recent posts

Thursday, November 28, 2013

Things to Bring When I'm Travelling

Assalamualaikum semua..

Korang dah plan nak kemana lepas ni? Jeles dengan korang yang dah standby berderet ticket flight dan tunggu masa je nak bertolak tu.  Buat masa ni aku agak kesibukan, seperti biasa dah masuk hujung2 tahun ni, lambakan assignment sedang menunggu deadline dan final exam pulak awal Januari nanti.

Apa yang aku bawa masa aku travel? 

Itu adalah persoalannya disini sekarang. Jom baca karangan aku ni untuk lebih details.

Tiket, passport, visa, duit, handphone tu adalah benda wajib bawak.  Itu korang tak boleh lupa, kalau lupa gak, alamatnya terlepaslah kapal terbang.  Selain tu, yang penting jugak adalah itinerary dan map.  Manakala yang aku listkan kat bawah ni adalah option kalau korang nak bawak jugak. Toiletries tu depends ar kat korang, kalau nak beli kat tempat yang korang nak travel tu pun takde masalah.  Kalau yang travel kaya, kat hotel memang dah disediakan semua tu, takpayah bawak pun takpe.  Kalau yang travel miskin, eh, travel budget, bawaklah toiletries yang bersaiz kecil.  Deodorant jangan lupa, kalau tak nnt korang dilabel sebagai mat/minah bangla. 

Lain-lain keperluan adalah mengikut cuaca/suhu kat tempat yang korang nak pergi.  Make sure korang bawak pakaian yang sesuai ikut cuaca kat tempat yang korang nak pergi.  Aku memang tak details kan pasal pakaian sebab lain tempat lain pakaian yang diperlukan.  Before pergi tu, rajin-rajinlah tengok weather forecast.  Kalau ada kemungkinan hujan, korang leh standby bawak disposable raincoat atau lebih dikenali dengan nama poncho.


Entri kali ni just nak share dengan korang semua beberapa barang yang penting untuk dibawa apabila travel tidak kira musim panas, sejuk, bunga ataupun luruh.  Bagi aku kesemua benda ni sangat-sangat penting dan ketiadaannya membuatkan trip aku tidak bermakna..heeee

Backpack

Backpack aku yg paling berjasa

Kalau nak travel bergaya, kena bawak luggage besar, tapi aku mesti nak bawak gak backpack aku tu. Backpack Deuter tu aku beli kat Padang Besar, actually adik aku punya tapi aku rembat, sekarang dah jadi hakmilik aku selepas kami membuat sesi pertukaran secara barter. Kikiki.  Harga yang besar tu 60L tu kitorang beli time tu less than RM100.  Kalau nak beli kat Vietnam pun leh dapat dalam RM60-RM80. 

Travel Cooker


Aku punya travel cooker ni jenama Sanyo.  Bos aku tolong belikan time dia pergi Langkawi dulu.  Harganya lebih kurang dalam RM200++. Compact dan saiznya kecil, senang nak sumbat dalam beg.  Boleh masak nasi, maggi, kari, rebus telur dan sebagainya.  Aku memang angkut kalau aku travel lama, kalau setakat pergi Indonesia aku tak bawak.  Sangatlah berguna sebab aku ni kadang2 jenis yang tak lalu nak makan sebarangan.  (Kadang-kadang aku masak nasi kat rumah guna travel cooker jugak, bila makan sorang, selalu aku masak pun satu pot kecil je, x berbaloi aku guna periuk nasi aku yg kat rumah tu, masuk dlm travel cooker lagi cepat masak..haha)

Info tambahan : Mie inform boleh beli Travel Cooker ni kat Restoran Mukmin (Chinese Muslim), Seksyen 19 Shah Alam dengan harga tak sampai RM200

Travel Iron


Aku baru je berjaya memiliki travel iron ni jenama Philips, kirim kat kawan aku waktu dia pergi Langkawi, harganya tak silap RM120 ke RM130 camtu, lupa pulak.  Sebelum ni aku mengangkut gak yang besar kalau terdesak.  Nak buat camne kalau aku ni memang pakai tudung bawal yang nak mesti nak kena iron gak. Waktu aku pergi Perth aritu bos aku yang pinjamkan. Sporting kan bos aku? hehe.. Dia sangat supportive bab2 travel ni walaupun PA dia selalu tinggalkan dia.

Info tambahan : Zilla inform boleh beli Travel Iron ni kt kedai elektrik depan 101 Mall, Puchong dengan harga RM100

Universal Adaptor



Yang ni kalau tak bawak gak memang menangis tak berlagulah korang.  Lain negara lain jenis plugnya.  So, invest untuk beli yang mahal sikit dan yang penting semua jenis adaptor ada.  Kalau beli yang murah tu cepat rosak ataupun rosak sebelum digunakan.  Beli sekali leh pakai berkali-kali.

USB cable




USB cable ni kegunaannya untuk charge handphone dalam kereta sewa, charge handphone kat dalam bilik hostel, leh guna untuk power bank jugak, transfer gambar kat PC dan banyak lagilah kegunaan.  

Charger / Powerbank





Charger handphone, charger kamera, charger power bank, charger batery, silalah bawak segala jenis charger ni.  Kalau jenis yang travel banyak nak shoot gambar, bawaklah bateri extra.  Just in case.  Tak berat mana pun beg kalau angkut bateri ngan charger tu.  Lagi satu, power bank, dah memang wajib ada untuk semua pengguna smartphone.  

Kamera



Kalau nak travel mesti nak kena bawak kamera.  Lagi satu, kalau bawak kamera, make sure malam sebelum bertolak tu dah charge bateri, dan make sure memory card ada dlm kamera tu.  Ada kawan aku penah tertinggal memory card, satu hal pulak nk membelinya kan.  

Kompas


Aku standby bawak kompas kalau kat tempat yang aku pergi tu memang susah nak jumpa surau/masjid, dan kalau yang dah ada apps kiblat dalam hp tu boleh guna pakai la kot.  Tapi aritu aku jadi tak yakin dengan kompas dalam hp tu.  Ni sebagai alternatif je, kalau bawak pun tak de salahnya, tak berat dan tak makan ruang sangat pun.

Digital Scale


Digital scale ni pun aku baru beli lepas trip ke Vietnam.  Digital scale ni berguna jika korang travel kat tempat yang shopping heaven dan korang nak borong sakan untuk timbang beg2 korang supaya tak overweight. Kadang-kadang ada hostel/hotel yang takde sediakan scale, kalau terover sikit korang leh mintak tolong kawan2 yang tak berapa nak berat beg dorang tu bawakkan barang korang kan. hehe.  Berguna dan harganya lebih kurang dalam RM30++. Aku beli online kat Qoo10.  

Telekung Travel dan Mini Sejadah


Mini telekung ni kena beli yang mahal sikit, sebab yang murah sikit tu terlampau jarang.  Saiz compact, senang nak masuk dalam beg.  Mini sejadah tu pulak Makcik aku bagi, die beli time g haji dulu. Alhamdulillah sangat2 berguna setiap kali travel.

Microfiber Towel



Microfiber Towel ni ringan, menyerap air dan cepat kering.  Kalau dilipat pun memang akan jadi kecil dan senang nak bawak.  Ada sesetengah hostel/hotel tak sediakan towel, so, bolehlah standby towel jenis ni. Aku beli kat kedai Daiso, lima hengget je.  Tapi saiz dia agak kecik sikit, kalau nak yang lebih besar trylah usha2 kat Qoo10, aritu aku ada ternampak.  Harga pun tak mahal sangat.

Wet Tissue
  
Bagi aku, wet tissue ni dah jadi barang wajib aku ke mana-mana sahaja aku berada.  Tak kira di dalam atau di luar negara.  Kegunaannya adalah untuk buang mekap, nak lap tangan pas makan belacan, nak basuh shishi sebab kt oversea kan ada toilet jenis takde paip dan paling penting sekali untuk yang bawak anak kecil.

First Aid Kit


Takdelah aku nak suruh korang hangkut satu kotak first aid tu, memadai korang bawak ubat-ubatan. Macam aku, aku akan bawak panadol, ubat selesema, balm, yoko-yoko, minyak angin, hansaplast dan gaviscon.  Standby je, tapi selalunya panadol memang aku telan.  

Sewing Kit


Memadai bawak satu benang hitam, jarum dan ketip kuku yang bertindak sebagai gunting.  Sebab kalau tetiba baju tetas ke, terkoyak ke, ada penyelamat datang membantu.  Hehe

Sunblock/Lotion/Moisturizer/Lip Balm

Kalau pergi pulau better bawak sunblock, atleast takdelah burn sangat kalau kena pun.  Lotion sangat2 mandatori kalau pergi tempat-tempat yang sejuk.  Bila sejuk kulit kita jadi kering, so, apply lotion sikit supaya tak jadi gatal-gatal ataupun kulit mengelupas.  Bawak yang botol kecil je, janganlah bawak yg jumbo size.  Lip balm pun penting dibawa ke negara bersuhu sejuk.  Ikutlah korang pakai jenama apa pun, yang penting sesuai dengan kulit.

Padlock/ Cable ties



Untuk keselamatan barang2 korang, gunalah padlock atau cable ties.  Make sure bawak ketip kuku untuk bukak cable ties tu.  

Ok, sekian tips untuk kali ini. Kalau rajin aku update lagi tips2 lain. 








Tuesday, November 19, 2013

Kira-Kira Western Australia

Berjalan sudah, bercerita pun sudah, so meh kita wat kira-kira berapa total damage ke atas kewangan aku untuk trip ke Western Australia ni.  Aku wat bajet untuk sorang la senang kira, kalau korang pergi bertiga, lebih kurang je la perbelanjaannya, kalau pergi lagi ramai lagi tinggi perbelanjaannya dan vice versa.  

Tiket Flight  (Including baggage 15kg+20kg/makan) :  RM365 + RM618 = RM983
Penginapan :  (AUD44.66 + AUD 39 + AUD 33 + AUD 96)                  = RM642
Sewa Kereta (Including GPS + Top Cover) for 5 days (AUD108.33)      = RM327
Minyak Kereta : (AUD60+AUD62+AUD65+AUD34+AUD33) / 3              = RM255
Teksi (Airport - Bayswater Car Rental + YHA Perth - Airport) (AUD25) = RM75.50
Fee (Caversham)  AUD24                                                                        = RM72.50
Fee (Pinnacles Desert/ per car) AUD 11 / 3                                              = RM11
Fee Sandboard @ Lancelin (AUD10 / 3)                                                  = RM10
Fee Lighthouse per person (AUD 5)                                                         = RM15
Fee Train Ride @ Busselton Jetty per person (AUD11)                            = RM33
Train Meltham Station - Perth Station ( AUD 2.80)                                   = RM 8.50
Poskad (10 pieces @ AUD4)                                                                   = RM12
Setem (AUD 1.7 x 5 )                                                                              = RM25.60
Parking (AUD 10)                                                                                    = RM30
Makan : (Bekal dari Malaysia RM50 + Makan di Perth AUD50)              = RM200
Chocolate kat Margaret River  (AUD34.70 +AUD5.50 +AUD 1.95)       = RM127
Souvenior (AUD95 + AUD7.9 + AUD8.8)                                              = RM337
Internet (AUD15++)                                                                                = RM50

Total                                                                                                       = RM3214.10

Exchange Rate : 1AUD = RM3.02

Ni kira lebih kurang je, kalau ikutkan duit aku habis lebih daripada ni, yang lain2 tu shopping benda yang di luar kawalan aku seperti perfume, baju, barangan kulit dan sebagainya.  Budget untuk shopping tu at your own risk lah kan.  Paling minimum sekali perbelanjaaan adalah sekitar RM3 ribu macam tu je.  Kalau pergi berempat atau lebih, bolehlah kurangkan lagi perbelanjaan korang.   Bagi yang takde bajet dan masih merancang-rancang, anda boleh mulakan dengan membeli tiket flight dulu.  Dah ada duit nanti bayar untuk hostel pulak, hostel memang kena bayar siap2, maksudnya booking terus bayar. Selebihnya, standby untuk bayar kat sana, asingkan siap-siap.

Dan yang paling kitorang dapat cut cost adalah kat bab makan.  Kalau tengok memang tak reasonable langsung perbelanjaan makan kitorang kan? hehe.  Aku bawak travel cooker, so memang boleh masak nasi, megi sume segala. Lagipun kat hostel kan boleh masak.  Bawak je la sardin, tuna dan lauk ready made macam Brahim ke, Aliff ke.  Telur, bawang, cili semua tu, boleh beli je kat supermarket.  Beras dan maggi kitorang bawak.  Bahagi-bahagi tugas bawak makanan, pastu makanlah sama-sama.  Mesti superb jimat dan yang penting Halalal Toyyiban dan kenyang.  Souvenior aku tu pun kalau ikutkan memang agak banyak, korang mungkin beli kurang sikit daripada aku. Tapi tulah, kalau nak best, bawaklah duit lebih sikit, leh shopping sakan. 

Terima kasih semua blogger2 yang sudi mengkongsikan cerita mereka dengan aku, tanpa mereka tentunya susah aku nak merangka perjalanan ke WA ni. 

Makanya, tamatlah semua cerita pasal WA ni, nak itinerary cam biasa, tinggalkan komen kat bawah. Itinerary aku agak details siap dengan alamat semua dan insyaAllah dapat membantu korang di sana nanti.  

Ni another suggestion from traveller for those yang planning nk ke Perth secara beramai-ramai, kalau ada yang berminat boleh contact nombor yg di bawah k..


Sekian, terima kasih.

P/S : Pen jingga pen oren, sudah baca harap komen. hehe


Western Australia (WA) - Part 6 : We Left With Memories

Assalamualaikum!

Finally, hari yang tak ditunggu-tunggu dah tiba iaitu hari terakhir kitorang di sini.  Cepat sangat masa berlalu. Kenapa kalau time hari kerja nak tunggu sehari pun rasa lama? Tapi kalau berjalan, seminggu pun tak cukup! Sedih! Okaylah, tak mau emo-emo.  

The Bell Tower : Home of the Swan Bell

Hari ini masih penuh lagi itinerary kami.  Flight balik ke Malaysia pukul 4.05 petang.  Masih ada masa untuk menghabiskan dolar yang ada.  Pagi tu adalah pagi yang terawal sekali kami keluar daripada hostel.  Lepas check out dan simpan beg kat storage room, kami bertolak ke Swan Bell menaiki Blue CAT.  Blue CAT punya stop agak jauh dari hostel, so, kena menapaklah sikit dalam 2 blok bangunan camtu, nama stop ni Murray Street Mall.  Pagi-pagi ni, ramai yang tengah berpusu-pusu nak ke pejabat, memang cuci mata sangat-sangatlah tengok dorang tu dengan suit lengkap, bawak briefcase, memang smart abes.  Fenomena yang jarang-jarang sangat jumpa kat Malaysia ni ye tak?  Hehe..sukeeee!


Kitorang sampai di Swan Bell lebih kurang pukul 8.00 pagi. Awai gila kan? haha. Memanglah pun, sebab tak bukak pun lagi.  Macam kat N Seoul Tower gak, kat sini ada gak couple2 yang mengabdikan kenangan mereka dengan letak padlock bergantungan kat tepi-tepi tower tu.  Sekejap je kitorang kat situ, tak de aktiviti apa-apa pun.  Kalau korang nak merasa naik cruise untuk ke Fremantle, kat situ ada kaunter tiket. Tapi kitorang dah tak sempat nak buat itu semua. Jadi untuk tak buang masa, kitorang pun terus beredar.







Shopping Heaven : London Court, Murray Street dan Hay Street

Dah selesai ambil gambar, kitorang terus naik balik Blue CAT dan berhenti kat stop London Court.  Lepas tu, cari entrance ke shopping mall.  Shopping mall tu akan tembus sampailah ke Murray Street dan Hay Street. Kat sepanjang street tu memang banyak butik-butik yang boleh korang terjah.  Selain tu, boleh jugak shopping kat Myer ataupun David Jones.  Kalau korang nak beli leather, Fossil kat Perth ni memang harga jauh lebih murah daripada yang kat Malaysia, so jangan lepaskan peluang. Aku sempat la rembat wallet untuk dihadiahkan kat adik aku, untuk gift die siap bagi gift receipt, so that, dalam masa 2 minggu, kalau adik aku tak suka dengan hadiah yang aku bagi tu, dia boleh tukar kat mana-mana butik Fossil worldwide.  Tapi dia suka je, so, takyah la tukar. hehe


 






Kat area tu memang macam cantik je, macam comel je untuk ambil gambar.  Kalau kat dalam London Court tu lagilah rasa macam kat London dah.  Sambil jalan-jalan cuci mata tu sempat kitorang ambil-ambil gambar juga.  Kami ada matlamat datang ke sini sebenarnya, nak cari perfume.  Kat David Jones harga perfume agak mahal time tu, promo pun tak banyak sangat. Pastu kitorang masuk dalam Myer pulak. Memang bestlah harga perfume kat dalam Myer ni, time tu banyak gila promo.  So, aku belikan perfume je buahtangan untuk Mama Babah dan adik beradik yang lain, untuk diri sendiri dan yang tersayang pun haruslah ada kan.  Banyak gak aku borong, tapi harga sangat-sangat reasonable.  Sekelip mata aku jadi miskin dah kat situ. Tapi takyah nak sedih sangatlah kan sebab dah nak balik pun.  Kalau duit tu berlebih pun aku gak yang menyesal.    


Dah selesai shopping, keluar dari Myer tu sebenarnya dah sampailah kitorang kat Perth Station.  Pusing-pusing sebenarnya kat situ je kan.  So, cari Post Office yang semalam tu, nak tampal setem kat poskad dan poskan.  Sekejap je, sebab dah siap-siap tulis.  Masukkan aje dalam tong, pastu kitorang terus naik Yellow CAT untuk cari tempat untuk makan tengah hari.


Waktu kami naik Blue CAT pagi tadi, ada ternampak satu kedai Indonesia kat area situ, disebabkan dah dekat dengan hostel, kitorang decide nak lunch kat situ je. Kat restoran Indonesia Indah ni memang jual nasi campur, lega hati bila nampak lauk-lauk bersusun kat situ. Macam lama sangat dah tak makan makanan yang banyak lauk macam tu, rendang ayam semua ada.  Indah! Isi perut kenyang-kenyang dulu,lambat lagi nak makan dalam flight nanti.  Harga makanan tu tak sampai 10 AUD pun, kira sangat-sangat berpatutan lah.


Dah selesai makan, kitorang terus balik ke hostel.  Punggah semua beg keluar, masukkan segala yang kitorang dah shopping dalam beg, pastu minta receptionist telefonkan teksi untuk kami.  Dalam pukul 1.30 macam tu kami beredar ke airport.  Sampai-sampai terus drop baggage sebab memang aku dah siap-siap check in.  Boleh solat kat ada satu bilik lebih kurang cam quiet room gak la.  Ambil wuduk siap-siap kat toilet.  Lepas solat, aku habiskan duit-duit syiling yang ada dengan membeli gula-gula kat kedai serbaneka kat situ.  Siap aunty tu tolong lagi aku kira berapa syiling yang aku ada pastu dia yang pilihkan barang yang cukup dengan duit aku tu.  Mesti dah ramai selalu buat. Haha.  Dah tak da apa nak buat, kitorang pun terus boarding.  Tak lama dah masa untuk kami bertolak balik.  

Alhamdulillah, kitorang selamat sampai di Malaysia dalam pukul 9.45 malam macam tu kira setel ambik beg semua.  Salam-salam peluk cium, cousin aku pun dah sedia menanti.  Malam tu aku balik ke Putrajaya, sampai rumah dalam pukul 12 malam jugak sebab singgah rumah cousin aku dulu kat Nilai kopi-kopi dulu.  

Terima kasih to my travel partner, Ummu and Kak Syak kerana menjayakan trip kali ni.  Mohon halal terlebih terkurang sepanjang perjalanan, kalau ada yang terkurang minta maaf.   Semoga kita berjumpa lagi di trip yang akan datang.  Terima kasih juga pada semua yang membantu dan tidak lupa yang sudi membaca blog aku yang tak seberapa ni.


Aku akan berhenti seketika daripada dunia travel ni untuk tahun depan.  Tapi tak bermakna aku dah tak travel lagi dan tidak bermakna juga aku tidak menyebok kat blog2 travel yang lain sebab aku memang akan jeles sambil bertabah.  InsyaAllah before 30 aku akan langsaikan juga wishlist travel aku yang at least nak pergi ke 10 buah negara/destinasi. Tahun depan perancangannya lebih besar daripada travel, mohon doakan yang terbaik untuk aku. Tahun depan jugak adalah tahun terakhir pengajian aku, lepas tu dah boleh konvo. Doakan aku dapat result yang cemerlang dan dapat kerja yang lebih bagus lepas tu k.  Pastu leh la sambung travel balik...


P/S : Siapa-siapa yang bercadang nak pergi ke WA ni boleh dapatkan itinerary daripada aku. InsyaAllah boleh membantu korang kat sana nanti.  Just tinggalkan emel korang kat comment box bawah ni k.  :)

Sekian.



Tuesday, November 12, 2013

Western Australia (WA) - Part 5 : Love in the City

Salam semua!
Aku nk sambung lagi cerita pengembaraan aku di bumi WA ni.  Ikut suka korang la nak baca ke tak, aku pun macam penat gak nak bercerita tapi tak habis-habis lagi nih.  Yang enjoy, terima kasih. Yang tak enjoy, haha, nasiblah hai, aku pun kering idea gak ni.  Untuk yang memerlukan informasi, sila jot down benda-benda yang penting, dan bagi sapa yang nak itinerary aku, leh letak emel korang ruangan komen kat bawah. Aku boleh bagi, no hal punya.

Meh la bersila panggung baca balik pasal trip aku ke WA ni, dah masuk hari kelima, wuuuuu, kejap je rasanya kan? Bila fikir itinerary, banyak lagi tempat nak pergi, tapi bila difikirkan pasal masa, woi, esok nak balik dah!? Sempat ke tak nih nak terjah semua tempat???!

Caversham Wildlife Park, Whiteman Park

Bangun!! Bangun!! Time is running out!! ...macam tulah alarm pagi tu kedengaran, pagi tu, mandi laju2, breakfast kat bilik je laju2, siap laju2 pastu turun laju2.  Drive je tak laju2, sebab ikut perintah GPS tu ha, takleh menderhaka, kang nanti dia sound tepek, dia bagi jalan ntah apa-apa kang sape susah? Destinasi pertama hari ini adalah ke Caversham Wildlife Park.  Tujuan sebenar datang ke sini adalah sesi beramas mesra dengan abam2 kenggeru, koala dan banyak lagilah binatang yang boleh ditemui kat sini.  Bayaran masuk adalah sebanyak AUD24.  Konon-konon je, tapi bila dah masuk, sume takut nak dekat ngan binatang-binatang tu. Definitely we were not as excited as we were kids before. Tua dah!









Pandang dari jauh je la, i x berani nk bermanja-manjaan dengan u..
Puas pusing-pusing keliling tengok binatang, kitorang berhenti kt Molly Farm untuk tengok pertunjukan cukur bulus biri-biri.  haa. Kemain ramai budak-budak tadika time ni, tetibe acik rasa tua sgt dik non oii..Comei-comei belaka anak omputih ni, rasa cam nak bawak balik melesia. haha.  

Teringat zaman2 kite gi rombongan sekolah rendah dulu kan, ummu..hehe
Demo cukur jambul..hehe
Takut betei nk bergambar dgn die ni, tengok tu, muka die suspicious siott..
Lu kenapa beb snap2 gmbr wa? Nk bagi wa pemes ke? 
Nak keluar tu nanti ada gak la kedai jual cenderahati tapi agak pricey sikit kalau nak compare dengan yang kat Fremantle, we were not buying anything pun oh except mineral water, penting tu, kalau tak, leh dehydrate.

We supposed to return our rent car at 12.00 pm, kitorang agak rushing jugak la to leave the park.  Lagipun macam tak sure berapa lama perjalanan nak ke Bayswater tu. Since we have to refill the fuel sampai penuh tank, kenalah mencari petrol pump pulak. Takut jugak kalau-kalau lambat nanti kena pay extra pulak, tak ke naya.  At last, we managed to return the car on time.  Dah check semua sekali, tak ada apa-apa kerosakan pun, then they returned our deposit. Selamat duit kami, Alhamdulillah.

Next destination, Harbour Town.  Daripada Bayswater Car Rental tu, kitorang kena menapak dalam 15-20 minit untuk sampai ke Meltham Train Station.  Option lain, boleh minta tolong pihak Bayswater call kan taxi, which much more easier, but a lil bit pricey.  Tapi disebabkan kami sudah agak kepokaian, we chose to walk.  Takde rasa penat pun menapak walaupun agak jauh, sebab cuaca kan sejuk je, in fact, the best part bila nk ke train station tu, akan lalu dalam taman perumahan, so, feeling2 cam we all duduk kt neighbourhood tu la kan, apa lagi. Haha. Berangannnz

Harbour Town


Ok, from Meltham Station, kitorang kena pergi Perth dulu, so, beli tiket kt machine untuk ke Perth Station, kalau tak silap only 2AUD je ticket train tu.  Sampai di Perth Station, cari kat mana bus stop.  Untuk ke Harbour Town, boleh naik Yellow Cat atau Green Cat, carilah mana yang dekat dengan korang.  Kalau nak download route map for the free bus atau nak cari info pasal transportation di WA boleh godek2 kat laman web Transperth.  Lagi satu nak info, kat area Perth Station ada post office, kalaulah nak poskan poskad kat mak ayah adik beradik orang kampung rakyat jelata dan tak lupa yang tersayang, bolehlah berbuat demikian di situ.  Nak cari poskad pun senang je, kat area situ memang ada kedai souvenior leh la nk beli.  Yang penting address kena ada.  Aritu aku kena setem 1.7AUD untuk satu poskad. Murah je.  Ok, tak jauh dari Post Office, kat luar building tu aje, ada bus stop Yellow CAT.  Moh kita ke Harbour Town.

Harbour Town ni lebih kurang macam Johor Premium Outlet je, tapi perasaan aku kurang happy sikit sebab aku rasa Harbour Town kat sini macam sendu je, macam tak best je.  Kesimpulannya, Harbour Town tak bisa mempokaikan aku, aku just beli satu baju je kat situ.





Lunch pun kitorang makan simple je, beli gozleme, bentuknya macam murtabak tapi rasa dia lain sikit.  Ok la jugak mengalas perut yang lapar ni. Disebabkan Harbour Town yang tak berapa nak best, kitorang pun memanjangkan langkah untuk ke destinasi yang seterusnya iaitu Kings Park.

Kings Park and Botanic Garden

Akhirnya sampai jugak aku kat Kings Park untuk fefeeling Adam dan Hawa, cuma sayang, Adam aku jauh nun kat Malaysia.  So, apa lagi, meh la cuci mata kat sini. hiks!  Indah betul pemandangan kat Kings Park ni. Ramai yang ambil peluang untuk beriadah.  Di tengah kesejukan yang mencengkam tulang temulang aku tu, ramai aje yang pakai baju singlet, seluar pendek dok berjogging kat situ.  Korang tak de perasaan ke? Kulit korang tebal giler ke? Kagum aku sekejap.  Aku punyalah dah tak tahan sejuk kat situ. Dorang waklek watpis je sexy2 buta tu.  Disebabkan sejuk yang mencengkam jiwa, kopi jugak yang tekak ni meminta.  Beli coffee kat sana standard la harga dalam 4 - 5 AUD.  Waktu ni rasa rindu sangat dengan Korea. huuuu. Korea punya coffee murah2 je, kalau takde duit sangat beli yang kat vending machine tu je pun dah ok. Hehe. Tetibe tercerita pasal korea plak.  Rindu weh!







Dah nak start gelap dah time ni...




Bila waktu dah nak menginjak ke malam, kami pun beredar, nak mengejar bas sebab last bas kul 7.30 kalau tak silap, time tu dah kul 7 malam. Tapi memang dah gelap cam kul 8. Cuak gak nak berjalan malam-malam sejuk macam tu kan, kami pun ambil keputusan untuk terus balik ke hostel.  Dinner kat hostel je sebab kami masih ada bekalan makanan lagi, nak kena habiskan pun sebab malam tu malam terakhir kami kat situ.



Malam tu, balik hostel, makan, rehat, main internet, pastu start packing sebab esok paginya kami dah kena check out.  Bila dah siap pack barang, di kala malam mula melabuhkan tirai, ambil feel tulis poskad.  Esok baru nak pegi poskan.  Barulah feel tulis poskad malam2 kan, macam tulis surat cinta pulak.  Siap bincang ngan kawan nak tulis apa kat kad tu. haha. Dah siap tulis, mata pun dah mengantuk, rasa sedih pulak memikirkan malam tu malam terakhir kat Perth.  Tapi esok masih ada lagi destinasi yang perlu dikunjungi, duit pun masih berbaki, so, marilah tidur. Good night Perth, you'll be missed.





Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow