recent posts

Tuesday, December 2, 2014

Lima Tahun Berakhir Sudah


Pertama sekali, berakhir sudah penantian selama lima tahun.  Lima tahun yang penuh dengan suka duka gelak tawa.  Tak dapat bayangkan betapa gigihnya berulang dari Putrajaya ke Shah Alam setiap hari selepas keje demi nak mendapatkan segulung ijazah.  Hujan lebat, jalan jem, sampai nangis2 dalam kereta sebab tak larat dah nak drive, tapi itu semua menjadi kenangan yang tak terlupa. Bukan senang nak bahagikan masa bekerja dan belajar, syukur dapat bos yang memahami, terima kasih diucapkan kerana banyak memberi galakan dan tunjuk ajar sepanjang PAmu ini menimba ilmu.  Terima kasih juga buat semua yang membantu menggantikan tempat aku sepanjang aku bercuti untuk exam.  Budi baik kalian memang sukar untuk aku lupakan. cium sikit..muuuaahhh!


Nah, tgk dulu gambar selfie sejurus selepas turun dr stage..kantoi selfie dlm dewan..hehe

Keluarga, mak abah adik beradik saudara mara, thanks sebab selalu doakan yang terbaik untuk diriku ini..Kepada mama dan babah, terima kasih kerana tak putus-putus berikan galakan dari segi kewangan, nasihat, doa dan segala-galanya.  Tanpa kalian berdua, tak mungkin aku akan mendapat ijazah ini.  Lengkaplah tradisi adik beradik untuk dapatkan ijazah, sementara adik in the making, all the best dik, haha. So, siblings, jom kite sambung masters plak lepas nih ikut jejak langkah angah..wuuuuuuuhuuuuu!
 
Mama Babah & My Nephew Kasyful, thanks for coming..

 
Si tomei Khazin pun dating tengok aunty konvo..tenkiyu..muacksss
Kawan2 UiTM, budak2 BAS, BCA yang sama2 berjuang, terima kasih korang, tanpa korang, aku tak dapat grad, ntah2 dah berhenti di tengah jalan. Memang ada masa sampai rasa nak berhenti belajar, tapi korang tak putus2 bagi semangat, wlupun korang sendiri tak semangat..haha...Kegigihan korang sebenarnya menjadikan semangat untuk aku teruskan perjuangan ni, dengan mak buyungnya, dengan jem nak mampos setiap hari berulang dari KL, ada yang dari Seremban, tapi korang tetap tabah datang kelas, wlupun lambat korang still datang gak kadang2 tu..Korang daebak! Segala tunjuk ajar, nasihat, makan minum pakai, duit minyak, duit Photostat, duit tol korang yang dah berkorban untuk aku juga tu, mohon halalkan dunia akhirat. Seronok sangat bila korang datang berkampung kat rumah aku untuk study..Walaupun aku banyak memberi pengaruh negative kepada korang sewaktu dah dekat2 exam, tapi akhirnya korang berjaya gak lulus exam tu kan?? Kalau tak kerana Running Man dan Naabella Hijabis yang aku pengaruh korang tu, mesti korang tak semangat nak study kan? haha..Kepada Dinie yang selalu tumpangkan rumah kat aku, mekasih babe, aku pasti merindui ko sekeluarga. Galak2 la kita berjumpa ye nanti..Nanti aku dah jadi kaya, aku ajak korang datang potluck kt rumah aku lagi ekh..hehe..Nak sebut nama korang satu2 memang jenuh plak, u know who u are..:)
 


Kepada sahabat-sahabat yang masih berjuang, teruskan perjuangan anda.  Walaupun aku tahu korang sedih tanpa kehadiran aku, tapi aku tetap bagi semangat kat korang..Korang-korang yang aku sayang, semoga sukses dalam apa jua bidang yang korang ceburi. Fefeeling macam baru habis espiem sangat. Sayonara and uols will be missed.  Sedih sebenarnya bila teringat kenangan kita semua daripada semester 1..Tak sabar nak sambung master dengan korang...Sayang pelok cium nangis2 sikit. Love love love!




Tuesday, November 18, 2014

konsep rezeki masing2

assalamualaikum semua..
hrp semua sihat2 dan sejahtera selalu..hari ni agak terpanggil untuk berblog setelah agak lama mendiamkan diri.  aritu ade gak la keluar sikit kata meroyan, memang agak meroyan la bila lama tak travel tapi takpe, kesabaran itu adalah separuh daripada iman.  insyaAllah, tahun depan boleh start travel semula dan kali ni dengan travel partner yang baru.

sebelum ni, aku ada post kata nak habiskan jelajah atleast 10 destinasi/Negara luar dr Malaysia sebelum umur 30 tahun, jom kita kira, lagi berapa tempat je nak cukupkan lagi sepuluh tu.

1. Ho Chi Minh
2. Medan
3. Jakarta
4. Bangkok
5. Singapore
6. Seoul, Korea
7. Perth

so, total baru tujuh destinasi.  masih ada lagi 3 tempat kosong.  insyaAllah, sempat la kot nak capai target sebab ada lagi tiga tahun. Tahun depan mmg dah confirm satu destinasi, so, tinggal lagi dua. Boleh la pergi tempat yang dekat2 dulu. Simpan duit untuk travel yang lebih lama dan jauh.  Ada banyak lagi impian belum tercapai. Harap2 murah rezeki lepas ni untuk travel lagi dan untuk mengerjakan Umrah. 

oklah, sebenarnya nak cakap pasal konsep rezeki masing-masing, tapi otak ni memang fikir nak travel sokmo kan. Tutup cerita dulu pasal travel, kita borak pasal rezeki pulak.  Kadang-kadang kan, aku memang mengaku la, aku selalu jeles dengan orang, yela, tengok orang tu dapat travel jauh2 umur muda2, dapat beli kereta besar, dapat beli rumah besar dan bla bla bla.  Sume yang besar la kan. 

Tapi, aku akan back on track bila teringat kata-kata seseorang.  Kata-kata itu dilafaz oleh seseorang yang sangat aku adore waktu tu.  Kira macam secret admirer la kan.  Lepas form 5, dapat result SPM, aku memang terus memulaukan diri daripada kawan-kawan.  Time tu nak menyesal pun tak berguna lagi kata orang.  Mana taknya, dalam reramai satu geng tu, result SPM aku la yang paling kantoi sekali. Alamatnya, memang free2 je kena tolak daripada masuk Matrik.  Time tu kalau masuk matrik tu memanglah budak pandai katanya.  So, kesedihan itu membuatkan aku malas nak bergaul dan berjumpa kawan-kawan yang lain.  Walaupun bertalu-talu mesej n call masuk, tapi kebanyakannya aku abaikan saja. Sangat kecewa dan kesedihan itu kesannya sehingga sekarang. Sebab setiap kali tengok result SPM rasa nak bako je result tu. 

Aku pasrahkan diri masuk ke Politeknik berbekalkan result SPM aku yang sangat menyedihkan tu.  Yang paling tak boleh blah, macam mana aku boleh dapat kos tu pun aku tak tau.  Aku dulu minat dalam bidang architecture, dan disebabkan aku takde amek subjek LK, kalau aku nak ambil Dip Seni Bina aku kna ambil Sijil Seni Bina dlu. Ye la budak tak berapa nak pandai, susah la nak terus masuk Dip kan time tu.  Dah masuk semester satu pun aku masih lagi rasa stress dengan keadaan sekeliling. What the fish pembelajaran yang aku kena ambil ni? Apa tu Trengkas? Speedtyping? Zero sangat dengan semua subjek tu. Semester satu adalah semester yang penuh dengan denial.  Macam tak percaya aku amek kos Sekretari. 

Waktu tu, aku ada berhubung dengan secret admirer aku tu.  Ha ha.  Kawan-kawan lain semua aku abaikan, tapi tidak pada secret admirer aku tu.  Aku contact dia, sebab time tu aku masih lagi keliru dengan perasaan aku. Chewahh. Banyak sebenarnya nasihat yang aku dapat. Dan waktu tu aku sedar, yang aku bukanlah suka pada dia disebabkan dia adalah lelaki, tapi disebabkan dia boleh memberikan nasihat kepada aku, yang mana nasihat tu aku boleh dengar dan ikut. Tak semua orang bagi nasihat aku boleh terima tau. He He. Aku selesa berborak dengan dia sebab dia berikan kata-kata semangat.  Bila aku utarakan pasal aku tak contact semua kawan-kawan aku, sebab aku rasa rendah diri sangat dengan result SPM tu, cepat-cepat die cakap kat aku, rezeki yang Allah bagi kat semua orang tak sama.  Akan datang, lagi banyak cabaran dan dugaan, kita tak tahu apa akan jadi pada diri kita.  Result SPM tu tak menjamin seseorang tu boleh berjaya satu masa akan datang, dan orang yang tak lulus SPM pun tak semestinya tak boleh hidup senang.  Time tu aku mula berfikir...

Kata-kata tu sangat memberi kesan kepada kehidupan aku sampai sekarang. Bila aku applykan konsep tu dalam semua aspek kehidupan aku, aku menjadi lebih positif dan bermotivasi.  Aku sangat berterima kasih padanya atas nasihat tu, walaupun aku yakin dia pun mesti dah tak ingat dia cakap kat aku pasal konsep rezeki semua tu.  Bila aku lihat kehidupan dia sekarang, aku rasa bahagia, dan dalam diam aku memang sentiasa doakan yang terbaik untuk dia.  Siapa dia tu, biarlah rahsia. hehe. 

Betul la rezeki masing-masing tak sama. Siapa tahu, dulu aku budak politeknik je, diploma je, sekarang aku dah ada degree, kerja tetap, boleh berjalan sakan dengan gaji tak seberapa ni, ada family yang sangat penyayang dan sejahtera semuanya, ada kawan-kawan yang best, dan dah jumpa seseorang yang sangat istimewa, dan beberapa bulan je lagi akan disatukan insyaAllah.  Semua yang aku harapkan dulu tu, satu persatu aku dah dapat.  Coming soon, harap2 dimurahkan rezeki nak beli rumah, nak menunaikan haji dan umrah, nak dapat anak yang sihat dan pandai. Tapi apa pun yang diharapkan, andai tak tercapai, aku redha sebab rezeki yang Allah dah bagi setakat ni, rezeki yang sangat berharga untuk aku, yang orang lain mungkin tak dapat dan sedang berusaha untuk dapatkannya.  So, percayalah dengan rezeki Allah.  Selagi mana kita meminta dan berterima kasih, insyaAllah rezeki tu sentiasa akan ada untuk kita. Jangan kita salahkan sesiapa jika kita kurang bernasib baik, sebab bila ada kekurangan tu, mungkin kita perlu gandakan usaha dan sentiasa ucap terima kasih syukur.

So, korang, aku percaya dengan rezeki aku, tapi aku tetap jeles bila baca blog korang yang non-stop asyik berjalan je. Aku jeles weh!!!!

Tuesday, November 4, 2014

Meroyan

sangat sangat SANGAT gian nak travel. Kbai.

Thursday, September 11, 2014

Dari Juasseh Ke Manchester

Alhamdulillah, malam tadi adik dah call, bagitau dah selamat sampai di Manchester.  Lega hati kakak, mak dan abah mendengar suara dia.  Mcm hepi je...uwaaa..I is jeles..  Akak kau ni mengharap sangat supaya jangan lupa diri, belajar rerajin kat sana.  Kalau dah kaya nanti, kau kena belanja akak ni rumah sebijik..haha..
 
 
Cakap pasal adik, dialah salah satunya boboi boy kat rumah tu.  Anak bongsu and anak tunggal lelaki, manja kemain, minta sume dapat! Ok, tak jeles sangat pun bab tu.  Beza aku ngan adik 7 tahun, dapat adik time darjah 1 dulu.  Sesungguhnya kau sungguhlah comel dan adorable hanyalah sehingga kau berumur 5 tahun. hahahaha.  Lepas tu, bermulalah amukan drakulat akibat disakat oleh kakak2 kau yang sememangnya jeles dengan kau sebab kau anak kesayangan mak.
 
Daripada kecik kau memanglah pandai.  Sebab tu aku tak jeles sangat.  Kau mintak kau dapat sebab ada perjanjian di situ dengan mak abah. Kalau dapat Nombor 1, kau nak itu, kau nak ini.  Lepas tu memang kau asyik dapat nombor satu dan seteraight A sehinggalah kau SPM.  Kau tak pernah gagal dapat semua permintaan kau tu sebab kau pandai.  So, aku dah surrender awal-awal bab tu.  Tahap kekonfidenan kau adalah amat tinggi sekali. Harapnya nanti dapatlah membantu kau di alam pekerjaan. Mana taknya, daripada kecik dulu, bila tanya berapa target, dengan konfiden kau jawab 5A untuk UPSR.  Kau sangat konfiden kau boleh jawab semua soalan UPSR time tu.  Wlupun akak kau ni juga dapat 5A UPSR, tapi time tu akak kau rasa itu hanyalah satu keajaiban dunia ketujuh.  Beza kau dan aku adalah di situ. Nampak tak yang aku tak berapa pandai cam kau? haha
 
So, adik, kat mana sekalipun kau belajar, jangan lupa mak abah, selalulah kirim khabar berita, belanja gambar sikit2 bagi semangat kat akak2 kau kumpul duit bawa mak abah jalan2 kat sana nanti.  Janganlah buat perangai last minute kau tu, urut dada kitorang ni sume bila kau watlek watpis je sebelum fly aritu.  Nasib baik tak tertinggal flight.  Jaga solat.  Niat belajar kerana Allah, insyaAllah dipermudahkan semua urusan kat sana nanti. 
 
Akhir kata, banggakan mak abah dan rakyat Juasseh di Manchester nanti.  Bukan dari Jemapoh ke Manchester je, dari Juasseh pun ke Manchester gak. hehe..Tunggu kami di sana..
 
 
Gambar muka dah selamat sampai London. 
Aku kabo kat die, awat belakang background tu cm kat Putrajaya je..mana mat salihnye? haha

Monday, July 7, 2014

Bihun Kungfu Panda

Demi untuk meraikan kedatangan panda ke bumi Malaysia ni, aku mendapat satu inspirasi untuk nama resipi aku untuk kali ni.  Bulan puasa ni aku memang suka masak sendiri kat rumah, bukan ape, aku ni memang malas tahap gaban nak beratur panjang, tunggu lelama, sangkut kat jem..So nak tak nak, aku kenalah masak sendiri daripada menghadirkan diri kat bazar ramadhan.  Sedap tak sedap tu belakang cerita, tapi so far, sume sedap je kt tekak aku, eh, terpuji diri sendiri lak..tapi sape lagi nak puji kalau dah namanya makan sorang2, ye dak? haha
 
Bulan puasa kali ni memang aku nak kurang2kan pengambilan nasi.  So far, baru tiga kali aku makan nasi bulan puasa kali ni.  Itupun sebab mak yang masak, dan waktu buka puasa buffet ngan kawan2 aku, aku tergoda dengan lauk pauk yg ada..hiks..Aritu aku cuba diet Atkins.  Memang menjadi sesangat, berat aku turun 3kg-4kg dalam masa seminggu je. Tapi disebabkan tekak aku mula loya sebab mkn protein je kan, susah betul aku nak telan even ayam sekali pun.  So, aku stop.  Berat masih maintain wlupun aku dah makan macam2 lepas tu.  Oklah tu, still turun gak berat.  So, dalam bulan puasa ni, ambil peluang lagi sekali untuk try diet.  Elakkan gula dan nasi. So, terpaksa la makan makanan yang berasaskan mee, mihun, pasta dan roti je.
 
Ok, intro beselah panjang sikit. Jom tengok resipi, Bihun Kungfu Panda ni..hehe..comel je kurasakan nama resipi nih..Btw, ni first time aku try buat, memang tak mengecewakan, I love it. Tak payah makan kat kedai dah cmni..hehe..sukeeeee :)
 
Bahan2 Yang Perlu Ada :
Bihun (Rendam dan celur sekejap dalam air panas dan toskan)
Telur
Bawang putih - cincang
Ayam/Daging (aku guna daging je sebab tu je yg hado)
Udang
Sotong
Sawi
Carrot - Potong panjang2
Cili api - Ketuk2 je (Kalau nak pedas)
Cili merah - Hiris nipis2
Kiub Ayam
Tepung jagung - Bancuh dengan air.
Sos tiram
Air
Garam
Serbuk lada putih & serbuk lada hitam
Minyak untuk menggoreng dan menumis
 
 
Cara2 Untuk Goreng Bihun:
 
  1. Pukul telur dan masukkan garam sedikit. 
  2. Masukkan bihun dalam bancuhan telur(sepinggan bihun boleh guna sebiji telur).
  3. Panaskan minyak untuk goreng. Minyak agak2 je, jangan banyak mcm deep fry plak.
  4. Gorengkan adunan bihun dan telur tadi.  Leperkan sikit untuk bagi telur tu masak.  Goreng sehingga agak2 garing.
 
Cara2 Untuk Buat Kuah:
 
  1. Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
  2. Masukkan bawang putih dan cili api, tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan ayam/daging/udang/sotong, gorengkan sekejap. 
  4. Masukkan air agak2 la nak kuah banyak mana. Kalau untuk sorang makan, lebih kurang satu gelas air.
  5. Kemudian masukkan carrot, sawi dan cili merah.
  6. Masukkan kiub ayam/perasa ayam, sos tiram, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam secukup rasa.
  7. Masukkan bancuhan tepung jagung (untuk sorang makan, satu sudu tepung+air).  Kacau sehingga kuah jadi sedikit pekat. Pekat2 sgt tak best, cair sangat pun tak best, agak2 je k.
  8. Curahkan ke atas bihun yang telah digoreng tadi bila dah nak makan. Kalau cepat sangat nanti kembang. Tak terasa kerangupannya.
  9. Sedia untuk dimakan.
 
 
Nah ini gambonye, sempat juga nak snap sebelum berbuka. hehe.  Berlinangan dengan kuah, tak nampak rupa paras bihun yang telah digoreng tadi. Yang penting sedap, Alhamdulillah.  Jenuh nak habiskan juga walaupun hanya berbuka dengan satu juadah.


 
 Selamat mencuba uols..pasti menjadi!

Rona Roni Makaroni Bakar

Hi korang,

Dah baca post sebelum ni psl resepi Rona Roni Makaroni Goreng? Kalau belum, p salin resepi sat sebab ada lagi satu resepi susulan daripada resepi tu.

Aku dapat idea ni sebab ada baki lagi daripada masakan yg semalam tu aku simpan dlm ice box.  Nak panaskan dan makan semula pun boleh, tp lagi best kalau kite transform masakan tu jadi yang lebih meletops lagi.

Bahan2 Yang Perlu Ada :

Makaroni Goreng
Susu Segar
Tepung Gandum
Mentega
Keju cheesedale
Garam
Gula
Oregano
Lada hitam/Lada sulah

Cara2 nak buat Sos Putih :

  1. Cairkan sesudu mentega bersama dengan sekeping keju cheddar (aku guna cheesedale sbb tu je yg ade kt umah) dlm periuk dengan api yang perlahan.
  2. Masukkan 2 cawan susu segar (aku guna air kotak Dutch Lady Low Fat Milk sekotak)
  3. Dua sudu tepung gandum digaulkan bersama air sehingga tak berketul (aku just gaul dengan susu tadi sikit sampai cair tepung tu) dan curahkan ke dalam periuk tadi.
  4. Masukkan sedikit garam, gula, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan oregano.
  5. Kacau sampai agak pekat sedikit.
  6. Masukkan macaroni goreng dalam bekas aluminium (apa2 bekas yg leh masuk oven), padat2kan sikit.
  7. Curahkan sos putih ke atas macaroni goreng tadi. 
  8. Taburkan cheese yang diparut. (aku takde, so aku koyak2 je cheddar slice tu dan tabur atas tu sos putih tu)
  9. Bakar dalam oven sampai cheese nampak perang2 sikit.  Bakar dengan suhu 160 darjah celcius.
  10. Keluarkan dari oven dan tunggu sejuk dulu baru boleh ngap. Kalau panas sgt takut terbakar lidah. hehe
Gambar takde sebab lupa nak ambil.  Ghairah sgt nak mencubanya. Hehe.  Yang penting sgt mudah dan sedappp.  Boleh tengok gambar inspirasi kat blog Dapur Mamasya sebab kuah sos putih cilok dari situ.

Thanks!




Thursday, July 3, 2014

Rona Roni Makaroni Goreng

Seperti yang dijanjikan, aku nak kongsi resepi mudah untuk menu berbuka puasa.  Menu yang simple ini sangatlah lahzat dan berkrim disukai ramai. Tak payah beratur panjang2 di bawah pancaran terik matahari petang di BaRam atau PaRam, badan bau asap orang bakar sate dan berpeluh, anda hanya perlu ada bahan2 je untuk memasak..Sambil2 masak boleh baring2 jap dulu.

Menu semudah ABC ini boleh diubahsuai menjadi ABCDEFGHIJ dan seterusnya ikut kreativiti masing-masing. OK?

Let's get started!

Bahan2 Yang Perlu Ada :

Bawang Besar
Bawang Putih
Cili Boh/Cili Kering yang Dimesin
Makaroni
Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej
Carrot/Capsicum/Tomato
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Tiram
Garam
Minyak Masak


Cara Yayan Memasak Untuk Seorang Makan :

  1. Buka je pintu rumah, terus pergi dapur, ambil dalam segenggam macaroni, rebus sehingga masak. Tambah garam sedikit dan minyak sesudu.
  2. Buka peti sejuk, keluarkan bahan2 spt daging/sotong/udang/sosej. Potong kecik2, ikut suka.  Kalau ada daging, rebus kejap daging dengan sebiji bawang putih yang diketuk-ketuk ramadhan. 
  3. Sambil-sambil tu boleh la potong dadu sayur-sayuran seperti carrot/tomato/capsicum.
  4. Sementara nak tunggu macaroni dan daging rebus tu, bolehlah g solat asar ataupun baring2 jap kat katil bagi yang dah siap2 solat kt ofis. Tapi janganlah lelama sangat plak, g jenguk2, macaroni tu dah masak ke belum.
  5. Toskan macaroni yang sudah direbus.
  6. Panaskan minyak masak dalam dua sudu. Masukkan sesudu bawang besar yang telah dimesin, (kalau malas potong dadu pun boleh, sebiji bawang sederhana besar), 1 biji bawang putih yang dah dihiris nipis atau dicincang.  Tumis sampai naik bau, dan masukkan cili mesin satu sudu.
  7. Bila dah agak2 cili tu dah masak, masukkan daging dan air rebusannya sekali/udang/ayam/sosej.  Kalau agak kering tambah air sikit.
  8. Masukkan sayur-sayuran.
  9. Masukkan satu sudu setiap satu sos cili, sos tiram dan sos tomato.  Boleh tambah sedikit air kalau nak basah2 sikit. Masukkan garam secukup rasa.
  10. Second last, masukkan sotong(kalau ada), kalau tak terus masukkan macaroni yang dah ditoskan airnya tadi ke dalam kuali. Gaul hingga rata.
  11. Sedia untuk dihidang.

Mudah je kan? Macam buat mee goreng je pun. hikhik.

So, ini hasilnya menu campak2 bagi menghabiskan stok dalam peti versi yayanrahman untuk tatapan semua.



Selamat mencuba!


Wednesday, July 2, 2014

Salam Ramadhan..

Assalamualaikum semua..

Dah masuk hari keempat puasa, korang puasa ke tidok? hehe..Intro je ni sebab dah lama tak update belog.  Agak lewat nk wish selamat berpuasa kat korang, sebabnya aku menyambut ramadhan kali ni together2 with sambutan final exam gak.  Baru lepas dua paper, ada lagi satu minggu depan.  Ok, xmo cite pasal exam sebab buat sakit jiwa je, yang dah lepas ni pun, mcm nohrom je. So, bulan2 puasa ni, aku ingin menyusun jari memohon ampun dan maaf atas keterlanjuran menaip sehingga mengguris hati2 kamu semua.

Nanti aku update resepi eh. Korang suke kan resepi dalam bulan2 puasa ni? haha. Aku nak bagi idea je untuk korang nak masak ape, menu bujang je pun.  Makan2 jugak, ibadah pun kita buat sesame.  Semoga di bulan ramadhan ni, Allah mengurniakan kekuatan iman, memberikan kita semua kesihatan yang baik dan mengampunkan dosa2 kita semua. Amin.

 
Akibat dah lama tak travel, aku sesaja nak fefeeling jap. Jangan marahhhh..
 
SELAMAT BERPUASA UOLS!

Wednesday, March 19, 2014

Opis Baru VS Opis Lama

Hi guys..

Pindah
 
Lately ni aku busy pindah opis..ikut bos kesayangan naik pangkat..tahniah bos..u deserve it..ikutkan hati memang aku taknak pindah, sbb dah selesa kat opis lama, dah ada geng gosip, senang parking, lagipun itulah opis pertama aku since aku posting enam tahun lepas..Diam tak diam, dah enam tahun aku keje..Dulu masuk keje umo 19 tahun, naif je time tu, akulah yang paling muda skali time tu..sekarang, rasa janggal bila dah ramai adik2 yg panggil aku akak..terasa diri begitu tua..huhu..disebabkan itu, aku terima pelawaan bos untuk ikut dia berpindah..haha..takdelah, aku pindah sebab its time for me to transform ye dok..tak berkembang otak duduk kat tempat yang sama je..lgpun, pindah tempat lain boleh belajar macam2 lg..and one more thing, bos naik pangkat dptlah aku naik elaun sikit..hewhew

Kt opis baru ni so far so good..tak reti lagi nk bergaul..lgpun semua macam busy je..ke dorang buat2 busy? haha..tp bibit2 perkenalan tu dah ada..cuma belum lg nk turun makan sesama ke, gegosip ke..opis baru kecik, org2 pun tak ramai nak compare kt opis lama..

Aku rasa aku masih belum serasi lagi keje kat opis baru ni..Sebabnya, sekarang ni pas isyak je mata aku mesti dah terkatup dah..badan letih semacam..mungkin penat mengemas tak habis lagi kot..dah lebih seminggu kat sini PC ngan Printer pun tak dpt lagi..berbekalkan wifi free aku terpaksa la buat keje dengan menggunakan laptop sendiri..Bolehlah daripada takde..keje ini jam kalau takde laptop/pc dan internet connection mmg tak boleh nak buat keje dah..aircond pun tak terasa sampai bos kena bawak kipas..adoiyai..mcm2 hal..tp semua tu aku dah uruskan mana yang patut, sat g dorang naik la betulkan aircond tu kan..positif2..

Okaylah, nnt aku update lg pasal opis baru aku ni kalau ada cite yg menarik.

MH370, please come back safely!

Hari ni masuk hari yang ke-12 kehilangan MH370..Harapnya misi pencarian pesawat ni terus berjalan lancar dan diredhai Allah hendaknya..Hentikan spekulasi dan tuduhan2 yang tidak berasas..Kalau ada opinion mungkin boleh disalurkan dengan cara yang betul dan tidak hanya mengharapkan publisiti murahan semata-mata..Mungkin ramai yang mempunyai pandangan dan teori tersendiri, kalau rasa nak bentangkan, buatlah surat ke, emel ke kat pihak berkuasa..Penyebaran maklumat2 yang palsu ni boleh mengganggu emosi keluarga penumpang dan krew..Cuba ada rasa empati dan simpati sikit, ataupun yang lebih tepat berperikemanusiaan sikit..Besarlah harapan aku kepada pembaca blog aku sekalian sekiranya semua yang ada disini adalah tergolong daripada insan2 yang tidak membuka aib orang..Tak payahlah nak share2 benda yang tak berfaedah..Kalau nak tolong pun, tolong tengok dan tolong doakan je dah memadai..Ok?? Aku tau korang2 yang kat sini semuanya berfikiran positif dan baik2 orangnya..hehe..Let's pray for them to come back..:)

Last Semester weeeeehuuuuu!

Hujung minggu ni ada kelas..1st class untuk final sem..Semester ni aku berani mati nak ambil 6 subjek..Sebabnya aku malas nak tambah lagi satu sem..Aku tak dapat nak bayangkan lagi macam mana gaya aku nanti, lebih2 lagi di ambang exam..kuikui..so, aku kena pinjam tagline Janggel #bertabahlahdemikerianganberganda sebabnya aku pun tak sabar nak habiskan study dan lepas tu boleh fokus untuk persiapan kawin pulak..eh!

jangan buat spekulasi. sekian.

Monday, February 10, 2014

post it!

hi guys! it's been long time since my last post kan. am i doing great? hehe. i'm always in a great condition, alhamdulillah.  korang pe cer? tahun ni kemana? rindunya nk borak pasal travel ngan korang..really!

sepanjang Januari aritu tersangatlah busy. exam untuk sem 9 dah berakhir, few more days, result pun dh nk keluar..dupdapdupdap..my last semester is really around the corner and hopefully dapatlah grad dengan jayanya after 5 years of hardship. Nampak macam sekejap je, tapi 5 tahun tu bukanlah tempoh yang singkat. Penat wooo..

tahun ni aku tak travel. untuk yang bertanya. so far, dah cancel dua trip and one of them kna cancel flight sekali.  kalau aku cakap aku rindu travel nnt ada orang akan put a long hmmmmmmmmm and then I know I must stop talking about it. ok ok i know, saje je, giler tak rindu?!

tapi in a few days aku akan terbang but for business purposes only.  bukan bercuti. more like making money instead of spending it. blerghhhh! hopefully niat sebenar tercapai, i really need a lot of money right now.

and for those beautiful, lovely, kind, happening travel bloggers out there, keep rocking! who knows tahun depan aku dapat join korang lagi berblogging cerita pasal travel.  hopefully. meh ramai2 aminkan meh! AMIN

just a quick update je, nothing special. buat syarat je. tak buat opening pun lagi untuk tahun 2014 ni.  klu ada yg nak bertanya tu, jgn risau, tanya je apa2, aku akan reply secepat mungkin. aku bukannya tak ada, cuma aku tak update blog je. misi aku sekarang tgh nak kuruskan badan. haha. dah bertahun punya azam tapi macam tu gak, tp kali ni aku lebih serius. so far dah turun 4kg, 10kgs to go. haha. sekarang berjinak2 dengan cardio workout, but then, lepas buat memang seminggu pastu jalan pun tak betul dah, sakit doh.  tapi demi kurus, yeah!

hehe. kalau ada cerita yang menarik lagi aku akan update k. tapi jap, menarik ke cerita aku yg kat atas tu? ahaha..whatever! janji ada post untuk tahun 2014 kannnn.

take care guys!
xoxo

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow