recent posts

Wednesday, December 19, 2012

Big Bad Wolf 2012


Apo bondo eh tu?

Tahun lepas aku tertanya2, ape kebenda la menatang Big Bad Wolf ni dan kaitannya dengan buku. Sebab kengkawan aku semua sibuk2 kata nak pergi sebab nak beli buku.  Dan sebab tahun lepas buat kat MAEPS Serdang, aku cam tak reti sangat jalan ke situ, aku pun buat dunno je. Tapi hasil tangkapan kawan2 aku nampak memberansangkan lalu aku pun ternanti-nanti kedatangannya pada tahun ini.

Dan selepas membaca beberapa entri daripada blog yang aku slalu skodeng iaitu blog Kaki Berangan dan Janggeltrekking, mereka nampaknya terlebih dahulu dah g meredah onak duri semata-mata nak pegi beli buku murah2 tu.  Dan aku pun seperti terbakar2 semangat nak pergi bila baca blog dorang tuh, tapi asyik tak jadi.  Sudahnya, hari sabtu lepas barulah aku berkesempatan. Sebenarnya niat tertangguh sebab duit tak berapa nak hado, habis jah aku kejekan semata2 nak beli baju untuk g dinner...

Hari sabtu lepas pick up adik aku, dia pun mengajak aku ke sana. "Aku takde duit dik, klu ko ada, ko blanje aku, ko bayar duit minyak, aku on!" Pastu die jawab OK sambil mengeluarkan Samsung Note II yang baru dibeli..haramjadah! aku yang dah keje pun tak beli lagi! Cesss! *panas mata aku tengok*  Untunglah!

Ceritanya, memang adik aku la yang bayar sume. Aku jadi drebar je itu hari.  Hiks. Nasib kau la dik, sape suh ko keluarkan Note II ko, kalau tak, aku adalah perasaan kesian sikit...Disebabkan pagi2 sabtu tu cuaca agak hening, maka tak berapa ramai orang kat situ. Amazing! Aku suspek, dorang tu sume tak bangun tido lagi, ye la sabtu pagi kan? So, dengan tenangnya aku mula membelek satu persatu buku yang ada kat situ...haha..tipu je! Gile nak tengok satu persatu?! 3 juta buku tuuuuuuu~

Banyaknyeeee bukuuuuuuuuu, dan aku pun rambang mata...


Buku pasal history pun ada..

Cookery

Cookery lagi...
Lagi lagi cookery? hahahaha
Disebabkan niat aku pergi ke sana untuk membeli buku, maka tidak banyak gambar yang sempat aku snap..orang pun dah makin ramai, nanti panjang pulak line nak beratur kan..

Hasil tangkapan hari pertama..
Semua ini aku yang punyaaaa!
Ini untuk nephews aunty yang tersayang.....
Adik punya, suke la tuuuu...
Total tangkapan untuk hari pertama berjumlah kurang dari RM200..Dan disebabkan semalam dah gaji, aku pun ambil kesempatan bercuti semata-mata nak pergi lagi ke BBW ni..hahaha..so, pukul 9 pagi aku dah tercongok depan MIECC tu..bahagia kurasakan sebab masih lengang lagi..so, dptlah membelek lagi buku dengan tenang. aku redah sorang2 je kali ni sebab aku je kot yang cuti..hasil tangkapan hari kedua pulak tak lebih daripada RM100..memang puas hati sesangat!!!

Hasil tangkapan hari kedua..

Melihat kepada hasil keseluruhan buku-buku yang aku tangkap, banyaknya menjerumus ke arah masakan dan destinasi-destinasi untuk travel.  Moga-moga dengan adanya buku masakan tu akan menambahkan lagi kerajinan aku untuk memasak.  Kalau tak ada orang nak makan kat rumah, paling2 tidak aku bawak je la kat opis, jamu colleagues aku makan. Dapat pahala ye tak?!
Untuk buku travel, aku tak sempat lagi nak selak korang, tungguuuuuuu!

Bagi sesiapa yang belum berkesempatan lagi nak pegi tu, masih ada masa lagi..buku2 pun masih banyak lagi..hehe..sila2..



Iklan jap, nak tunjuk kat korang baju mahal aku untuk g dinner tema arabian night..sapa2 berminat ngan baju ni, leh PM aku, sebab rasa cam nak let go je..tatau nak pakai pegi mana dah baju ni..

sebelum makan elok berpurdah..hiks

sila pedulikan muka yang semakin membolat itu..

p/s : Lepas ni nak kena gi IKEA pulak beli rak buku..eh?!




Tuesday, December 4, 2012

Passport to Italy

Happy December everyone!

I hope this month will be nice to me..Pejam celik pejam celik dah nak sampai ke penghujung tahun 2012..Still breathing, Alhamdulillah!


Ok tajuk macam nak pergi ke Itali je kan? Hehe. Nak tapi belum mampu lagi buat masa ini, kalau pergi jugak mampussss....so, pergi Italiannies dulu pun boleh kan? Nak juga feeling feeling Itali..giteww

As usual, once in a year, kami pasti akan berkumpul..This year we have a mom, a mommy to be, and three gorgeous ladies in the house!! (Sukati je culik bini2 orang tu bawak pergi dating!) Tahun lepas korum kurang 2, this year our dearest Nafisah won't make it again..But its ok dear, we understand..Happy honeymoon anyway..Special thanks to the hubbies sebab give us time to spent together..So much appreciated!! (Hopefully our future husbands pun can tolerate like this) hehe

So this year, we picked the curve as our meeting place..Last time tekak Korea, tapi kali ini tekak lebih ke Itali la pulak..Apa lagi, ke Italiannies la kita..The foods was awesome! Kenyang tak terkata..A little bit pricey but sekali sekala takpe kan..Klu xcukup duit, ikat perut la smpai gaji..lalalala...

| Italiannies @ The Curve |
| Pepperoni Pizza |
Rasanya biasa-biasa saja..maybe lidah aku tak cukup Itali kot..
| Bake Ziti |
Not bad..tapi sos dia rasa cam sos spageti je...


| Roti cicah Olive Oil + Balsamic Vinegar |
Sumpah rasa cam nak bawak serawa durian makan ngan roti tu! 
| Classic Carbonara |
Terbaik dari ladang!

| Lasagna A La Ravina |
Merembesss uolss..sedap tak hengat! tapi portion besar, makan berdua lebih baik..
| Spaghetti & Meatballs |
Mulut nganga tengok meatballnye..besar nok..
| Gossiping, Eating, Gossiping, Eating |
| Tengah dengar cerita bohong Umi Hani |
| Friendship Forever |
| Almost licin...setelah 3 jam |

Makan punya makan, dah tiga jam uols kat restoran tu.  Orang pun dah silih berganti.  Air yang sepatutnya tak order bottomless pun dorang refill.  Perli kah?  Haha.  Makan sampai rasa macam nak tersumbat usus.  Total order untuk lima orang makan RM 240.00.  So, pukul rata je semua dalam RM40.00 sorang makan. Kenyang sampai ke lewat petang, lewat petang je, malam kembali lapar.  Itu pun dah kira brunch kan, semua makan sampai tak ingat laki kat rumah (khas buat orang yang dah berlaki) Haha.  

Aktiviti diteruskan dengan Padini Concept Store SALE! 
Mulanya cik Umi yang sibuk nak shopping, alih2 semua pun tewas dengan dugaan syaitooon.  Kesian mak buyung sorang tu..Mesti penat..hehe


| Beratur untuk bayar dengan muka yang happy |

Closing ceremony kami kat Chatime je.  Dah minum sampai puas, masing-masing pun ingin mengundurkan diri.  Masih ada tanggungjawab lain yang menanti.

Apa-apa pun, thanx guys kerana sudi meluangkan masa.  Terima kasih atas persahabatan semanis madu ini..Hee..

Much much LOVES.......


P/S : Buat para suami yang terbaca, terima kasih kerana memberi izin kepada isteri anda untuk berjimba dengan kami.  Setahun sekali je kami minta izin nih.  Next time, kami jamu korang masa Potluck eh! Janji! *Muka rasa bersalah*



Friday, November 30, 2012

Ada Apa Dengan Cinta?

Korang masih ingat dengan filem ini? 
Masih ingat pada Rangga dan Cinta?




This is one of my all-time-favourite-film..Bagi aku cerita ni adalah cerita Indonesia yang terbaik pernah aku nonton..Malam tadi secara tiba-tiba aku teringatkan cerita ni, langsung balik je dari kelas, aku pun youtube kot2 la ada orang baik hati yang upload.  
Ada! 
Hati melonjak keriangan.  
Dengan menggunakan henpon aku yang kecik itu, aku menonton kembali cerita yang satu masa dulu banyak membuatkan aku berangan.  
Ya betul! 
Sangat banyak berangan! 
Hampir setiap jalan ceritanya aku hafal, dialognya, lagunya dan sajaknya..Ini adalah salah satu filem yang aku tengok lebih daripada 10 kali.  5 kali yang terawal adalah demi memahamkan dialog, sebab time tu CD yang akak aku beli tak ada subtitle BM so, payah jugak la nak memahaminya tu kan.  Selebihnya demi nak menghafal lagu-lagu OST yang ada dalam cite tu.

Filem AADC ni mengisahkan tentang persahabatan lima orang gadis iaitu Cinta, Alya, Karmen, Maura dan Milly.  Cinta seorang yang gemar mengarang puisi dan selalu menjadi pemenang kalau ada pertandingan di sekolah.  Tapi pada tahun itu, Rangga pula yang menang pertandingan cipta puisi tersebut.  So, Cinta ni mestilah nak tahu siapakah gerangan si Rangga itu kan.  Dengan berbekalkan alasan nak interview untuk ruangan Majalah sekolah, Cinta pun berjumpa dengan si pelik Rangga ni dan bermulalah kisah mereka.
Nak cerita panjang-panjang pun korang mesti dah tengok cerita ni kan? So, korang mesti dah tau. Ke ada dalam ramai-ramai ni yang tak pernah lagi tengok cerita tu????? 
Kalau ada, silalah pergi Youtube sekarang!

Rangga & Cinta
Antara scene yang paling aku suka..
Dari kiri : Maura, Alya, Milly, Karmen dan Cinta
Selepas hampir sepuluh tahun, aku teringin nak tengok rupa paras mereka sekarang, jadi aku ade la buat sikit research guna khidmat pak Google.  Haha.  Tak de kejekan??!  Jom check it ouuuut!

Inilah mereka selepas sepuluh tahun......Nicholas masih kacak seperti dulu...weeee..dan yang lain pun masih ngetop!

Dian Sastrowardoyo as Cinta



Nicholas Saputra as Rangga



Titi Kamal as Maura 



Adinia Wirasti as Karmen



Sissy Priscillia as Milly



Ladya Cheryl as Alya



Hehehehe
Mesti korang kata aku takde keje kan?
Curiosity aku membuatkan aku terlebih rajin, nak buat camne kan?

Lagi.....
Apa yang korang ingat pasal cerita ni?
Semestinya puisi Rangga itu kan yang telah menusuk-nusuk jantung korang?
Nah!
Ini dia......

Aku lari ke hutan, kemudian menyanyiku..
Aku lari ke pantai, kemudian teriakku..
Sepi..
Sepi dan sendiri aku benci..
Aku ingin bingar..
Aku mau di pasar..
Bosan aku dengan penat..
dan enyah saja kau pekat..
Seperti berjelaga jika ku sendiri..
Pecahkan saja gelasnya, biar ramai..
Biar mengaduh sampai gaduh..
Ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang
di tempok keraton putih..
Kenapa tak goyangkan saja loncengnya, biar terdera..
Atau aku harus lari ke hutan, belok ke pantai?

dan lagi satu ini puisi yang ditujukan kepada Cinta..so sweeet...

Perempuan datang atas nama cinta
Bunda pergi karna cinta
Digenangi air racun jingga adalah wajahmu
Seperti bulan lelap tidur di hatimu
Yang berdinding kelam dan kedinginan

Ada apa dengannya?
Meninggalkan hati untuk dicaci
Lalu sekali ini aku melihat karya surga 
Dari mata seorang hawa

Ada apa dengan cinta?

Tapi aku pasti akan kembali
Dalam satu purnama
Untuk mempertanyakan kembali cintanya
Bukan untuknya, bukan untuk siapa
Tapi untukku
Karena aku ingin kamu, itu saja.

Itu puisi Rangga, yang ini pula puisi Cinta untuk teman-temannya..

Ketika tunas ini tumbuh,
Serupa tubuh yang mengakar.
Setiap nafas yang terhembus adalah kata.
Angan, debur dan emosi bersatu dalam jubah berpautan.
Tangan kita terikat, lidah kita menyatu..
Maka setiap apa yang terucap adalah sabda pendita ratu.
Ahh...di luar itu pasir, di luar itu debu..
Hanya angin meniup saja lalu terbang hilang tak ada.
Tapi kita tetap menari, menari cuma kita yang tahu.
Jiwa ini tandu maka duduk saja
Maka akan kita bawa..
Semua..
Kerana kita adalah satu..

Indah kan puisi-puisi dalam cerita ini?  Lagu-lagu dalam cerita ini pun tak kurang hebatnya..Kebanyakan lagunya masih lagi aku hafal..Tak tau kenapa, tapi liriknya sangat puitis dan memberi maksud yang sangat mendalam dan salah satunya ialah lagu Tentang Seseorang ni...

Teruntukmu hatiku
Inginku berbicara
Merantai semua tanya
Imaji yang terlintas
Berjalan pada satu
Tanya selalu menggangguku
Seseorang, itukah dirimu kasih

Kepada yang tercinta
Inginnya ku mengeluh
Semua resah di diri
Mencari jawab pasti

Akankah seseorang yang kuimpikan kan hadir
Raut halus menyelimuti jantungku

Cinta hanyalah cinta
Hidup dan mati untuk mu
Mungkinkah semua tanya
Kau yang jawab

Dan tentang seseorang
Itu pula dirimu
Kku bersumpah akan mencinta

Camne? Dah teringat? Dah terusik memori lama?  Ke dah tutup buku?
Cerita ni banyak menggamit memori-memori yang lalu kan?
Dan yang paling penting, tak pernahnya bosan aku bila tengok cerita ni.
Ok, nak masukkan balik lagu-lagu dari dalam cerita ni kat dalam henpon aku.
Sesekali nak berjiwang karat apa salah nya kan?
Banyak lagi lagu-lagu nyanyian Melly Goeslaw yang best dalam cerita ni. Sila google!


P/S :
Mungkinkah satu hari aku akan jumpa seseorang seperti Rangga? HAHA! Berangan!



Wednesday, November 28, 2012

Bulih Bha Kalau Ko - Day 2

Mood untuk berblogging agak tidak berapa sihat kebelakangan ini.  Penat barangkali.  Apa yang aku penatkan pun aku tak tau.  Yang pastinya, berhari-hari aku cuba untuk habiskan entri ini walaupun tidaklah panjang mana.  Layankan je la mood seorang blogger ni ye, saya ni manusia biasa je, sesekali tu mesti ada jiwa kacau kan....


Sabah Borneo - Island Hoping Day

Hari kedua kami plan untuk berisland hoping..pakej ke sana Momot yang cari..apa yang aku tahu semua dah setel..kikiki..kitorang xnaik bot dr jesselton, tp deal dgn bot untuk tunggu kat belakang pasar filipin..xpayah la nak menapak jauh2 kan..kami ambil pakej tiga pulau sekali iaitu Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sapi.









 

Penat, lapar, longot..Itulah hasilnya bila seharian kat pulau. So, balik mandi semua pun pakat-pakat berehat dulu kat rumah sebelum keluar balik untuk pegi dinner.  Kami dinner kat kedai seafood area Pasar Malam Kg. Air.  Disebabkan malam tu aku penat sampai tak ada mood nak pegang kamera, memang tak banyak la gambar yang diambil oleh mereka.  Ada satu je menu terbaik yang membuatkan aku teringat-ingat sampai sekarang iaitu Ketam Kam Hiong, nasib korang baik sebab ketam ni sempat disnap gambarnya.



Hari kedua melabuhkan tirainya dengan kekenyangan di tahap maksima.  Terima kasih kepada Mak Jemah dan kawannya sebab belanja kami makan besar malam tu.

Cukup sekadar ini sahaja trip ke Sabah.  Hari ketiga hari perjalanan balik so tak ada apa-apa yang istimewa pun kecuali aktiviti last minute shopping.

Apa-apa pun, Alhamdulillah dan terima kasih tidak terhingga kepada semua yang terlibat.  Mungkin kalau tak disebabkan korang semua, aku mungkin tak join trip ke Sabah kali ni.  Happy sebab dapat berkumpul dengan kamu semua.  Momot, Ain, Ummu, Eliy, Kuchai, Saufee, Amir dan tak lupa pada Mak Jemah..Thanks uols...


Nampak gayanya percutian ke Sabah ni merupakan percutian penutup tirai tahun ini.  Bulan Disember nanti aku dijangka lebih sibuk untuk menghadiri majlis perkahwinan dan pertunangan sahabat handai dan semestinya bulan yang sangat sibuk untuk menyudahkan assignment bagi pengumpulan carry mark.  Pembuka tirai 2013 adalah final exam aku untuk sem yang ketujuh ini.  Harap-harap dapat naikkan lagi pointer walaupun sem ni merupakan sem paling malas pegi kelas dalam abad ini.  Hehe

Hm....so, kemana pula destinasi aku pada tahun depan ye??
Tepuk dada, tanya iman dan kliklah web Airasia..woha!

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow