata Pak Ketut.

the movie is about journey to find the long lost soul. travelling to many places and learning from others culture. nice story and made me thinking deeply what is the most thing that i want in life. YUP! sometimes we just don't really know what we want. akibatnya, midlife crisis, mental illness etc. i don't want to be part of it. so, by now, i must always thinking about my life, whats the risks that i have to take and how i handle the situation. hmm. so serious! but sometimes we need it~



so, back to the lepaking and makan2 time with my buddies. mula2 kitorang nak hang out kan OU tengok movie, dah beratur sikit punya panjang, dalam hati berdebar gak tgk kt screen cite ni 'selling fast'..sampai turn kitorang memang tinggal seat yang tak best je..so, kitorang pun decide tengok kat Cathay Cineplex...syok jugak lepak kat area damansara malam2. boleh dengar orang nyanyi, nice view. sebab cik yan kite tu kata gambar profile fb dia tak update, so kitorang ada snap2 sket la gambar just for fun..






cik yan pandang atas, sebab kasi muka nmpak kuwus..huk3



en. ucent muka cm lapar giler kan? kan? kan?




yang ni emosinya tidak dapat dikenalpasti..hehe


Thursday, September 30, 2010

SALAH AKU KE?

dah lama nak tulis entri pasal ni, tapi tak ada kekuatan jiwa.
tapi rasenya aku dah ready untuk mula berbicara.
bila aku memutuskan sesuatu, orang akan cakap aku yang bersalah.
aku tak salah kan orang lain, sebab dorang ada hak nak bercakap apa pun.

tapi aku selalu berfikir,
semua ni terjadi salah aku ke?
aku yang salah ke sampai ko nak delete facebook aku?
tapi aku iya kan aja, mungkin betul salah aku.

aku tak pernah mintak pun untuk jadi camtu.
aku pernah di dalam situasi yang orang tak mahukan aku.
so, what's the big deal?
cuba ko fikir balik, something happened for reason
mungkin dah tertulis perjalanan hidup kita begitu, so lets move on

yang sudah tu sudahlah
kalau nak dihimpun kesalahan orang lain pada aku pun tak terkira
inikan kesalahan aku pada orang lain
kita manusia memang selalu melakukan kesilapan
tapi terpulang sendiri macam mana kita menebus kesilapan tersebut

semua orang layak dimaafkan
aku juga sudah memaafkan
kenapa ko belum?

mungkin cara aku bercakap agak senang
tapi jangan fikir apa yang kau lalui sama seperti aku
kita hidup dalam dunia yang sama tapi situasi yang berbeza
kalau kau terasa sakit, apatah lagi aku
kalau kau fikir kau sakit, fikirkan orang lain yang lebih sakit
dan kau akan mula belajar memaafkan dan menerima dengan hati yang terbuka

aku cakap apa pun tak tau sebab apa yang lahir dari hati
itulah yang aku muntahkan disini..

memohon maaf dan memaafkan itu amalan mulia...

.minta maaf.

Wednesday, September 29, 2010

SEDIHNYE SAYE RASE

one of my bestfren dpt offer g keje kt Sabah..gudbye my pren, u're the best 'BONG' i've ever had..doesn't matter if u're boncet..doesn't matter if u're bob the builder..but the most important thing the falsampah that u always said to me that makes me really bad when u say that u are going to KK!! bedebah ko g keje jauh2 tu, sape lagi yang aku nak halu2 POW makan..! bensi2..
well, this is the best opportunity for u actually..walaupun jauh beribu batu, melangkau laut, tapi kat mana2 pun sama je kan nk cari rezeki..so, reason bertambah kuat untuk i p lawat u di sana..reason yg cukup kuat untuk aku menjejakkan kaki ke kk tu..(dah jadi tongue twister plak, jejak kaki ke kk, huhu)..ape yang aku nak tgk bila ko dah keje kat sana nanti cuma kurangkan la membina badan, bawak2 la bertaubat, jangan dok karok je (sedeyh sbb takde dah abg sasa sore cm awiee nak nyanyi lagu Senja Nan Merah ngan akuuuu)..pesanan untukmu sebenarnye berkoyan2 tp aku simpan untuk wish ko kt KK nanti eh..jumpe di KK~!
SEDEYH sebenarnye but really happy for u!
keje leklok, tak dpt kuar hang out sesama leh bank in je duit kat i k...hehe
gonnna misshhh yeeww duuuddee....!!

EXAM MODE


pejam celik pejam celik dah nak exam...heee...tapi yayan, adakah anda sudah bersedia untuk menerima anugerah dekan "lagi" sem ini?



jom imbas balik perjalanan suka duka sem 3 ni..



sem ni sy amek 4 subjek, not killer subject but it killing me softly..



yang PERTAMA - Malaysian Legal System ajaran encik Mael kite..

yang KEDUA - Management Accounting ajaran Puan Fizah kite..

yang KETIGA - Management Information System ajaran Puan Rozita kite..

yang KEEMPAT - Reading & Critical Thinking ajaran Tuan Mejar Harcharan kite..



aku dah start suke study law ni, mcm best sebab berkait rapat dengan kehidupan seharian kita..lebih best lagi bile kes2 tu sgt kelakar dan kalau pikir2 balik, "mcm ni pun nak turun naik mahkamah jugak ke?" ataupun "laa, simple punye hal pun ko nak sue orang,ntah pape je" dan lebih teruk lagi, "owh, hal kecik cmni pun bleh nk dakwa eh, tatau pun!". mcm tu la gayanya bile dalam kelas law..wlupun lubang telinga ni kena besarkan ke tahap maksimum time en.Mael mengajar, tp kadang2 aku suke nk dgr apa yang keluar dr mulut dia..kadang2 tu, ntah ape yg dia cakap pun aku tak tau..tp lawak~ en.Mael, doakan sy dpt flying colors k dlm exam nnt...



akaun? dlm kelas ni aku agak main2 jugak la, lebih2 lagi bile ade si dinie ngan si ima ni..ade je kang yang kitorg buat..hik3..tp yang bestnye, bile aku ngan dinie main2, si ima tekun belajar, bile dinie ngan ima main2, aku tekun belajar, so alhamdullillah klu ada yang tak dpt catch up pun still leh tnye kawan2..lecturer cm bese Puan Fizah ni sporting orangnya..boleh bawak berunding gitew~



MIS...satu subjek yg aku sgt tak bleh blah..aku pun tak tau mana silapnya kelas ni, tang student die ke? tang lecturer die ke? tang silibus die ke? malas nak komen, let it go with the flow, jgn kantoi sudah!



reading n critical thinking..palotakHANG! trademark lecturer aku..memang sempoi abes, suke nk soal siasat orang, tp dalam masa yg sama die macam bapak2 yg sgt sporting..suke nak bagi extra marks, die mengajar satu2 perkataan yang ada dalam buku kerja..slalu bagi cth soalan and cmne nk jawab..mintak2 die tanda paper nnt terbukak la pintu hati die nak bagi markah lebih2 kan..



bila agaknya nk start buat revision ek? bila agaknya jadual exam nak keluar? saspen jugak tp rasenye cm nk cuti lama la time exam kali ni..cuti pun ada dalam 9 hari lagi ni..nk study cm taun lepas..giler2 smpai tak tido tp alhamdulillah, dapat jugak jawab final, klu tak, lingkup agaknya result aku..mudah2an dipermudahkan menjawab exam nanti, dipermudahkan time nak study and mudah2an member2 aku pun sume leh jawab sama2 pekse kali ini..taknak ada yg repeat2..penat woo nanti, orang dah grad, kite dok memanjat lagi tangga fakulti yg tinggi melangit tu..


selamat berjaya uols!

Tuesday, September 14, 2010

CORAT CORET RAMADHAN DAN SYAWAL 1431H

rasanya masih belum terlambat utk saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakan2 di luar sana.. hari raya kelima lagi dah masuk office tapi kesibukan di tahap yang terlampau menyebabkan saya kurang mempunyai masa untuk menaip seribu patah duaribu kata kat sini..

alhamdulillah walaupun raya ni dapat bercuti sekejap je, tapi dapat dimanfaatkan sepenuhnya..selain dapat jumpa saudara mara, dapat jugak jumpa sahabat2 dan cikgu sekolah dulu..rasa happy yang tak terhingga..

TERJAH edisi raya kali ni dapat jugaklah beberapa mangsa..he he he..tp dlm pada tu, ni first time tak beraya ngan geng2 SKPJ(bukan disebabkan hal 'itu' tetapi disebabkan kekangan waktu dan juga cuti yang tidak panjang) he he he..sorry guys tp korang tetap di hatiku..so, raya tahun ni saya terjah umah dak2 SHAMS..mula2 yg click attending kt fb tu ada 7 orang je, tup2 sekali kuar g beraya ada lah jugak dalam 8-10 kereta..dekat nak 40 orang, memang nasib sangatlah korang..neway korang mesti happy dpt kunjungan daripada kami kan???*wink2*..first rumah yg dikunjungi, beraya di umah sewa anis kat nilai..hik3..kira beraya la jugak sebab anis hidang kuih raya..=p..yang official nya, first rumah yg diterjah adalah umah acap..(breakfast nasi lemak kat sini, sedap tapi i tak tahan pedas u)heee...2nd rumah robe'..(robe' ngan busy2 kemas barang sebab dah nk balik U) kesian dia..3rd rumah aida (aku suke aku suke aku suke!!...sebab aida sangat terkezut, muke cuak giler sebab mak dia takde kat rumah masa tu) hee..neway aida, sodap air ko, kelaas gitu!..4th umah pijan, tQ kepada mak pijan sebab masak mee dengan banyaknye untuk mengisi perut kamiorang...heee...lepas umah pijan, kami ke rumah Cikgu Zabidah(cikgu Bio kami)..suke cikgu tengok anak2 didik dia dah besar..tp syg cikgu, sy dulu tak pandai bio, takleh nk jd doktor, result bio takat pass je tp still tak layak nk apply doktor..nasib baik bakal doktor ada aritu..lepas pegi rumah cikgu zabidah, ke rumah said pulak..makan roti jala, terbaik la~ sempat jugak beberapa orang merembat mangga kt umah said..lepas pegi rumah said, last sekali, pegi rumah cikgu Azmah (the best counsellor in SHAMS)hee..puji lebih dapat duet raya tak???..huru hara rumah cikgu azmah bila kamiorang datang...saya suke~..TQ semua kerana menjayakan konvoi mahabbah kali ni and thanx juge pada yg sudi menerima kunjungan kami...tahun depan jangan serik pulak...ha ha ha...

itu cerita beraya dengan budak SHAMS, member Poli tidak ketinggalan..Jedah buat openhouse, so saya, cik teha, cik yan dan puan zana attend the event wif spouse masing2..hik3..ain je sowang tak dapat join, demam katanya..cian ain..takpela, next time ke, or next week ke, kite kasi gegar umah zana plaks..heee...mr.bambino saya kata kami chaos..chet!! kami org tak chaos k, kami orang sopan2 orangnya cuma tidak dapat menahan diri apabila bertemu..kui3..neway, happy sebab dpt kumpul..next day, otw dr kg, singgah beraya kat umah Teha plak..memang terbaik kuah kacang mak Teha...mekaceh bg makan sodap2..=)

raya tahun ni memang bes!! mggu depan insyaAllah nk attend 2 majlis kawen pulak...dua2 dak PLK Uitm..cepatnye korang kawen!! heeee...doakan aku pulak k pas ni menyusul...uh uh uh..
nota kaki : saya sedang berdebar-debar menunggu kamu, sabarlah sayang, tidak lama lagi pasti kita akan bersatu..=)

Thursday, September 2, 2010

KENAPA PEREMPUAN SUKE MENANGIS?

perempuan memang suke nangis kan? aku tak tau la korang tapi aku memang sangat mudah menangis. sikit punya hal pun aku leh nangis. tengok cite korea pun bleh nanges. hehe


gambar hiasan

aku dah tak ingat dah paling teruk aku nanges time bile. tp the most memorable crying moment aku time the last day kat poli. ha ha. malu tapi mahu nanges. dengan tak tidonya malam tu, dengan sedihnya lagi. lepak sampai pagi ngan geng beronggeng cik Ian, mamat tempe & abang sasa. malam tu g merayap cari ketenangan. kami memang suka semata-mata keluar menghabiskan minyak kereta macam tu. malam tu kitorang lepak mana tak ingat dah. tp ade sekali tu kitorang dari pd semata-mata g seremban sebab nk temankan mamat tempe ngan abg sasa g merokok. bukan takleh merokok kat pd, tp saje cari angin baru. malam tu kitorang lepak cam tak nak balik dah. tp aku ckp kena balik gak sebab abah aku nak datang jemput pagi kul 8 tu. barang2 pun tak abes pack lagi. so dalam kul 4 pagi camtu kitorang pun pulang ke rumah. aku kemas2 barang, tak tido pun. dah tu, sebelum sampai umah siap deal lagi nk g mandi manda lepas subuh. sampai kematu jari aku dok call dua orang mamat tu tapi masing-masing dah tak sedo diri dah. mane taknya, tak tido2 kan. masa pun berlalu begitu saja, tup2 babah dah terpacul depan rumah ingin membawaku pulang..time tu memang air mata dah berjuraian dah..berakhirlah sudah kehidupan aku sebagai seorang student poli..2 hari gak aku menangis sebab sedih sgt berpisah dengan mereka..itu kisah aku, ape kisah korang pulak?

ni ada satu artikel yang aku pernah baca, kenapa perempuan mudah menangis.




Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”

“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti.”

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.

“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”




ini pula pandangan daripada Dato' Dr. Haji Fadzilah Kamsah untuk renungan bersama.

‘Mengapa wanita menangis?’ Ini adalah persoalan yang amat menarik bagi saya yang berjaya dirungkai kan oleh Dato’ Dr. Haji Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan TV. Saya ingin berkongsi dan highlightkan beberapa informasi yang diperkatakan oleh beliau.

Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyababkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.
1. Punca wanita menangis.

» Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)
» Mengurangkan stress.
» Tanda keinsafan/penyesalan.
» Sebagai ugutan emosi.
Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul banyak ini, membentuk peribadi seseorang wanita yang ketara kelembutannya, kasih, bertimbang rasa dan menghargai orang disekeliling nya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.

Sekiranya seseorang wanita itu menangis 2-3 kali atas sebab rasa syukur dan redha; pahala buat dirinya, buat kali ke 2 dan ke 3.

2. Kesan tangisan.

» Dapat perhatian
» Suasana rumah tangga tergugat.
» Lelaki jadi bingung.
» Orang lain dapat mesej.
» Mata bersih dan sihat.
The world stops at the moment when women cry.

Orang bahagia dan gembira, tidak semestinya dia tersenyum dan orang senyum, sudah semestinya dia gembira.

Penyelesaian untuk mengurangkan rasa sedih:

1. Senyum dulu + Mengimbau perkara yang membuatkan anda rasa sedih = Perlahan2 melatih diri supaya tidak sedih dan menangis lagi.
2. Selalu berdoa kepada Allah.
3. Belajar untuk redha ( Baik atau buruk adalah untuk kebaikan hamba-NYA)
4. Sentiasa tersenyum – Banyak hormon baik yang keluar dan membantu seseorang wanita untuk memulakan hari dengan penuh keyakinan dan gembira.

Tangisan seseorang wanita adalah untuk melaungkan suara hati – Minta dibelai, disayangi dan dipamerkan kasih sayang. (Ia terpendam dan terbuku dalam hati)

Ramai yang tidak tahu bahawa apabila seorang suami menaikkan suara samada sedar atau tidak, ia menjadi antara punca mengapa seorang isteri mudah menangis. So, control your voice projection!

Tangisan boleh membawa kesan yang positif, sekiranya dilakukan dengan tindakan yang positif juga.

Friday, August 27, 2010

TABLE FOR SIX...



5 orang gades jelita sedang qeueu untuk memboloskan diri kat dalam kenny rogers ittew. punyelah gembira dapat beratur, orang sure pelik2 nenek je tengok kitorang beratur dengan hepinya. mane taknye, terimbas memori beratur kat dewan makan dulu kan, klu dulu dah senior bleh la nak potong-potong barisan ni, bile dah jadi wanita ni, sopan santun kena ada, beratur je la ikut tertib.

punyelah bizi sampai takdan nak menghaplod gambar gades2 jelita ni. rase sekejap je skola menengah dulu kan tibe2 jumpe balik semua dah jadi wanita berkerjaya. dulu comot je kat skola, busuk je rupe masing-masing. so kali ni cukup korum, semua pun dapat join. thanx to eera kerana merealisasikan impian kami yang nak makan kenny rogers tu. bila dah berenam ni kena la ambik2 gambar kan, so ade jugak la percubaan2 memanjangkan tangan tapi akhirnya ini lah hasil gambar berenam kami..

ambik ko, ngan grill kenny rogers pun kena snap. tak leh jadi ni, kena jugak cari sorang untuk snap gambar kami2 ni. bukan senang dapat kumpul macam ni. last2 mintak tolong abang kennyrogers..tenkiyu laa abg, i bagi posing maut punye..=)


haha. maut la sangat. macam biasa la posing aku yang ada 'peace' tu, walaupun itulah kepantangan enchek sayang aku, aku tatap suke! makan punye makan, borak punye borak sampai dah nak tutup kedai. alang2 kepalang sekali dah jumpa, aku kena jugakla bagi nasihat sikit kat budak2 ni. sempena merdeka yang tak bape nak lama dah time tu kan, aku kena jugak la remind dorang perjuangan PM kite yang terbaru iaitu 1 Malaysia. tekun anis mendengar. bagus2. jangan setakat pergi balik kosong je kan, at least dapat sesuatu. bukan senang nak dapat ceramah free aku kan.


so, makan pun dah, borak pun dah, time nak membayor la pulak ye. makan 6 orang, okey la kan. janji hati hepi masing2 dapt jumpe, itu yang penting.


dah selesai membayor kami pun beredar dari tempat kejadian. macam2 cerita telah terbongkar sewaktu pertemuan ittew. lama terpendam, akhirnya dapat juga disuarakan. yang paling aku happy mestilah dapat jumpe korang semua. hopefully dapat berkumpul di lain masa k.


luv u all so much~


last but not least..jeng jeng jeng..

hee..gambar umihamonat je yang takde..


Monday, August 23, 2010

KRITERIA LELAKI PALING IDEAL

WANITA MENCARI JODOH: Apakah Kriteria Lelaki Yang Paling Ideal?
Oleh: Husna Abdul Wahab
Majalah Sinar Rohani, Oktober 2004


Sering kita mendengar maksud sepotong hadith yang berbunyi,
“Dikahwini wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta
kekayaannya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka utamakanlah
(dalam pemilihanmu itu) wanita yang kuat beragama, nescaya sejahtera
hidupmu” (Riwayat Bukhari dan Muslim).


Secara umumnya hadith ini menyenaraikan tentang ciri-ciri wanita yang
biasanya menarik perhatian lelaki untuk dijadikan calon isteri. Wanita yang kaya,
berharta, berdarjat tinggi dancantik jelita adalah pakej lengkap yang meruntun
hati kaum lelaki untuk menyuntingnya.

Namun yang lebih penting hadith di atas menyarankan kepada kaum lelaki
agar memilih bakal isteri yang memiliki ciri “kuat penghayatan agamanya”. Ini
disebabkan wanita yang melaksanakan segala ajaran agama akan memberikan
pengaruh serta kesan yang besar terhadap kebahagiaan hidup berumahtangga.

Bagaimana pula ciri-ciri lelaki yang baik untuk dijadikan suami? Jika
hadith di atas memberi panduan kepada kaum lelaki dalam memilih bakal isteri
mereka, maka di samping itu Islam juga memberi panduan kepada kaum wanita
dalam memilih bakal suami mereka.

Hal ini disebabkan aspek memilih jodoh bukanlah perkara yang boleh
dipandang mudah. Ia tidak boleh dilakukan dengan terburu-buru atau tanpa
penilitian yang mendalam. Ini disebabkan perkahwinan melibatkan soal
kehidupan, zuriat, hak, tanggungjawab dan kasih sayang yang bakal kita jalani
besama dengan pasangan.

Lebih-lebih lagi bagi seorang wanita, ia perlu menyelidik terlebih dahulu
latar belakang bakal suaminya dari segi akhlak serta penghayatan agamanya.
Ini kerana menurut kajian, kaum wanitalah yang paling teruk menerima kesan
buruk apabila suami mengabaikan hak isteri, tidak mempergauli isteri dengan
baik, curang, tidak melaksanakan tanggungjawab terhadap keluarga dan
sebagainya.

Adalah menjadi kewajipan ibu bapa memberikan panduan yang baik bagi
anak-anak perempuan mereka mencari bakal suami dari kalangan lelaki yang
berakhlak tinggi dan taat pada ajaran agama.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Jika seorang lelaki datang untuk meminang anak perempuan kamu
dan kamu redha (berpuas hati) tentang agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah
dia (dengan anak perempuan kamu). Jika hal itu tidak kamu lakukan, akan
berlakulah fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar”.
Sesungguhnya sifat-sifat inilah (baik akhlak dan agama) yang mesti
dijadikan kriteria utama di dalam memilih bakal suami sebelum dilihat atau dipilih
pada sudut harta, pangkat dan kedudukan lelaki tersebut. Lelaki yang
sederhana kehidupannnya tetapi berakhlak mulia serta taat melaksanakan segala
perintah Allah SWT dan rasul-Nya itulah sebenarnya seorang yang kaya,
sebaliknya lelaki fasik (ingkar kepada suruhan Allah SWT ) walaupun hidup kaya
raya, hakikatnya ia adalah miskin.

Mengapa demikian? Kerana kefasikan hidup akan melesapkan harta
kekayaan melalui aktiviti perujudian, minuman keras, berkunjung ke tempattempat
maksiat, berfoya-foya dan sebagainya. Hak-hak isteri dengan sendirinya
hilang dan terabai. Isteri hidup dalam tekanan perasaan kerana tanggungjawab
terhadap keluarga dan anak-anak dilupakan. Inilah yang dimaksudkan oleh
Rasulullah SAW dalam hadis di atas sebagai “fitnah di muka bumi dan kerosakan
yang besar”.
Suami yang hidup dalam kefasikan bermakna mengundang murka Allah
SWT. Jika Allah SWT sudah murka, bagaimanakah rahmat dan keberkatan hidup
berumahtangga akan dapat dinikmati?
Diriwayatkan dalam sebuah kisah, seorang lelaki datang menemui Hasan
bin Ali RA (cucu Rasulullah SAW) untuk meminta nasihat. Katanya, “Anak
perempuanku dipinang oleh beberapa orang lelaki. Dengan lelaki yang
bagaimanakah yang layak dikahwinkan dengan puteriku?” Hasan menjawab,
“Kahwinkanlah dia dengan lelaki yang bertakwa kepada Allah, kerana jika ia
menyukai isterinya ia pasti mengasihinya, teteapi jika ia tidak menyukai isterinya
pasti ia tidak akan berlaku zalim terhadapnya (tetap menghormati isterinya)”.
Prof. Dr. Miqdad Yaljan dalam bukunya bertajuk “al-Bayt al-Islami Kama
Yanbaghi An Yakun” menulis: Soal perkahwinan adalah persoalan hidup
keseluruhannya. Lebih-lebih lagi kaum wanita dalam membuat penelitian
terhadap bakal suami. Ini kerana kuasa talak terletak di tangan suami mereka.
Menurut beliau lagi, sekiranya perceraian berlaku, ia akan lebih
mendatangkan kemudaratan kepada wanita berbanding lelaki sama ada dari
sudut sosial, psikologi dan ekonomi. Tambahan lagi pandangan negatif
sesetengah masyarakat kepada wanita bergelar janda menambahkan lagi
tekanan perasaan mereka. Malah perasaan malu akibat perceraian lebih dirasai
oleh golongan wanita berbanding lelaki.

Rasulullah SAW juga amat benci kepada mana-mana bapa (atau wali)
yang mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang fasik. Baginda
mengingatkan dalam sabdanya yang bermaksud: “Sesiapa yang menikahkan
anak perempuannya dengan lelaki fasiq bererti ia telah memutuskan hubungan
silaturrahim dengan anaknya sendiri”.

Lihatlah betapa tegasnya Rasulullah SAW dalam menggesa para ibu bapa
agar mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang beriman dan
menjauhi dari mengahwinkannya dengan lelaki yang fasik.
Apakah fitnah atau malapetaka yang lebih besar selain daripada
menikahkan anak-anak yang berjiwa bersih, berperibadi mulia dan taat
menjalankan suruhan agama dengan lelaki yang tidak menghiraukan perintah
Allah SWT dan bergelumang pula dengan maksiat?

Kita melihat bahawa berapa ramai anak-anak perempuan yang ketika
berada di bawah naungan keluarganya tidak pernah melakukan maksiat, tetapi
apabila berkahwin dengan lelaki fasik, mereka terus hanyut dalam arus maksiat
yang diterajui oleh suami mereka sendiri.
Gadis yang pada mulanya berperibadi mulia, akhirnya terseret jauh oleh
kesesatan suaminya. Memakai pakaian yang mendedahkan aurat, meninggalkan
solat dan bentuk-bentuk ibadah lainnya. Semua ini jelas merupakan kerugian
yang nyata sekali bagi dirinya.
Oleh sebab itu, amat wajarlah Rasulullah SAW menghukum mana-mana
bapa atau wali yang mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang
fasik, yang seolah-olah dia memutuskan hubungan silaturrahim dengan anak
perempuannya sendiri.

Kesimpulannya, kaum wanita perlu lebih teliti dan berhati-hati dalam soal
pemilihan jodoh. Ini kerana perkahwinan bukanlah kontrak perniagaan yang
berorientasikan keuntungan semata-mata, tetapi ia merupakan “ikatan sosial”
yang merangkumi pelbagai aspek kemanusiaan seperti pertalian jiwa, kasih
sayang, ketenangan hati, tuntutan biologi, nasab keturunan, hak,
tanggungjawab, toleransi dan sebagainya.

Hayatilah firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan
kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki mahupun
perempuan. Jika mereka miskin,
Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka
dengan limpah kurniaan-Nya,
kerana Allah Maha Luas rahmat-Nya lagi Maha
Mengetahui”. (an-Nur: 32).

KUASA CINTA

Ihsan daripada : Majalah Cahaya keluaran Februari 2010

Pendahuluan


Rasulullah SAW bersabda : “Cintailah siapa yang ada di bumi supaya kamu akan
dicintai oleh makhluk yang berada di langit “ (Riwayat Tabrani)



Kamu tidak akan beriman sehingga kamu berkasih sayang. Mereka berkata : “Kami
semua pengasih” Rasulullah SAW bersabda : “Sesungguhnya bukanlah mengasihi
seorang sahabatnya sahaja, akan tetapi membawa rahmat kepada manusia, mengasihi
semua manusia”. (Riwayat Tabrani)

Erti Cinta


“Kata pujangga cinta letaknya di hati. Meskipun tersembunyi, namun
getarannya nampak sekali. Ia mampu mempengaruhi fikiran sekali gus memberi kesan
kepada tindakan. Sungguh, cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih
emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita
menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Cinta mampu melembutkan besi,
menghancurkan batu karang, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan
padanya serta membuat hamba menjadi pemimpin. Inilah dahsyatnya cinta!”
(Jalaluddin Rumi).


Alangkah indahnya Islam! Di dalamnya ada syariat yang mengatur bagaimana
seharusnya manusia mengelola perasaan cintanya, sehingga menghasilkan
cinta yang lebih dalam, lebih murni, dan lebih abadi.

Islam mengajarkan bahawa seluruh kuasa cinta manusia harus dipupuk menuju pada Allah Yang Maha Pencipta, sehingga cinta kepada-Nya jauh melebihi cinta pada sesama makhluk. Justeru, cinta pada sesama makhluk dicurahkan semata-mata karena mencintai-Nya. Asasnya adalah firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 165, 'Dan di antara manusia ada orang-orang yang mengambil selain Allah untuk dicintainya; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Sedangkan orang-orang yang beriman amat dalam(taat) cintanya kepada Allah.'

Pengurusan Cinta

Islam mengajar manusia tentang pengurusan cinta, iaitu bagaimana manusia seharusnya menyusun skala prioriti cintanya. Urutan tertinggi perasaan cinta adalah kepada Allah SWT, kemudian kepada Rasul-Nya . Cinta pada sesama makhluk diuruskan sesuai dengan firman-Nya iaitu kedua orang ibu-bapa, kaum kerabat , anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat dan jiran tetangga yang jauh, rakan sekerja, ibnu sabil dan hamba sahaya. Sedangkan harta, tempat tinggal, dan kekuasaan juga mendapat posisi untuk dicintai pada tempat yang lebih rendah . Maha Suci Allah, Allah Maha Hebat!

Perasaan cinta adalah abstrak. Namun perasaan cinta mampu diwujudkan
dengan tindakan yang nampak oleh mata. Di antara tanda-tanda cinta
seseorang kepada Allah SWT adalah memperbanyakkan bermunajat, mendirikan solat sunnah,membaca al-Quran dan berzikir kerena dia ingin selalu bersama dan mencurahkan semua perasaan hanya kepada-Nya. Apabila Sang Khaliq memanggilnya melalui suara azan maka dia bersegera menuju ke tempat solat untuk berjumpa dengan-Nya. Bahkan bila malam tiba, dia ikhlas bangun tidur untuk berduaan (berkhalwat) dengan Tuhan kekasihnya melalui solat tahajjud. Betapa indahnya jalinan cinta itu!


Ini dapat dilihat daripada kata-kata di bawah:


“Seseorang tidak akan memiliki kebaikan, meraih kemenangan, merasakan
kenikmatan
dan kesenangan hakiki kecuali mengesakan cintanya kepada Allah
SWT semata, dan
Allah lebih dicintainya daripada yang lainnya” ( Ibnu Qayyim
al-Jauziah
)

Bukti Cinta

Namun hati-hati juga dengan cinta, karena cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin jika cintanya itu disambut oleh para pencinta palsu. Cinta yang tidak dilandasi kepada Allah. Itulah para pencinta dunia, harta dan wanita. Dia lupa akan cinta Allah, cinta yang begitu agung, cinta yang murni.

Ramai yang mengaku mencintai Allah, dan sering mengatakan mencintai Rasulullah, namun mustahil semua itu diterima Allah tanpa ada bukti yang diberikan. Contohnya ketika Allah menguji cintanya, dengan memisahkannya daripada apa yang membuat dia lalai dalam mengingat Allah, selalunya manusia sukar menerimanya. Ketika Allah memisahkan seorang gadis daripada kekasih hatinya, selalunya sang gadis itu akan lemah, lesu, sedíh. kecewa dan terbaring sakit. Pada ketika seorang isteri dipanggil menghadap Ilahi, sang suami pun tidak mempunyai semangat untuk meneruskan kehidupan.

Ketika harta yang dimiliki hangus terbakar, ramai yang masuk ke hospital sakit jiwa, semua ini adalah bentuk ujian daripada Allah, kerana Allah ingin melihat seberapa dalam cinta hamba-Nya pada-Nya. Allah menginginkan bukti, namun manusia kadangkala tidak berdaya membuktikannya, justru cintanya pada Allah selalu kecundang ketika Allah menarik sedikit nikmat yang telah diberikan-Nya. Itu semua adalah bentuk cinta palsu. Sedangkan semuanya sudah diatur oleh Allah, rezeki, maut, jodoh, dan setiap tarikan nafas kita, itu semuanya sudah ada suratannya pada Allah, kita hanya harus berusaha untuk merealisasikannya.

Sungguh merugikan apabila manusia hanya diletihkan oleh cinta dunia, mengejar cinta makhluk, memburu harta dengan segala cara, dan tidak mahu membantu orang yang memerlukan pertolongan. Sedangkan nasib di akhirat nanti adalah ditentukan oleh amalannya ketika hidup di dunia, Bersungguh-sungguh mencintai Allah, atau terlena oleh dunia yang fana ini. Hanya orang yang bertakwa sahaja yang mampu membuktikan cintanya yang sejati kepada Allah SWT.



Kata-kata yang tepat untuk itu seperti di bawah:

'Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam
dirimu, hilanglah cintaku padamu.' {Imam Nawawi)


Cinta Allah

Yakinlah wahai saudaraku, kesenangan dan kesusahan adalah bentuk kasih sayang dan cinta Allah kepada hambanya yang beriman. Kesusahan yang diberi Allah adalah tarbiyah terhadap ruhiyah kita daripada Allah SWT, agar kita sedar bahwa kita sebagai makhluk adalah bersifat lemah, kita tidak mampu berbuat apa-apa pun kecuali atas izin-Nya. Akhirnya tinggal bagi kita membuktikan, dan berjuang bersungguh-sungguh untuk memperlihatkan cinta kita pada Allah, agar kita terhindar daripada cinta palsu.

Dan Allah tidak akan menyia-nyiakan hambanya yang betul-betul berkorban untuk-Nya.Untuk membuktikan cinta kita pada Allah, ada beberapa perkara yang perlu kita persiapkan iaitu iman yang kuat, ikhlas dalam beramal, berusaha bersungguh sungguh untuk melaksanakan ibadah wajib dan sunah, seperti qiyamullail, puasa sunnah, membaca al-Quran dan menuntut ilmu. Buah daripada ibadah yang kita lakukan pada Allah, dengan keistiqamahan mengamalkannya dalam setiap hembusan nafas dan langkah hidup ini, Insta-Allah kita akan dapat menggapai cinta dan keredhaan-Nya.

Cinta dan kasih sayang membawa kepada kebahagiaan. Isteri menyayangi suami, ibu bapa menyayangi anak-anak, anak-anak menyayangi ibu bapa, jiran-jiran menyayangi jirannya, maka hasilnya masyarakat akan hidup dengan berkasih sayang dan dunia pun akan aman dan damai.

Kasih sayang penuh dengan rasa ikhlas kerana mencari redha Allah. Kasih kepada seorang saudara mencegahnya daripada menderhakai Allah, sayang dalam persahabatan dalam memburu kejayaan yang diredhai Allah Maha Pencipta, kasih kepada masyarakat dengan seruan ke arah kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Itulah kasih sayang yang sejati.

Islam menggalakkan umatnya hidup berkasih sayang. Haram hukumnya membenci serta memutuskan kasih sayang sesama manusia, kerana ia mengundang azab Allah.

Friday, August 20, 2010

KU BUKAN AKU - TILU

Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(korus)
Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku


Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu


nota kaki :
s0rry if i l0ve u s0 much..that is s0mething that i cann0t av0id..

Tuesday, August 17, 2010

KERABU SOTONG

dalam bulan ramadhan ni, kita sering tercari-cari menu apa untuk dimasak..bagi yang berkerjaya seperti saya, masa itu sangat terhad..hee..jadi hari ni saya nak share resepi kerabu sotong yang sangat mudah dan menyelerakan..


Bahan-bahan :


Sotong (potong ikut suka dan rebus)

1 ulas Bawang Besar, 1 batang Serai, 5 biji cili api, 2 biji cili merah (dihiris nipis)

5 urat kacang panjang, 1 biji tomato (dipotong kecil)

Daun ketumbar (kalau tak suka takyah letak)

Garam, limau nipis/limau kasturi (ikut suka)


Cara menyediakannya :


Masukkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar, dan gaulkan hingga rata.

Sedia untuk dihidang..
p/s : kalau letak nenas pun mesti sedap jugak kan??yum..yum


Mudah kan??


SELAMAT MENCUBA~

Monday, August 16, 2010

THE EXPENDABLES


i watch this movie last night..it was OK for me..
mengisahkan tentang sekumpulan pembunuh upahan yang ditugaskan untuk membunuh seorang lelaki jahat.
tapi yang tak bestnye pembunuhan yang diorg lakukan ni mcm jahat sangat,
tak berperikemanusiaan langsung.
kalau mengandung, toksah ngengada nak tgk cite ni.
sangat GANAZ.
saya bagi *** je..




NAILI'S PLACE VS WONG SOLO

bila nak buke puasa je, mesti ada satu lagi dilema iaitu dilema nak makan apa..semalam alkisahnya cikyayan ngan encikyuyu cadang nak berbuka puasa sama-sama selepas pulang dari kg..fikir punya fikir, maka terlintaslah beberapa destinasi selera untuk kami berbuka nanti..

mula-mula cadang nak buka puasa kat Satay Haji Samuri kat Kajang, tapi baru pukul 5 setengah kitorang dah sampai Kajang, takkan nak tunggu lama2 kat situ kot kan..so, kami teruskan perjalanan sambil berfikir lagi..

pastu tekak ni teringin plak nak makan ayam penyet kat Wong Solo..kalau nak g makan kt Shah Alam, takut penuh ngan dak2 uitm..yang kat Bangi tak tau katne..kalau nak pergi yang dekat Kg.Baru takut jammed teruk..last2 kitorg plan nak pegi carik Wong Solo yang dekat Pandan Indah tu je..sampai2 je Pandan Indah, isi minyak kereta dulu sebab dah blinking..pastu operasi mencari dan menyelamat dimulakan..dari satu row ke satu row kami round..mata pun dah macam berpinar2 pulak kan..pusing punye pusing, sampai kul 6.30 dah tapi still tak jumpa..last2 kitorg pun give up..maka idea demi idea keluar nak buka puasa kat tmpat lain..

sama ada nak buka puasa kat Pizza Hut (tmpt 1st dating, time ni buke puasa gak)heee...ataupun kat belakang RISDA, ataupunnn kat Naili's Place.. last2 kitorg decide buka puasa kat Naili's je..kecian encikyuyu sebab order lambat sampai..

nak dijadikan cite, otw balek kitorang lalu kat satu jalan ni, tup2 nampak WONG SOLO...dush dush dush..takde rezeki nak mkn ayam penyet...kata encikyuyu, takpela, next time kan ada lagi, so cikyayan pun bawak bertenang...hik3..neway, tQ cyg f0r ur treat, next time will be my turn k~

so, agak2 sape yang menang? Naili ke Wong Solo? heee...lu pikirlah sendiri...=)

Friday, August 13, 2010

Hijjaz - Rindu


santapan rohani di bulan RAMADHAN..hayatilah lirik lagu yang indah ini..



Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati nurani
Punyai rasa rindu
Rindu pada kedamaian
Rindu pada ketenangan
Rindukan kesejahteraan
Dan juga kebahagiaan
Orang-orang yang bertaqwa
Rindu akan kebenaran
Kejujuran dan keikhlasan
Keredhaan Tuhannya
Orang mukmin merindukan
Anak-anak yang soleh
Isteri-isteri solehah
Keluarga bahagia
Para pencinta kebenaran
Rindukan suasana
Masyarakat yang terjalin
Aman dan sejahtera
Merindukan tertegaknya
Kalimah Allah di muka bumi
Dan dalam merindukannya
Keampunan Tuhannya
Dan seluruh umat itu
Merindukan cahaya
Yang menyinari kehidupan
Rindu pada Tuhan

Wednesday, August 11, 2010

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN

alhamdulillah, masih lagi berkesempatan aku menyambut ketibaan ramadhan. banyak pengharapan aku pada ramadhan kali ini, semoga apa yang kuharapkan itu diberi kesempatan oleh Allah s.w.t untuk aku tunaikan.

ramadhan pertama tanpa atok.
walaupun hati masih sedih dengan pemergian arwah atok, tapi aku redha dengan pemergiannya. so, tahun ni takde sape yang terjerit-jerit time tunggu waktu berbuka sebab atok dah takde. kalau dulu, atok tak ingat dah bulan puasa ni, ada je makanan mesti die terus makan. bila cakap sekarang ni bulan puasa, dia akan tanye balik, betul ke? tapi tak sampai sepuluh minit pastu, mesti die sambung makan. atok atok, yan rindu sangat dengan atok. Al-Fatihah. semoga roh atok dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan hambaNya yang beriman.

ramadhan pertama dengan naufal.
baby kedua along selepas kasyful. tak sabar nak tunggu dia besar, mesti cute dan manja macam kasyful. semoga anak-anak buah auntie menjadi anak yang taat kepada ibu bapa dan jadi insan yang berguna. tahun depan insyaAllah bertambah lagi sorang. =)

ramadhan yang kedua buat kami.
aku mula bercakap dengan dia hari pertama berpuasa tahun lepas dalam kelas Business Maths. alhamdulillah, walaupun diuji dengan berbagai dugaan dan rintangan, kami masih boleh bertahan sehingga ke saat ini. walau apa kata orang, walau bagaimana susah sekalipun, aku akan cuba pertahankannya selagi aku terdaya.

ramadhan yang kedua di Uitm.
sekali lagi berpuasa dan berbuka di Uitm. memang penat, tapi demi segulung degree ni, segalanya akan ku tempuh. semoga Allah tabahkan hati aku mengharungi dugaan yang hebat ini.

terawikh malam pertama.
alhamdulillah, dapat aku solat terawikh malam pertama di bulan ramadhan. aku sanggup ponteng kelas law semata-mata sebab dah berniat nak solat terawikh. semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosaku dan moga-moga ramadhan yang mulia ini Allah memberikan hidayah kepadaku yang sentiasa alpa dan lalai ini.

sahur yang pertama.
sahur yang pertama dengan ahli-ahli rumah. cukup korum. makan nasi, telur dadar dan nuget, minum pulak ho ho ho horlick. meriah sahur yang pertama walaupun tanpa keluarga di sisi.


Ya Allah, Kau permudahkanlah segala
urusanku di bulan Ramadhan ini, dan Kau ampunkanlah segala dosa-dosaku,
dosa-dosa kedua ibu bapaku, dosa sahabatku. Kau bimbinglah aku ke jalan
yang benar dan jalan yang Kau redhai, Kau peliharalah aku, Kau lindungilah aku.
Sesungguhnya hanya padaMu aku bermohon dan kepadaMu jualah aku
akan kembali. Amin.

Tuesday, August 10, 2010

naufal khalis

ini die Naufal Khalis auntie..kecik je die, cumel sgt..
semoga Naufal membesar dengan sihat pastu leh main ngan abg Kasyful ye..

Thursday, August 5, 2010

berukband sy dah takde...

tetibe sedey sbb broadband dah takde..isk3..
tp tu la, klu ade pun, takat lembab cam siput sedut, sape bley tahan??

so, mmg aku betul2 ade masa nk berinternet ni kat opis n kat kg je..
itupun kat opis ni klu keje tak belambak kan..

takpela, jodoh tak panjang ngan ko wahai berukband..
dan aku pun takde la sengkek lg pasni sbb nk bayar bil ko bulan2..

goodbye my lover~

Monday, August 2, 2010

SALT...ko memang best!

Who Is SALT??
cerita ni adalah cerita yg aku tunggu2 sbb si Jolie yg berlakon..
drp tahun lepas kot tgk trailer dah berkenan..
so semalam aku g tgk..
ko mmg terbaek la Jolie..
tak sesia aku bayar duit tiket wayang..
bila tengok cite ni, aku pun tertanya-tanya siapakah SALT yg sebenarnya..
sama ada dia di pihak yang benar atau yang salah..
sama ada die mmg benar2 seorang Russian Spy ataupun CIA agent yg jujur..
tapi yang pastinya, dia sangat sayangkan suami dia..sedih part bile suami die mati..
yg paling best aksi cite ni, sebab dia seorang perempuan yg sgt licik..
korang tengok la, pastu baru leh komen kat sini..
tp cite ni mmg best sangat..
saya bagi 5 bintang!
*****

Friday, July 23, 2010

The Voice Within by Christina Aguilera


Young girl don’t cry
I’ll be right here when your world starts to fall
Young girl it’s alright
Your tears will dry, you’ll soon be free to fly

When you’re safe inside your room you tend to dream
Of a place where nothing’s harder than it seems
No one ever wants or bothers to explain
Of the heartache life can bring and what it means

Chorus:
When there’s no one else, look inside yourself
Like your oldest friend just trust the voice within
Then you’ll find the strength that will guide your way
You’ll learn to begin to trust the voice within

Young girl don’t hide
You’ll never change if you just run away
Young girl just hold tight
Soon you’re gonna see your brighter day

Now in a world where innocence is quickly claimed
It’s so hard to stand your ground when you’re so afraid
No one reaches out a hand for you to hold
When you look outside look inside to your soul

Chorus

Life is a journey
It can take you anywhere you choose to go
As long as you’re learning
You’ll find all you’ll ever need to know
(be strong)
You’ll break it
(hold on)
You’ll make it
Just don’t forsake it because
No one can tell you what you can’t do
No one can stop you, you know that I’m talking to you

Chorus

Young girl don’t cry I’ll be right here when your world starts to fall

You're Still The One by Shania Twain


(When I first saw you, I saw love.
And the first time you touched me, I felt love.
And after all this time, you're still the one I love.)

Looks like we made it
Look how far we've come my baby
We mighta took the long way
We knew we'd get there someday

Bridge:
They said, "I bet they'll never make it"
But just look at us holding on
We're still together
still going strong

Chorus:
(You're still the one)
You're still the one I run to
The one that I belong to
You're the one I want for life
(You're still the one)
You're still the one that I love
The only one I dream of
You're still the one I kiss good night

Ain't nothin' better
We beat the odds together
I'm glad we didn't listen

Look at what we would be missin'
(Bridge)
(Chorus)
(Chorus)

I'm so glad we made it
Look how far we've come my baby

Ahli Syurga dan Neraka..

Ihsan drp Blog Adik saya....=)



alkisah nak dijadikan cerita.. pada suatu hari ahli syurga sedang duduk bersenang lenang, sedang mereka duduk bersembang mereka teringin untuk menziarah ahli neraka. mereka pun mengusulkan idea tadi dan berbincang sesama mereka. berkat perbincangan itu, mereka mengambil keputusan untuk membina sebuah jambatan dari syurga ke neraka dengan bantuan ahli neraka. cadangan tersebut kemudiannya diusul kepada ahli neraka.

ahli syurga: wahai ahli neraka, kitaorang cadang nak bina jambatan dari syurga ke neraka untuk melawat kauorang! kitaorang bina separuh, kauorang bina separuh. macamana?
ahli neraka: oh ok tadakhal!
ahli syurga dan ahli neraka pun memulakan kerja-kerja pembinaan berdasarkan pelan kerja masing-masing.genap 1 bulan kemudian...

ahli neraka: wahai ahli syurga, kitaorang sudah siap bahagian kitaorang! kauorang macamana?

ahli syurga: duh... laju gila, kitaorang baru piling! itu pun baru siap separuh.

ahli neraka: duh... bapak lembap...

ahli syurga: mau idaknya kauorang siap cepat! sana kontraktor, engineer, arkitek, projek manager bersepah! sini ustaz ada lah! :)
renung2kan dan selamat beramal~

Wednesday, July 21, 2010

c0me back t0 me..

..QUOTEofTHEday..
MySpace

If You Really Love Something Set It Free...
If It Comes Back It's Yours, If Not, It Wasn't Meant To Be
betul ke? boleh caya ke? hmm..dulu, kerana terlalu sayang saya lepaskan dia pergi..kerana pada waktu itu, saya rasa kebahagiaan yang dia inginkan bukanlah bersama dengan saya..saya fikir, saya hanyalah pendatang yang mengisi ruang-ruang kosong dalam hidup dia sahaja, jadi biarlah dia pergi kepada insan yang dia benar-benar sayangi..ye, saya pernah sengsara seperti itu..hanya Allah yang tahu perasaan dan jiwa saya ketika itu..
dan kini..dia datang kembali..mungkinkah ini yang dinamakan jodoh? tapi saya tidak mengharap seperti mana yang dulu..sedikitpun saya tidak akan menjadi seperti dulu..saya tidak mahu disakiti lagi..terima kasih Allah kerana menjadikan saya kuat..dulu saya tidak kuat seperti ini..dulu saya selalu menangis, dan kini airmata saya sudah kering barangkali..cuma saat dan ketika ini, saya ingin menghargai detik-detik bahagia dalam hidup saya kerana saya tidak tahu bila kebahagiaan itu akan diragut seperti waktu dulu..

Thursday, July 15, 2010

y0u're s0 patHetic!!!

hm..mcm2 jenis orang yg aku jmpe lately ni..lawak sangat..
MySpace

i think i have right to say this to my blog..becoz she was so annoying and pathetic..do i really hurt she that much?~ well, i dun have the answer..bcoz i dun really know her..!

the reason why she came to me also i dun have the answer, maybe we can ask her if she want to..please la young lady, be professional and mind our own business..do u get it? or tak paham bahasa inggeris??

really sorry for u la..sendiri nk sakitkan hati orang, tp sendiri yg sakit hati..pls don't do that again or else u will get hurt more than this..MySpacepls watch out what are you saying to others esp to elders..i'm not sure what is your age, but from your word i really can say that u are just a small kid, talking about rubbish and never think before u talk..pls la, be matured..

i dun mind if u ask me for help with a polite way..i really dun mind at all..but u word really cerminkan your peribadi, if i'm not mistaken la..mmg perangai cenggitu ek? pity you..

okay, so, what's your point actually, i really dun get it...you want ur money or you want me to stay away from him? jelas yg nmpak byknye pasal me and him..what's wrong with u? ko gf die ke? or penah ke mengaku jadi gf die? gotcha! hm...what kind of woman u are, obviously..no need to talk about me and him again eh..nothing to do with you la..suka hati aku la nk sayang or nak BERSAMA MySpacewith sape2 yg aku nak, orang lain tak pernah nak masuk cmpur, kau nak sibuk watpe..


weh, meh sini nk habaq mai..kalau dalam game pun berlawan one by one kan..takde pun game badminton tu players tgh main, mak abah dorang datang tlg kan? so, my point is, kalau ko ade problem dengan dia, u settle up with him cukup..no need to libatkan AKU, or family dia..its just about you and him..

persoalannnye sekarang, aku ade kacau hidup kau ke?
nope! i dun think so~

SO PLEASE STAY AWAY FROM ME..
MySpace

once u disturb my life, you must be prepared with what's will become next..watch out!MySpace

Tuesday, July 13, 2010

CHERATING - Drama Sebabak

at last, dapat gak pergi bercuti setelah sekian lama plan..heee..

tQ m0m0t, gEE, m0ksu N Ila for the greatest escape..

trip kali ni bermula dan berakhir dengan drama telenovela..hik3..tp syeronok!


CHERATING - Drama Sebabak
lokasi : rumah cikYaYan


Jumaat - 9 Julai 2010yayan : mama, nnt tlg ckp kt babah ayan nk pinjam kete g cherating esok ye..heee
(time ni babah da tido, tak smpat nk mintak)


Sabtu - 10 Julai 2010
bangun2 tido je, terus carik mama, dah la time ni takde letrik, hampeh tol TNB, dah kol byk kali pun tak dibetulkan lagi...
yayan : mama....babah bagi tak?
mama : abah ko kato dio tak biaso bawak keto manual, tak tau la, ko poie tanyo abah ko camno..
yayan : babah.....babah tak reti dah ke bawak kete manual?babah : abah dah lamo tak bawak, comeh lak ghaso eh..
(isk3..time ni air mata dah bertakung)

pegi dapur duduk kat mama yg tgh minum air dalam gelap..
yayan : mama, ayan nak beli kereta sendiri la kalau cmni...(pandang tempat lain, air mata dah menitis2)
mama : boli la..keto kancil tu jualkan pun takpo..
yayan : ayan sayang kete kancil tu, takpe la, beli je la kete baru, kete kancil tu nnt nk bagi kat adik..dia tahun depan dah 17 tahun..
(pegi duduk kt sofa depan, sambil msg along, tp hampeh tak dijawab eh, mesti dia malas nk layan)heee...
pegi balik dalam bilik, tarik selimut, tido balik..msg momot kata tak dapat kete..uwaaaaaaa...

tak sampai sepuluh minit kemudian aku keluar bilik, pergi check kereta kancil..nekad dah nak bawak kete kancil je pegi..check minyak itam, lap2 sket bagi kilat..
dah siap lap kereta, pegi mandi, kejut ila..then siap2..
tengah siap2.....

mama : yan, abah ko kato bawak la keto eh tu..dio ingat ko poie berduo tadi..klu poie beghompek bawak la keto eh tu..
yayan : takpe la mama, bawak kancil je..(nada2 cm dah merajuk, tp dlm ati ada taman)
mama : taknak sarapan dulu ke?
yayan : taknak la..

tp last2 sarapan jugak sebab mama dah tinggalkan pulut kuning yg dia buat utk anak dia yg sorang ni..tak patut la kan..isk3..lebiu mama..

kat meja makan...
babah : ko nk poie serting buek apo?
yayan : mane de nk g serting, orang nk pergi cherating la babah..
mama : apo la abah ko ni, CHE..RA..TING, poie tido sano satu malam, pagi esok balik, hah JOLEH?!
yayan : abah ingat korang nak poie serting..pakai la keto tu..jap laie abah tgk an minyak itam..(Yeay..abah salah fhm rupenya, patut la die pening agak eh, nk pergi serting sampai nak pinjam keto dio buek apo kan..hee...)
dengan hati berbunga riang, saya pun memasukkan barang2 ke dalam abanja babah sy...tQ babah..time salam babah, ckp kt die tQ babah..dlm ati..lebiu so much la!~

akhirnye, misi mendapatkan abanja berjaya, wlupun last2 minit...tQ babah n mama for the abanja..tQ cici for the dslr..luv u all....=)

Let's the pics tell us story...
















Subscribe and Follow