recent posts

Thursday, October 25, 2012

Bangkok, Thailand - Day 2

Salam semua!
Tahap kerajinan aku semakin menebal nampaknya untuk mengupdate blog.  Sempat aku menaip sepatah dua baris time aku tengah kelas.  Lecturer aku ni lambat masuk la pulak, daripada aku buang masa baiklah aku menghabiskan cerita aku yang baru separuh jalan ni kan.  Untunglah, kelas dalam makmal komputer..kikiki

Alhamdulillah dapat tidur dengan lena malam pertama kat hotel.  Penatlah sangat kan, kononnya.  Planning kami pada hari kedua ialah Chatuchak Market.  Kenapa kami memilih untuk men'shopping'kan diri pada hari kedua? Sebenarnya bukan kami, tapi aku yang plan.  Dorang tu semua ikut je arahan aku.  hehehe. Aku memilih untuk shopping pada hari kedua adalah kerana Chatuchak Market tu hanya bukak time weekend sahaja tau.  So, kami ada dua hari je untuk shopping.  Ikut pada pengalaman yang lama2 dulu, selalunya kalau shopping hari last, mesti banyak benda yang rasa kempunan nak beli. (Tp even dah shopping hari kedua, aku still ada kempunan lagi nak beli..wuuuuu)

Nak pergi ke Chatuchak Market senang je, naik BTS dari station Sala Daeng tu benti kat Mo Chit Station.  Pastu korang ikut je signage, ataupun ikut je la orang ramai tu berjalan ke arah mana..hehe

Jom cuci mata sama2 menikmati apa yang dijual kat sana..



Minat sangat dengan box tu tapi bila memikirkan leceh nak bawak balik, lupakan sahajalah niat itu..



Segala jenis mak neka beg..sume aku tak beli pun..hehe

kalau tak jumpa menara ni, maksudnya tak abes jelajah lagi chatuchak market..hehe..upss



suke dengan lukisan2 kat sana, banyak yang menggunakan warna2 ceria..
Kaki serius rasa nak putus sebab berjalan.  Tangan dah makin penuh dengan plastik, hotel jauh lak tu..hukhuk..Alhamdulillah, puas hati dengan harga yang telah di'bargain', kalau nak shopping, WAJIB datang sini tau..sebab kalau kat night market, harga melampau giless..Setelah habis tawaf maka kami pun beransur pulang.  Kali ni misi mencari kedai makanan Muslim kat Ratchathewi pulak.  Naik balik skytrain dari Sala Daeng, turun kat Ratchathewi.  Turun tangga paling hujung, pastu nanti belok kiri, jalan sikit, pastu nnt tengok seberang jalan ada la berderet kedai muslim.  One of the restaurant adalah kedai Mak Yah bukan Mak Nyah. hehe


Makanan kat sini, bolehlah tahan, tapi a little bit pricey.  So, dah nama pun merantau ke negara orang, korbankan ajalah duit itu demi untuk mengenyangkan perut.  Kalau anda sanggup berlapar ataupun nak berjimat maka silakanlah membawa stok maggi banyak2. 

Hasil tangkapan kami..lumayan bukan? hehe

Lepas siap2 solat dan rehat kat hotel, kami pun memulakan perjalanan semula kira-kira pukul 4 petang.  Tiket kami untuk masuk ke Madame Tussauds tu selepas pukul 5.00 petang.  Credit to my lovely boss sbb suggest tempat ni which is aku tak tau pun kewujudannya di Bangkok.  Sebab bos dah gtau awal2 aku pun meng'google' dan dapat ticket 50% discount! weeehuuu... Jimat RM40. Harga sebenar RM80 tapi selalunya untuk tourist ada discount. Sila check this out Madame Tussauds  .  Memang sangat teruja datang kat sini.  Klu uols nak datang Bangkok, jangan lupa singgah ini tempat sebab kalau kat UK harga tiket lebih mahal.  

Nak ke Madame Tussauds senang jugak, naik BTS Sala Daeng - Siam, pastu turun tangga, Madame Tussauds ada kat dalam building Siam Discovery, dekat2 je dengan Siam Paragon.



Kat M'sia tak dapat jumpa Tun, kat Bangkok lak dapat jumpa..hehe..teruja!

Cantik sangat Lady D..

Intelligent and superb talented

Sports

Nickhun oppa!! saranghaeyo...kikiki

Baby baby baby...:)

Oprah - aku teringin sangat nak jumpa..
Round kat dalam tu sekejap aja.  Rasanya dalam sejam lebih je kot.  Banyak lagi gambar censored kami yang telah ditapis sebelum dihaplod.  Kikiki.  Gambar yang telah dimasukkan adalah gambar yang sopan2 sahaja.  Korang boleh buat apa je korang nak dengan patung tu.  Janji jangan sampai patah la kan.

Dah lepas eksaited2 amek gambar dengan 'retis' kononnya, kami pun berjalan2 kat dalam Siam Paragon dan MBK.  Seronok jugak lepak sini malam2, happening sangat.


Siam Paragon.
MBK

Siam Paragon dengan MBK dekat saja, kat seberang jalan nun.  Menapak la sikit, kat tepi2 jalan tu ada orang meniaga so tak terasa sangat nak berjalan.  Kat MBK ada banyak pilihan makanan Halal.  Naik aja kat Food Court kat tingkat atas.

Dah lepas dinner, kami pun beredar untuk pulang.  Kalau dari MBK, terus ambil BTS National Stadium - Sala Daeng.

Selesai hari kedua, balik hotel dan tidur sepuasnya.  Perjalanan hari ketiga lebih jauh.

So, sehingga bertemu di hari yang ketiga.



Express link :
Bangkok, Thailand - Day 1
Bangkok, Thailand - Day 3
Bangkok, Thailand - Day 4





Friday, October 19, 2012

Bangkok,Thailand - Day 1

Sawad Dee Krab/Ka~

Alhamdulillah, aku dah selamat pergi dan selamat balik dah pun.  So, aku nak story mory kat uols pulak kot2 la klu uols teringin nak ke Krung Thep lepas ni.   Bangkok ni kalau di sana dikenali dengan nama Krung Thep, so kalau uols xpernah dengar, then dah dapat satu ilmu baru..

Pengembaraan kali ni aku together2 with my 'not married yet' cousins.  Generasi 'married' cousins, sila jangan jeles!  Akhirnya, dapat juga kami berjalan, mengembara dan juga meredah negara orang dengan selamba bersama.  Betapa cemas dan gabra je mak2 kami dan bapak2 kami waktu kami nak pergi, toksah cerita, memanjang telefon berdering je.  Bermacam2 nasihat dan juga peringatan diberi untuk anak2 gadis mereka ini. hehe. Cuma mama je yang tak telefon2, dan aku menjadi pelik. Aku call mama, "Mama, orang dah nak naik flight dah ni, mak org lain sume call bagi nasihat macam2, mama je yang tak call orang," kata si anak kepada emaknya.  Dengan selamba mak aku pun berkata, "Kau pergi hari ni ke? Ma kat bank ni haa, elok2 lah jalan tu." Camtu je? Hahaha.. Mesti mama dah lali dah dengan anaknya yang kaki jalan ni kan.  "Bos orang siap pesan suh enjoy, tapi makngah, maktih ngan maklang sume tak bagi suka2 sangat, camne tu?" kata si anak lagi.  Mama gelak2 pastu jawab, "Yelah, pergilah enjoy, tapi jangan gelak2 sangat, senyum je." Lawak la mama aku ni. Tapi yang penting, mama telah bertukar menjadi seorang yang sangat sporting. Yeay! Luv u Mama muah muah muah~

Cerita pasal nasihat dah habis, now focus on our journey.  Flight kami pukul 1.40 petang.  Pagi2 lagi kami dah keluar dari rumah dan tunggu kat KL Sentral.  Naik bas dari KL Sentral ke LCCT lebih kurang sejam dengan harga RM10 sehala.  Aku tak leh nak buat web check in sebab waktu beli tiket tu aku just guna no.IC, kalau international flights kena booking dengan no.passport, baru boleh nk buat web check in.

Excited sebab dapat naik flight QPR. Yelah, slalu dengar je kan. Tapi sama je macam naik flight lain kekdahnya. Kan? Yang penting sampai.



Sampai-sampai di Don Muang Airport lebih kurang dalam pukul 2.50 petang waktu tempatan.
Untuk pengalaman yang lebih mengerikan, kami memilih untuk menaiki bas dan BTS untuk ke hotel, which is much2 more cheaper than taxi.  Cemas gila kot bila naik bas dorang, macam naik bas united plak rasanya sebab still ada konduktor bas, tambang hanya 17 Baht shj.  Berbuih2 jugak la mulut nak suh dia berenti kat BTS Mo Chit kan, sebab kat situ tak de yang reti speaking! Rasa nak nanges mula2. Tapi akhirnya kami berjaya sampai jugak.



Naik BTS dari Mo Chit ke Sala Daeng dengan tambang 40 Baht.  Lepas turun tu, amik Exit 5, turun tangga, pastu jumpa Mcdonalds.  Kena menapak la dalam 10 minit nak sampai ke Hotel Take A Nap.  Takde lah jauh sangat, kalau tak larat, naik ajalah Tuk-Tuk yang sememangnya setia menanti kat depan McD tu.  Tambang Tuk-Tuk dari Mcd tu ke hotel 50 Baht je pun, kongsi la ramai2, leh naik sampai 4 orang.


Akhirnya setel check-in, masuk bilik, rehat2 dan buat solat Jamak.  Cantik dan besar bilik kat Take A Nap nih.  Toilet pun ok.  Sangat2 selesa.  Kami duduk private room untuk 4 persons.  Highly recommended to those yang nak travel di Bangkok.  Hotel siap ada lif lagi tau.  Suke!  Nasib baik kami sampai before pukul 6, so masih sempat la buat Jamak Zuhur dan Asar.   Selepas tu kami pun keluar semula berjalan2.  Perut pun sudah berkeroncong buat Ana dah kan.  Tanya kat receptionist, katanya ada restoran Arab dekat dengan KFC dan Pizza Hut.  So, kami pun menapak la untuk mencari sesuap nasi.

Kedai ni jauh tak jauh sangat la daripada Hotel, tak rasa jauh sebab kat tepi2 jalan tu ada jualan, mata pun sempat la meninjau2 barang yang dijual.  Nak ke restoran tu sama jalan je kalau nak ke Pat Pong Night Market.  Kedai ni agak tersorok, tapi dekat Pizza Hut, kena masuk sikit ke dalam building tu, bukanlah kedai Arab tapi kedai Lebanon sebenarnya, tapi bolehlah kan, janji Halalan Toyyiban.  Food kat sini agak pricey, so, tindakan lebih jimat adalah berkongsi kerana portion agak besar.  Kami yang tak berapa nak bijak (1st timer la pulak kan) + lapar telah pun mengorder makan sorang satu.  Memang tersandar akibat kekenyangan dan tak abis pun. Membazir sangat ku rasakan.  Sorang makan lebih kurang dalam RM30-40. Haha. Bankrap di hari yang pertama.  Pengsan!


Lepas makan, cuci2 mata kat pasar malam kat situ. Memang cuci mata sangat! Kesimpulan yang aku boleh buat, Thai ni sangatlah open dik non oi..depan2 mata ditunjukkan CD Blu (bukan Blue Ray) tapi yang ehem2 tu sbb nak suruh kitorang beli. sukati jek! haha..


Kami balik semula ke Hotel selepas merembat sehelai dua baju untuk dipakai hari berikutnya.  Harga boleh bargain, tapi cakap elok2lah, kalau tak nak pun cakap elok2.  Mereka tu berniaga kan, so, kena la pandai ambil hati jugak kalau nak murah. :)

Berakhirlah kisah hari pertama kami di Bangkok.  Stay tune for the next day.


Khob kun krab~


Express link :
Bangkok, Thailand - Day 2
Bangkok, Thailand - Day 3
Bangkok, Thailand - Day 4


Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow