recent posts

Thursday, September 30, 2010

SALAH AKU KE?

dah lama nak tulis entri pasal ni, tapi tak ada kekuatan jiwa.
tapi rasenya aku dah ready untuk mula berbicara.
bila aku memutuskan sesuatu, orang akan cakap aku yang bersalah.
aku tak salah kan orang lain, sebab dorang ada hak nak bercakap apa pun.

tapi aku selalu berfikir,
semua ni terjadi salah aku ke?
aku yang salah ke sampai ko nak delete facebook aku?
tapi aku iya kan aja, mungkin betul salah aku.

aku tak pernah mintak pun untuk jadi camtu.
aku pernah di dalam situasi yang orang tak mahukan aku.
so, what's the big deal?
cuba ko fikir balik, something happened for reason
mungkin dah tertulis perjalanan hidup kita begitu, so lets move on

yang sudah tu sudahlah
kalau nak dihimpun kesalahan orang lain pada aku pun tak terkira
inikan kesalahan aku pada orang lain
kita manusia memang selalu melakukan kesilapan
tapi terpulang sendiri macam mana kita menebus kesilapan tersebut

semua orang layak dimaafkan
aku juga sudah memaafkan
kenapa ko belum?

mungkin cara aku bercakap agak senang
tapi jangan fikir apa yang kau lalui sama seperti aku
kita hidup dalam dunia yang sama tapi situasi yang berbeza
kalau kau terasa sakit, apatah lagi aku
kalau kau fikir kau sakit, fikirkan orang lain yang lebih sakit
dan kau akan mula belajar memaafkan dan menerima dengan hati yang terbuka

aku cakap apa pun tak tau sebab apa yang lahir dari hati
itulah yang aku muntahkan disini..

memohon maaf dan memaafkan itu amalan mulia...

.minta maaf.

Wednesday, September 29, 2010

SEDIHNYE SAYE RASE

one of my bestfren dpt offer g keje kt Sabah..gudbye my pren, u're the best 'BONG' i've ever had..doesn't matter if u're boncet..doesn't matter if u're bob the builder..but the most important thing the falsampah that u always said to me that makes me really bad when u say that u are going to KK!! bedebah ko g keje jauh2 tu, sape lagi yang aku nak halu2 POW makan..! bensi2..
well, this is the best opportunity for u actually..walaupun jauh beribu batu, melangkau laut, tapi kat mana2 pun sama je kan nk cari rezeki..so, reason bertambah kuat untuk i p lawat u di sana..reason yg cukup kuat untuk aku menjejakkan kaki ke kk tu..(dah jadi tongue twister plak, jejak kaki ke kk, huhu)..ape yang aku nak tgk bila ko dah keje kat sana nanti cuma kurangkan la membina badan, bawak2 la bertaubat, jangan dok karok je (sedeyh sbb takde dah abg sasa sore cm awiee nak nyanyi lagu Senja Nan Merah ngan akuuuu)..pesanan untukmu sebenarnye berkoyan2 tp aku simpan untuk wish ko kt KK nanti eh..jumpe di KK~!
SEDEYH sebenarnye but really happy for u!
keje leklok, tak dpt kuar hang out sesama leh bank in je duit kat i k...hehe
gonnna misshhh yeeww duuuddee....!!

EXAM MODE


pejam celik pejam celik dah nak exam...heee...tapi yayan, adakah anda sudah bersedia untuk menerima anugerah dekan "lagi" sem ini?



jom imbas balik perjalanan suka duka sem 3 ni..



sem ni sy amek 4 subjek, not killer subject but it killing me softly..



yang PERTAMA - Malaysian Legal System ajaran encik Mael kite..

yang KEDUA - Management Accounting ajaran Puan Fizah kite..

yang KETIGA - Management Information System ajaran Puan Rozita kite..

yang KEEMPAT - Reading & Critical Thinking ajaran Tuan Mejar Harcharan kite..



aku dah start suke study law ni, mcm best sebab berkait rapat dengan kehidupan seharian kita..lebih best lagi bile kes2 tu sgt kelakar dan kalau pikir2 balik, "mcm ni pun nak turun naik mahkamah jugak ke?" ataupun "laa, simple punye hal pun ko nak sue orang,ntah pape je" dan lebih teruk lagi, "owh, hal kecik cmni pun bleh nk dakwa eh, tatau pun!". mcm tu la gayanya bile dalam kelas law..wlupun lubang telinga ni kena besarkan ke tahap maksimum time en.Mael mengajar, tp kadang2 aku suke nk dgr apa yang keluar dr mulut dia..kadang2 tu, ntah ape yg dia cakap pun aku tak tau..tp lawak~ en.Mael, doakan sy dpt flying colors k dlm exam nnt...



akaun? dlm kelas ni aku agak main2 jugak la, lebih2 lagi bile ade si dinie ngan si ima ni..ade je kang yang kitorg buat..hik3..tp yang bestnye, bile aku ngan dinie main2, si ima tekun belajar, bile dinie ngan ima main2, aku tekun belajar, so alhamdullillah klu ada yang tak dpt catch up pun still leh tnye kawan2..lecturer cm bese Puan Fizah ni sporting orangnya..boleh bawak berunding gitew~



MIS...satu subjek yg aku sgt tak bleh blah..aku pun tak tau mana silapnya kelas ni, tang student die ke? tang lecturer die ke? tang silibus die ke? malas nak komen, let it go with the flow, jgn kantoi sudah!



reading n critical thinking..palotakHANG! trademark lecturer aku..memang sempoi abes, suke nk soal siasat orang, tp dalam masa yg sama die macam bapak2 yg sgt sporting..suke nak bagi extra marks, die mengajar satu2 perkataan yang ada dalam buku kerja..slalu bagi cth soalan and cmne nk jawab..mintak2 die tanda paper nnt terbukak la pintu hati die nak bagi markah lebih2 kan..



bila agaknya nk start buat revision ek? bila agaknya jadual exam nak keluar? saspen jugak tp rasenye cm nk cuti lama la time exam kali ni..cuti pun ada dalam 9 hari lagi ni..nk study cm taun lepas..giler2 smpai tak tido tp alhamdulillah, dapat jugak jawab final, klu tak, lingkup agaknya result aku..mudah2an dipermudahkan menjawab exam nanti, dipermudahkan time nak study and mudah2an member2 aku pun sume leh jawab sama2 pekse kali ini..taknak ada yg repeat2..penat woo nanti, orang dah grad, kite dok memanjat lagi tangga fakulti yg tinggi melangit tu..


selamat berjaya uols!

Tuesday, September 14, 2010

CORAT CORET RAMADHAN DAN SYAWAL 1431H

rasanya masih belum terlambat utk saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakan2 di luar sana.. hari raya kelima lagi dah masuk office tapi kesibukan di tahap yang terlampau menyebabkan saya kurang mempunyai masa untuk menaip seribu patah duaribu kata kat sini..

alhamdulillah walaupun raya ni dapat bercuti sekejap je, tapi dapat dimanfaatkan sepenuhnya..selain dapat jumpa saudara mara, dapat jugak jumpa sahabat2 dan cikgu sekolah dulu..rasa happy yang tak terhingga..

TERJAH edisi raya kali ni dapat jugaklah beberapa mangsa..he he he..tp dlm pada tu, ni first time tak beraya ngan geng2 SKPJ(bukan disebabkan hal 'itu' tetapi disebabkan kekangan waktu dan juga cuti yang tidak panjang) he he he..sorry guys tp korang tetap di hatiku..so, raya tahun ni saya terjah umah dak2 SHAMS..mula2 yg click attending kt fb tu ada 7 orang je, tup2 sekali kuar g beraya ada lah jugak dalam 8-10 kereta..dekat nak 40 orang, memang nasib sangatlah korang..neway korang mesti happy dpt kunjungan daripada kami kan???*wink2*..first rumah yg dikunjungi, beraya di umah sewa anis kat nilai..hik3..kira beraya la jugak sebab anis hidang kuih raya..=p..yang official nya, first rumah yg diterjah adalah umah acap..(breakfast nasi lemak kat sini, sedap tapi i tak tahan pedas u)heee...2nd rumah robe'..(robe' ngan busy2 kemas barang sebab dah nk balik U) kesian dia..3rd rumah aida (aku suke aku suke aku suke!!...sebab aida sangat terkezut, muke cuak giler sebab mak dia takde kat rumah masa tu) hee..neway aida, sodap air ko, kelaas gitu!..4th umah pijan, tQ kepada mak pijan sebab masak mee dengan banyaknye untuk mengisi perut kamiorang...heee...lepas umah pijan, kami ke rumah Cikgu Zabidah(cikgu Bio kami)..suke cikgu tengok anak2 didik dia dah besar..tp syg cikgu, sy dulu tak pandai bio, takleh nk jd doktor, result bio takat pass je tp still tak layak nk apply doktor..nasib baik bakal doktor ada aritu..lepas pegi rumah cikgu zabidah, ke rumah said pulak..makan roti jala, terbaik la~ sempat jugak beberapa orang merembat mangga kt umah said..lepas pegi rumah said, last sekali, pegi rumah cikgu Azmah (the best counsellor in SHAMS)hee..puji lebih dapat duet raya tak???..huru hara rumah cikgu azmah bila kamiorang datang...saya suke~..TQ semua kerana menjayakan konvoi mahabbah kali ni and thanx juge pada yg sudi menerima kunjungan kami...tahun depan jangan serik pulak...ha ha ha...

itu cerita beraya dengan budak SHAMS, member Poli tidak ketinggalan..Jedah buat openhouse, so saya, cik teha, cik yan dan puan zana attend the event wif spouse masing2..hik3..ain je sowang tak dapat join, demam katanya..cian ain..takpela, next time ke, or next week ke, kite kasi gegar umah zana plaks..heee...mr.bambino saya kata kami chaos..chet!! kami org tak chaos k, kami orang sopan2 orangnya cuma tidak dapat menahan diri apabila bertemu..kui3..neway, happy sebab dpt kumpul..next day, otw dr kg, singgah beraya kat umah Teha plak..memang terbaik kuah kacang mak Teha...mekaceh bg makan sodap2..=)

raya tahun ni memang bes!! mggu depan insyaAllah nk attend 2 majlis kawen pulak...dua2 dak PLK Uitm..cepatnye korang kawen!! heeee...doakan aku pulak k pas ni menyusul...uh uh uh..
nota kaki : saya sedang berdebar-debar menunggu kamu, sabarlah sayang, tidak lama lagi pasti kita akan bersatu..=)

Thursday, September 2, 2010

KENAPA PEREMPUAN SUKE MENANGIS?

perempuan memang suke nangis kan? aku tak tau la korang tapi aku memang sangat mudah menangis. sikit punya hal pun aku leh nangis. tengok cite korea pun bleh nanges. hehe


gambar hiasan

aku dah tak ingat dah paling teruk aku nanges time bile. tp the most memorable crying moment aku time the last day kat poli. ha ha. malu tapi mahu nanges. dengan tak tidonya malam tu, dengan sedihnya lagi. lepak sampai pagi ngan geng beronggeng cik Ian, mamat tempe & abang sasa. malam tu g merayap cari ketenangan. kami memang suka semata-mata keluar menghabiskan minyak kereta macam tu. malam tu kitorang lepak mana tak ingat dah. tp ade sekali tu kitorang dari pd semata-mata g seremban sebab nk temankan mamat tempe ngan abg sasa g merokok. bukan takleh merokok kat pd, tp saje cari angin baru. malam tu kitorang lepak cam tak nak balik dah. tp aku ckp kena balik gak sebab abah aku nak datang jemput pagi kul 8 tu. barang2 pun tak abes pack lagi. so dalam kul 4 pagi camtu kitorang pun pulang ke rumah. aku kemas2 barang, tak tido pun. dah tu, sebelum sampai umah siap deal lagi nk g mandi manda lepas subuh. sampai kematu jari aku dok call dua orang mamat tu tapi masing-masing dah tak sedo diri dah. mane taknya, tak tido2 kan. masa pun berlalu begitu saja, tup2 babah dah terpacul depan rumah ingin membawaku pulang..time tu memang air mata dah berjuraian dah..berakhirlah sudah kehidupan aku sebagai seorang student poli..2 hari gak aku menangis sebab sedih sgt berpisah dengan mereka..itu kisah aku, ape kisah korang pulak?

ni ada satu artikel yang aku pernah baca, kenapa perempuan mudah menangis.




Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”

“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti.”

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.

“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”




ini pula pandangan daripada Dato' Dr. Haji Fadzilah Kamsah untuk renungan bersama.

‘Mengapa wanita menangis?’ Ini adalah persoalan yang amat menarik bagi saya yang berjaya dirungkai kan oleh Dato’ Dr. Haji Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan TV. Saya ingin berkongsi dan highlightkan beberapa informasi yang diperkatakan oleh beliau.

Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyababkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.
1. Punca wanita menangis.

» Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)
» Mengurangkan stress.
» Tanda keinsafan/penyesalan.
» Sebagai ugutan emosi.
Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul banyak ini, membentuk peribadi seseorang wanita yang ketara kelembutannya, kasih, bertimbang rasa dan menghargai orang disekeliling nya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.

Sekiranya seseorang wanita itu menangis 2-3 kali atas sebab rasa syukur dan redha; pahala buat dirinya, buat kali ke 2 dan ke 3.

2. Kesan tangisan.

» Dapat perhatian
» Suasana rumah tangga tergugat.
» Lelaki jadi bingung.
» Orang lain dapat mesej.
» Mata bersih dan sihat.
The world stops at the moment when women cry.

Orang bahagia dan gembira, tidak semestinya dia tersenyum dan orang senyum, sudah semestinya dia gembira.

Penyelesaian untuk mengurangkan rasa sedih:

1. Senyum dulu + Mengimbau perkara yang membuatkan anda rasa sedih = Perlahan2 melatih diri supaya tidak sedih dan menangis lagi.
2. Selalu berdoa kepada Allah.
3. Belajar untuk redha ( Baik atau buruk adalah untuk kebaikan hamba-NYA)
4. Sentiasa tersenyum – Banyak hormon baik yang keluar dan membantu seseorang wanita untuk memulakan hari dengan penuh keyakinan dan gembira.

Tangisan seseorang wanita adalah untuk melaungkan suara hati – Minta dibelai, disayangi dan dipamerkan kasih sayang. (Ia terpendam dan terbuku dalam hati)

Ramai yang tidak tahu bahawa apabila seorang suami menaikkan suara samada sedar atau tidak, ia menjadi antara punca mengapa seorang isteri mudah menangis. So, control your voice projection!

Tangisan boleh membawa kesan yang positif, sekiranya dilakukan dengan tindakan yang positif juga.

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow