recent posts

Friday, October 16, 2015

Trimester Ketiga - Persiapan Untuk Baby dan Ibu ke Hospital

Bulan Oktober sudah berada di pertengahan jalan, maknanya tinggal dua bulan je lagi untuk melahirkan baby ibu yang sangat2 aktif lately ni.  Mula-mula hari tu excited jugalah nak tahu jantina baby, so nak pergi buat details scan tapi atas faktor masa, tak sempat nak buat, even gender baby pun ibu tak tahu lagi ni.  Nak buat surprise lettew..hehe..takpe, ibu ayah tak kisah pun lelaki atau perempuan, yang penting, baby sihat sempurna comel gebu gebas wangi..tak sabar rasanya nak cium baby..

Bila dah masuk trimester ketiga ni, ramai yang dah mula tanya, 

baju baby dah basuh? 
beg dah siap masukkan dalam kereta ke belum? 
nanti guna set berpantang apa? 
tukang urut dah cari? 
bersalin kat mana nanti? 
barang-barang baby sume dah complete?

Semua orang pun excited sama kan? Alhamdulillah.  

Ramai yang share tips-tips bila dah sampai ke penghujung trimester ni, antaranya;
  • minum air kelapa/minyak kelapa dara/kapsul kelapa dara untuk memudahkan proses bersalin nanti, biar baby keluar bersih je
  • sebelum masuk labor room, minum air zamzam, kurma dan madu
  • baca doa Nabi Yunus banyak2
  • amalkan baca Surah Maryam, Yusuf dan Lukman
  • sentiasa doa agar dipermudahkan urusan bersalin, dpt nurse yang baik, doktor yang baik, suami ada disisi, kurangkan sakit, baby sihat sempurna dll 
  • banyakkan berjalan
  • jaga pemakanan especially pengambilan garam dan gula, untuk elakkan bengkak kaki
  • minum ais...hahahah..yang ni sebab nnti setahun oi takleh minum.....(yang ni kalau boleh jangan amalkan, aku je yang tak boleh tahan godaan)
  • banyakkan membaca dan bertanya orang yang berpengalaman
  • jika berniat untuk menyusukan anak secara ekslusif, iaitu sehingga anak berusia 2 tahun, kenalah prepare daripada sekarang, baca buku dan tips2 yang berkaitan. tak faham tanya.
  • sentiasa berfikiran positif
  • minta ampun dengan suami, ibu bapa dan kalau boleh dengan semua orang

Berbalik kepada persiapan ibu dan baby, berikut secara ringkas aku listkan barang-barang yang PERLU DIBAWA KE HOSPITAL


CHECKLIST UNTUK IBU
  • buku rekod kesihatan ibu 
  • guarantee letter (for govt) / insurance card (for pvt)
  • IC/ kad nikah
  • beg hospital
  • kurma, air zamzam, madu
  • handphone & charger
  • toiletries
  • tuala mandi
  • maternity bra dan breast pads (jika perlu)
  • pakaian untuk keluar hospital (skirt/kain batik, blouse/tshirt, tudung, sweater)
  • stokin
  • selipar 
  • disposable panties
  • maternity pad
  • kamera - siap2 charge bateri
  • thermos / mug 
  • food /beverages (biskut, roti. milo etc)

CHECKLIST UNTUK BABY
  • Nappy bag
  • Baju dan seluar lengan panjang - secukupnya
  • Baju dan seluar lengan pendek - secukupnya
  • Mittens and booties
  • Topi / Beanie
  • Napkin - 2 helai je
  • Kain bedung
  • Barut
  • Minyak telon
  • Pampers newborn - secukupnya 
  • Cotton ball
  • Tisu basah
  • Towel
  • Toiletries (selalunya hospital ada sediakan, bawak je utk standby)
  • Asingkan satu set pakaian baby dalam plastik/beg kecil yang lain untuk dibawa ke labour room. (baju dan seluar lengan panjang, barut, kain bedung, mittens booties, pampers)
  • Infant carseat/ convertible car seat  - perlu ada untuk baby's safety 
  • Head and body support - optional (untuk keselesaan baby)
So far, semua barang dah ada kecuali carseat. Tengah survey2 lagi carseat yang boleh fully recline dan convertible.  Kalau beli infant carrier tu paling lama boleh pakai pun sampai baby 7 bulan je, so, beli yang boleh pakai sampai 4 tahun terus.  Dan yang penting, harga mampu milik. Ikutkan hati memanglah nak beli yang branded dan design gempak2 tu kan, tapi bila fikir, nanti banyak lagi nak pakai duit for future education, duit untuk emergency, travel dsb. hehe. Apa yang penting adalah ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada carseat/stroller/carrier tu mematuhi akta keselamatan.

For next entry insyaAllah kalau berkesempatan aku share kan pulak tips2 untuk penyusuan ibu pulak yang aku dah baca/dengar ceramah/ pengalaman kawan2 lain sebagai motivasi untuk aku dan bakal-bakal ibu di luar sana yang berkerjaya tapi mahu menyusukan anak sepenuhnya.  Doakan aku kawan2, dipermudahkan perjalanan untuk menyusukan anak aku nanti.  

At last, sepanjang mengandung ni, aku akui emosi sangat2 mudah terganggu, mujur suami sangat memahami, layan je apa kerenah sang isteri, kawan2 yang baik dan penyayang yang selalu bagi semangat dan kata-kata nasihat, tak lupa family yang sentiasa ada di waktu susah dan senang.  Tanpa anda semua siapalah aku.  sobbssss



P/S : Jika ini adalah post terakhir sebelum aku bersalin, aku nak minta maaf dulu kat sesiapa yang terbaca blog ni yang pernah aku sakiti/guriskan hati tidak kiralah dengan perkataan, mahupun perbuatan, aku mohon seribu keampunan.  Mohon juga kalian doakan yang terbaik untuk aku dan baby yang bakal lahir ini dipermudahkan segala urusan, diberi kesihatan yang baik. Amin 


Thursday, August 6, 2015

Raya dan Makan

Waktu bulan puasa aritu, memang tak sabar sangat menantikan hari raya. Sebabnya confirm ada macam-macam makanan yang homemade yang semestinya kena kat tekak. Almaklumlah bulan puasa aritu memang tak lalu nak makan langsung. Berat turun 5kg kot. Padahal sepatutnya time peknen ni berat naik berkilo-kilo. Tapi nak sangat kan berat naik berkilo-kilo, amekkau. Timbang berat kat KK pas raya naik 3kg, tak pasal-pasal kena minum air gula. Bertabahlah. Hehe

So, raya kali ni sebagai pertama kalinya dan mungkin terakhir kalinya aku buat lah makan-makan sikit kat rumah sempena meraikan tahun pertama perkahwinan la kekonon. Nak gather kekawan dan family terdekat. Kegigihan sangat rasanya bila aku decide nak masak sendiri. Bajet dalam 30 orang jemputan, tapi rasanya lebih daripada tu yang datang, Alhamdulillah. Yang penting makanan cukup dan makanan yang dimasak tu boleh dimakan sampai ada yang minta resepi. hehe.

Disebabkan kesibukan yang tahap petala kelapan punya, cam bese la tak sempat nak amek gambar sangat, sibuk melayan tetamu katanya.  Seb baik la encik suami sempat snap gambar makanan dapatlah buat kenang-kenangan. Nak tunggu aku masak camni lagi entah bila la agaknya.  

Menu Nasi Lemak Ayam Berempah, Nasi Impit Kuah Kacang, Steambot...gigih kan aku masak semua ni berdua je ngan suami? huhu

Steambot yang aku pun tak sempat nak makan.  Sos steambot ala2 johnnys yang aku buat tu tak masuk dalam gambar la pulak. hehe

Tetamu yang setia datang dari awal sampai habis majlis..Sebab tu la dapat bergambar..hehe
ni kekawan sekolah encik suami..terima kasih sudi datang..ada lagi yg xsmpt nk bergambar

Disebabkan kegigihan yang tak padan dengan kemampuan diri, akhirnya aku terEL la keesokan harinya. Kepenatan yang teramat sangat, sampai satu badan sakit-sakit.  huhuhhu. Tapi takpelah as long as semua orang happy, aku pun happy sangat2 dapat jumpa dan beramah mesra ngan kawan2..
InsyaAllah ada rezeki kita buat makan-makan lagi ek..

Terima kasih yang sudi datang, yang tak sempat jemput tu jangan sentap sebab mak buyung ni tak terlarat nak jemput semua orang, ikutkan hati nak jemput semua jiran tetangga, semua kawan kelas dari tadika sampai universiti, sedara mara..tapi kalau ada yang sudi nak datang lagi beraya, sila maklum lebih awal, bolehlah prepare apa yang patut..klu datang mengejut kang maunye air suam je aku hidangkan..hehe..

Tengah2 taip pun ada lagi yang jemput g open house..jom cekidaut makanan apa yang ado...hehe

Bye! 



Monday, June 22, 2015

Ramadan Kareem dan Trimester Kedua

Salam semua, rasanya masih belum terlewat nak ucapkan selamat berpuasa untuk korang.  Alhamdulillah setakat ni puasa aku penuh lagi, korang amacam? hehe..Bila tengok archive cam dah lama sangat tak update blog.  Bukan tak ada cerita tapi keadaan tak mengizinkan aku untuk menaip entri di blog ni.  Gambar yang diambil sewaktu di Krabi aritu pun tak sempat lagi nak tengok dan transfer ke dalam laptop. Kalau tak tu, tak sampai seminggu mesti dah keluar teaser la coming soon la, tapi semuanya tinggal kenangan..huuuu
Sebenarnya aku baru je melepasi first trimester yang sangat-sangat mencabar emosi dan fizikal aku.  Klinik dan hospital dah jadi rumah kedua, setiap minggu berulang ke sana.  Disebabkan aku ada masalah sikit mengenai tahap kesihatan aku, jadi terpaksalah menghadiri checkup yang dah diaturkan tu demi untuk jaga kesihatan aku dan juga kandungan aku ni.  Walaupun penat, dengan mabuknya, muntahnya, MC je keje, berjauhan dengan suami lg, tapi aku tetap positif dan bersemangat demi baby yang tercinta penyambung zuriat dan bakal menjadi mukmin yang soleh insyaAllah.   Mohon doakan kesihatan aku dan baby baik sampai bersalin nanti ye.

Bulan Ramadan kali ni merupakan pengalaman pertama bergelar isteri. Walaupun tak dapat bersahur dan berbuka puasa dengan suami setiap hari, tapi aku bersyukur sebab walaupun berjauhan, suami memang sentiasa mengambil berat tentang keadaan aku.  Mak kata, air tangan isteri penting untuk suami, jadi aku gagahkan kudrat jugak untuk buatkan lauk frozen untuk suami, bolehlah dia panaskan bila nak bersahur nanti.  Bukan senang untuk menguruskan diri sendiri apatah lagi rumahtangga bila dah berbadan dua ni, tapi tabik spring dengan semangat suami jugak sebab sanggup berulang jauh2 kadang2 seminggu dua kali balik rumah demi nak melayan kerenah isteri yang memang mcm2 benda yang tak kena ni.  Ditambah pula dengan selera yang masih belum ikut tune yang sebenar ni, masih mencabar la juga walaupun dah masuk trimester yang kedua.  Harapannya agar bulan puasa ni kesihatan aku bertambah baik, dapatlah aku berpuasa penuh tahun ni. Dugaan ni sebenarnya memang berat tapi sebab aku percaya dengan hikmah dan nikmat lain yang Allah dah beri, aku akan sentiasa bersyukur dan berdoa semoga segalanya dipermudahkan.

Dugaan juga buat kami sekeluarga sebelum datangnya Ramadan aritu, abang iparku disahkan strok dan sehingga hari ni dah hampir sebulan admitted di Hospital Putrajaya.  Dengan keadaan kakak yang tengah mengandung, dia gagahkan diri menjaga suami di hospital setiap hari.  Alhamdulillah, banyak perubahan positif sehingga hari ini, semoga abang iparku akan kembali sihat seperti sedia kala dan dapat pulang ke rumah dan berhari raya dengan keluarga tahun ini.  

InsyaAllah, doa orang-orang berpuasa ni tidak akan ditolak sehinggalah waktu berbuka nanti. Jom kita perbanyakkan doa. Semoga Ramadan kali ni menjadi Ramadan yang lebih baik daripada yang sebelum-sebelum ni.  

Selamat berpuasa semua. :)

Thursday, April 16, 2015

The Solemnization

Assalamualaikum semua..Sihat? Banyak benda nk update kat blog sebenarnya, tapi disebabkan oleh kekangan masa, aku asyik postpone je.  Sorry lah kalau ada orang menyampah, aku asyik update pasal kahwin je, hehehe. Almaklumlah, masih dalam honeymoon mood, boleh juga membakar semangat kekawan yang masih bujang tu untuk melangkah ke alam misteri ni.  hehe. 

Gambar dari photographer dah dapat. So aku pilih la beberapa keping untuk letak dalam blog ni, sebagai kenangan abadi.  Lagipun kahwin sekali ni je kan, apa salahnya ye tak. Bagi yang gambarnya tiada dalam ni, jangan kecik hati ngan aku, huhu. Ini version gambar dari photographer. Mungkin ada yang dia tak sempat nak snap. 

Photographer untuk majlis nikah ni ialah Hafiz from Sweetpictures KL..Editing untuk blog ni sendirian berhad. Takde kena mengena dengan SP, sebab tu la gambar kejap color lain kejap color lain.haha.lantaklah..yang penting kite enjoy!

Hantaran Dari Aku kepada Zul.  Gubahan hantaran ni aku  buat sendiri selama berbulan-bulan sebelum kenduri..hehe..Kepada yg sponsor macehhhh  bebanyak..mmuaahhh

Hantaran daripada Zul kepada Aku. Gubahan hantaran ni Kakyong yang buat. :)

First time aku mekap tetebal cenggini. Memang betulla kata Laila Isabella, macam letak pinggan atas muka rasanya..haha

Puas hati betul tengok baju and beadings..Gigih tau, pengantin sendiri yang jahit beads dan buat shawl..

Cakkk! 

Muka berdebar nampak Encik Zul....huhuhu

Alhamdulillah..setelah dua kali lafaz..Lafaz pertama pengantin lelaki ok, bapak pengantin perempuan yang salah..hehe..tu yang jadi dua kali lafaz..bapak aku nervous lebih, anak perempuan last kaannn
My lovely family...Thanks for everything..Not in this picture are my brother, Hafiz dan lg dua orang nephews yang dah kecundang..haha

Family baru saye...untuk kome2 aje..dah jadi orang perak dah teman ni yob..

Our matchmaker..Usen dan Yan..Yang paling berjasa memperkenalkan kami..cuweet like candy angat both of u..hehe..muuahhhh

My 2nd cousin Kakngah Izzah and family, merangkap the gossip girl, travelmate, housemate on off..hehe

Para sobat yang hadir..hehe..

cik peah pun datang..hehe..thanks darling..


Geng gosip/study group/makan group/bunga rampai group/geng UITM dihatiku..thanks for coming bebeh..

Cuweet tak kite? hahaha

The Dulang Girls merangkap my lovely single and available cousins..:)

Walaupon kita ketawa sampai dah nak ternampak anak tekak, tapi kita masih nampak cun di situ..haha..angkat bakul sikit..

Kami sepupu tapi kami macam adik beradik. Sayang korangggg!!!

Sorry pose agak terkelendat..waaaaa..tak pandai nk posing..susah giler kot amek gambar kawen klu part gmbr fefeeling cmni..huuu

Kalau dapat pose yang macam ni tak payah ajar pun dah terer..hahaha..memang jenis tak leh cover cun punya orang..hehe

Ok dah penat. Setakat ni je dulu. Ada masa, ada mood, aku update plak gambar sanding dan bertandang k..

Wasalam..

Tuesday, March 24, 2015

Just Married

Alhamdulillah, berkat doa semua dan limpah kurniaNya, saya dan suami telah selamat diijabkabulkan pada 14 Mac yang lepas.  Semoga ikatan yang dibina ini akan kekal bahagia hingga ke syurga. Amin.

Terima kasih tak terhingga daripada saya dan suami kepada seluruh ahli keluarga, sahabat2, jiran tetangga yang tidak putus2 memberikan bantuan.  Tidak lupa kepada tok imam, saksi2, pengapit, butik pengantin, tukang jahit, makeup artist, dj, dulang girls, official photographer, kompang, dan semua yang terlibat..Doa kami agar kalian semua berjaya dalam bidang masing2..korang memang terbaik!

Disebabkan gambar daripada official photographer makan masa lama sikit nak dapat, aku kongsikan dulu gambar yang diambil daripada kamera abg iparku, Izad, untuk tatapan korang semua. Semoga korang tak bosan melihat gambar2 kami..hahaha

Makeup Artis : Ain Adnan
Hand Bouquet : Salmi Manja
Busana Pengantin Perempuan : Iffa Ghazali & Yayan Rahman

Pelamin Nikah : Kerongsang Emas Decorations
Flower Arrangement : Salmi Manja
Official Photographer : Sweetpictures

Pelamin Sanding : Kerongsang Emas Decorations
Busana Pengantin : Kerongsang Emas Decorations
Makeup Artist : Ain Adnan
Official Photographer : Sweetpictures

Busana Pengantin : Kerongsang Emas Decorations
Kek : Deezertsista
Khemah dan Caterer : Pak Mat Catering Kuala Pilah
Makeup Artist : Ain Adnan

Busana Pengantin : Kerongsang Emas Decorations
Makeup Artist : Farah Fauzana, Dvazz Beauty & Spa, Ipoh
Official Photographer : Ministry of Moment

Pelamin Sanding : Kotak Kayu Deco
Busana Pengantin : Kerongsang Emas Decorations
Makeup Artist : Farah Fauzana, Dvazz Beauty And Spa, Ipoh
Official Photographer : Ministry of Moment

Terima kasih kepada semua tetamu yang telah hadir ke majlis kami, memang sangat terharu dengan kedatangan semua.. Yang bagi hadiah tak kisahlah duit ataupun barang, kami sangat berbesar hati menerimanya, hadiah sume best2 kotttt...korang the best!  Sayang korang to the moon and back singgah sikit kat pipi tu nak muah ciked..

Akhir kata, mohon maaf kalau ada kekurangan ataupun salah silap, tergurau lebih, terkasar bahasa, tak cukup cendol, tayar pecah masa nak datang kenduri, tak dapat goodies, tak dapat amek gambar, tak sempat pelok cium, dan semua la kesalahan-kesalahan yang tak dapat dielakkan, mintak ampun dan maaf. Sesungguhnya, tanpa redha Allah dan pertolongan, serta kehadiran kalian semua, tiadalah indahnya memori perkahwinan kami. Gittew.

Doakan kami kekal bahagia hingga ke syurga dan dipermudahkan segala urusan selepas ini. Doakan juga kami cepat dapat zuriat yang sihat, soleh dan solehah insyaAllah.

Ok bai, nak sambung hanimunnnnn pasni..yeayyyyyyyyyyyyyyy!

Friday, February 13, 2015

Pergi Takkan Kembali

Innalillahiwainnailaihirajiun...

“Kullu nafsin dzaiqotul maut” Setiap yang bernyawa pasti akan mati
(QS. al-Ankabut:57)

Minggu ni sahaja kita kehilangan dua orang yang sangat disegani di Negara ini.  Yang pertama the one and only Tuan Guru Nik Aziz.  Pastinya semua rakyat di Malaysia tidak kira agama, bangsa dan fahaman politik turut berdukacita dengan berita ini.  Semoga roh beliau dicucuri rahmat Allah swt.

Keduanya Datuk Hasbullah Awang, pengulas sukan veteran yang telah mewarnai industri sukan Tanah air. Tentu ramai yang akan merindui celoteh beliau.  Semoga roh beliau juga dicucuri rahmat Allah swt.

Aku juga telah kehilangan seorang datuk saudara yang pergi menghadap Ilahi hari rabu lepas.  Tokki, adik arwah atuk, tapi sememangnya rapat dengan kami sekeluarga. Teringat lagi zaman kanak-kanak, kalau terjumpa arwah di kedai, mesti die akan hulur duit RM10.  Setelah pemergian atok, dengan Tokki la tempat lepaskan rindu kat atok. Semoga Tokki ditempatkan dikalangan hambaNya yang beriman dan beramal soleh.

Jom sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada mereka yang telah pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya. Mati itu pasti. Kita jua akan pergi menghadap Ilahi bila-bila masa sahaja.  Semoga kita juga akan pergi dalam keadaan husnul khotimah. Amin.


Friday, January 23, 2015

Apa yang aku buat ??

InsyaAllah less than 50 days, aku akan selangkah ke alam misteri..haha..kenapa aku katakan alam misteri sebab, alam yang tak pernah aku tempuh la kan..so penuh dengan misteri..bukan mcm misteri nusantara tu..So, dalam masa bertenang dan berdiam diri ni, banyak benda yang aku buat, cumanya malas nak share ngan korang..haha..yela kan, bukan cite pasal travel pun, korang mesti tak minat.. kalau aku cerita kang ade yang kata aku poyo..tu yg aku duk taip padam taip padam setelah beberapa kali cobaan nak update blog pasal benda ni..

tapi akhirnya, aku decide nak share kat korang, apa projek yang aku lakukan sepanjang beberapa minggu kebelakangan ini.

Projek 1 : Bunga Telur

To save budget opkos, kena la buat bunga telur sendiri.  Bahan2 kebanyakannya aku beli kat Nilai 3, kedai ZC tu..Aku plan nak buat seratus, tp bila dah penat buat, aku buat 80 je..haha..jenuh gak nak membuatnya. Mula2, kna buat bunga, pastu kena ikat reben, pastu kena gulung paper pastu ikat, pastu barulah boleh cantum-cantumkan segala bahan2..rumit tapi aku puas hati sebab berjaya gak aku buat.

Projek 2 : Gubahan Hantaran

Lagi satu cara nak save budget. Gubah sendiri barang hantaran. Aku beli bahan-bahan gubahan tak sampai RM200, tapi boleh hasilkan gubahan yang simple, menarik dan memikat hati aku. haha. puji diri sebab takde orang pun nak puji.  Total gubahan dulang adalah sebanyak 9 dulang.

Projek 3 : Jahit Manik Baju Nikah

Baju nikah aku simple je, sesimple tuannya. (simple kah aku?) Aku tak bape suka sangat yang fancy2. Kain aku beli sendiri, aku beli plain chiffon n lining, pastu tempah kurung moden tapi kain die buat kembang duyung sket..pastu letak border lace..jadilah,,baju tu aku tempah kat kakak ipar akak aku. Upah jahit RM150 je, beads n border lace aku beli online, tinggal nak jahit je lagi beads tu. Beads tu aku beli jenis yang pearl beberapa size, pastu aku jahit je berterabur. done. Boleh jimat RM400++. Sebab kalau tempah kat luar, baju nikah perempuan boleh cecah RM700 sepasang. Pengsannnn!

Projek 4 : Jahit Veil

Veil lagi senang. Aku just beli kain net, gunting ikut size yg aku nak, hantar jahit tepi, pastu tepekkan dengan baki border lace utk baju, dan beads pun yang sama dengan baju, memang beli extra. Pastu, jahit terabur-terabur. Done!

Projek 5 : Goodies 

Untuk goodies aku just beli box dan tempah sticker online, pastu tampal je sticker tu kt box, done. Isi dalam biarlah surprise, khas untuk tetamu yang datang. hehe. Isi goodies tu pun aku bertungkus lumus dengan mak untuk buat. Jadi aku harap tetamu aku nanti dapat enjoice!

Projek 6 : Kemas Rumah

Aku dah start berkemas rumah sejak beberapa minggu yang lepas. Disebabkan aku anak perempuan bongsu yang nak kawen, dan adik bongsu aku pun tak balik kenduri kawen nanti, aku la yang kena bertungkus lumus kemas rumah kat kg.  Setiap minggu balik kampung sebab tolong mak dan abah. Kakak2 aku yang lain biasalah dah ada keluarga n anak2 kecil, memang aku tak harapkan dorang tolong sebab bagi aku, dorang tolong jaga anak dorang supaya jangan buat sepah pun dah cukup baik bagi aku..haha..Disebabkan nak menyambut menantu bongsu lelaki, mak jahit langsir sendiri..haha..pastu rumah pun cat la sikit sebab memang dah bertahun-tahun tak bercat. Almaklumlah dah lama tak kenduri kendara. So, memang sangat penat, tapi aku happy je, sebab setiap minggu dapat menatap wajah kesayangan hamba.  

Banyak lagi benda yang aku nak buat ni sebenarnya, ikutkan hati, pelamin pun aku nak buat, lauk kenduri pun aku nak masak sendiri. tapi apakan daya, tanganku hanya ada dua. haha. aku buat mana yang mampu je, selain nak cut cost, aku pun happy sebab dapat jugak mengeluarkan bakat terpendam aku ni..yelah, kat kenduri sape lagi aku boleh memandai2, bukan sume org suka dengan idea kite ye tak..Tapi apa yang penting, borang nikah dan segala dokumen tu sume dh siap. Abah pun dah book tarikh imam.

Disamping kerja-kerja di atas, aku dah mula kumpul alamat saudara-mara yg jauh, kawan-kawan yang dah lama tak contact, untuk dijemput ke majlis tersebut. Bagi rakan-rakan blogger yang nak datang, emelkan kat aku alamat korang kat emel yayanrahman@gmail.com.  Mana tau dapat bersua kita nanti di sana. (Berani buat camni sebab blog ni tak banyak follower) muahahaha..tapi korang pun entah sudi entah tidak nak datang..yela, kita kan hanya kenal di alam maya hd je.  tapi kalau korang nak datang, memang aku jemput tau. just emel je alamat korang, insyaAllah kad sampai..Nanti kenalkan diri, takut nanti aku tak kenal lak. Sesia datang jejauh..(bajet ade follower yang daripada Zimbabwe leteww)

Haha. Okeylah, sebab benda nak surprise lagi kan, so aku tak letak gambar-gambar lagi..InsyaAllah lepas kawen nanti ada masa aku tepek hasil karya tangan aku. hikhik..maluwww..Harap korang dpt doakan majlis aku berjalan lancar, aku pun berdebar sebenarnya ni, yela, makin dekat kata orang makin banyak dugaannya. Aku cuma merancang, Allah jualah yang menentukan segalanya.  Kena fikir positif je skang ni..hmmmm..oklah korang adios, banyak keje menanti lagi ni..bye!



Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow