recent posts

Monday, December 16, 2013

Al-Fatihah


Dari aku lahir ke dunia, 
Dari keluarnya aku daripada inkubator akibat jaundice, 
Dialah insan yang menjaga aku selain dari mak.  
Yang menjaga aku dari mula meniarap sampailah dah boleh mengaji Al-Quran.  
Yang berjalan kaki setiap pagi menghantar aku ke sekolah tadika.
Yang masakkan ikan bilis dan kentang goreng berlada kegemaran aku.
Yang asingkan tulang ikan untuk beri aku makan.
Yang menyuapkan aku setiap hari balik dari sekolah.
Yang pakaikan aku bedak cuticura sampai kepoh muka.
Yang masakkan air panas pagi-pagi untuk mandikan aku.
Yang pasangkan kelambu untuk aku tidur.
Yang letakkan ubat kalau aku sakit.
Yang memujuk aku kalau aku menangis.

Uwan,
Terima kasih atas segalanya.
Yan akan ingat uwan sampai bila-bila.

Dah tak terbendung lagi airmata, cukuplah sampai di sini aku bercerita.
Semoga rohnya ditempatkan di kalangan hambaNya yang beriman dan beramal soleh.
Mohon kalian juga mendoakan kesejahteraan dia di sana. 


Maah Binti Talib 
22 Mac 1928- 9 Disember 2013
Al-Fatihah.


P/S : Kepada yang komennya masih tak berbalas, maaf aku ucapkan.  InsyaAllah aku akan cuba membalas dalam masa yang terdekat.  Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini.

Friday, December 6, 2013

Lawak Ke Der 3

Salam semua.

Ni nak intro dulu...

Semalam aku cuti, cuti dari keje, cuti dari buat assignment and it was a day to play all day long..ehehe..Actually semlm was my birthday yang ke 16 tahun..weee..As we planned, aku minta cuti awal-awal lagi, sebab nak rehat, nak celebrate my birthday dgn buat aktiviti2 yang aku suka.  Before that, surprisingly, I was surprised by mr heartthrob yg muncul secara tiba2 di muka pintu rumah tepat jam 12 malam bawak cekelat and kad. Romantika de amore sangat..Ok awak sangat manis. I is terharu.  

Ok dah part geli2. Saje nk kasi die kembang sikit.  Done with that. Sambung cerita pasal tengok teater, the best part of it, tiket ni hadiah birthday. Ok tak mau cite geli2 dah kan. Haha.  So, adakah hadiah birthday ini sangat berbaloi2?


Memang best tahap paling atas sekali, best giler b*bi si*l sangat LawakKeDer3 ni. Sape yang kata Jozan takde tak best tu memang dorang salah la. Hello, ada ramai kot lagi pelawak kat Malaysia ni.  And kalau ada yang bertanya, sapa mamat cina yang tak famous tp ada muka menempel kt poster tu, dialah Douglas Lim, orang yang buat rahang aku cam nak tercabut malam semalam. Wa salute giler kt lu, bro!

Nak dijadikan cerita, aritu aku tengok teater SuperMokh (aku tak sempat nk buat review kat sini).  Waktu tu aku baru ternampak poster LawakKeDer3, time tu hati berbunga2 sebab rasa cam nak pergi, kena pulak tarikh tayangan tu tarikh birthday aku, tapi bila tengok macam tak ramai je LawakKeDer kali ni, aku cam 50-50.  Tapi, selepas je aku tengok teater SuperMokh tu, aku terus melompat bintang dan teruja nk beli tiket sebab Douglas Lim tu memang bapak kelakar.

So, malam tadi dah menyaksikan LawakKeDer3, komen aku,

1. Nabil - Nabil cam biasa lah, kalau dia sesorang memang dia best. Cuma lagu opening agak kureng klu nk banding dengan parody Oppa Gangnam Style tu.
2. Jambu - Jambu lawakkkkkk...tapi sebab ada Amereka tu menyebok jd cm kureng sikit.  Bila amir tak ok je. hehe.  Nak kicap~ 
3. Douglas Lim - Mamat cina sorang ni memang the best dlm show malam td. Aku memang gelak tak hengat dunia dari awal dia bercakap smpailah die habis. Pastu rasa cam tak cukup pun, rasa nak lagi, lagi dan lagi. Ko memang lawak bro, kenapalah ko tak masuk SuperSpontan eh salah, kenapalah takde sape invite ko masuk SuperSpontan.  Dia siap menyanyi, suara dia best giler kot! tak sangka! Bravo2! 
4.  Harith Iskander - Harith tak sekick LawakKeDer yang lepas. Aku tak sure kenapa, mungkin sebab aku dah penat sangat gelak time Douglas aku slow sikit bila Harith buat lawak. Tapi still lawak dan menghiburkan.

Keseluruhannya, aku bagi 4/5 bintang untuk teater ni.  Teater ni masih lagi ditayangkan sehingga 8 Disember 2013. Kalau ada masa, pergilah tengok. Memang berbaloi.  Kurang seinci lemak kat pipi lepas keluar..hehe..Tiket boleh dibeli secara online melalui Ticket2u.biz.

pakai kamera henpon je ni..janji ado..hehe





Wednesday, December 4, 2013

Big Bad Wolf is BACK!

Yang ditunggu-tunggu telah tiba lagi....



Kali ni lagi best sebab tiap2 hari open 24 hours, bukanlah hari weekend je.  
Aku memang agak busy skang ni, harap2 dptlah aku slot in masa untuk serbu BBW kali ni.

Apa yang ada kat BBW kali ni..












dan banyak lagi!!

Aku nak borong buku travel dan buku masakan. Novel beli last BBW aritu pun tak abes baca lagi, so tak payah beli novel lagi kali ni.  Nanti kalau dah tak muat rak buku, aku susun je buku tu tinggi2 dari atas lantai.

Bagi yang belum pernah pergi lagi dan tak tahu jalan, ni ada map:


Nak tau lebih lanjut lagi, boleh g kat link ni :


Plan your trip and happy shopping! 

P/S : Daripada pengalaman lepas, ramai yang datang bawak beg luggage terus. Takpun standby shopping bag yang jenis kain, lipat2, masuk dlm handbag/poket.  Kurang sikit berat nak angkat nnt. Kalau letak dlm plastik takut tak terangkat.

Monday, December 2, 2013

Spaghetti Goreng Lada Hitam

Hi ols..

Dah lama aku tak update resepi kan? Nampak sangat aku dah lama tak masak kan?  Kadang-kadang, bila dok sorang-sorang kat rumah, pemalasnya nauzubillah.  Sebab apa? Alasan yang paling best didengar, makan sorang-sorang tak selera, tak best.  Sudahnya, tak masak sampai ke sudah.
Tapi aku sudah kembali ke dapur sekarang ni, sebab atas kesedaran sivik, kesedaran untuk berjimat, baik aku masak je sendiri kat rumah.  Makan kat luar boleh cecah RM20.00++ sorang. Jahanam kan duk Putrajaya ni? Curlast ke? Pengsan!

Eh..merepek pulak.

Ni ha resepi orang yang paling malas kat dunia pun boleh masak. Tak sampai 20 minit pun boleh siap.

Bahan-bahan untuk seorang makan:
20 helai Spaghetti - direbus dengan sedikit garam dan gula (Agak2 untuk sepinggan makan)
3 ulas Bawang putih - tumbuk lumat
2 ulas Bawang merah - tumbuk lumat
Sesudu besar lada hitam - tumbuk lumat
2 tangkai cili kering - gunting halus2
1/2 kiub perisa ayam 
Lobak merah - potong panjang2 nipis2 
Sosej - potong kecil2
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa - (aku tak letak dah garam sebab kiub tu dah masin)
Sekeping cheddar cheese (optional) 
Cili benggala @ capsicum hijau - saje tambah color hijau bagi cantik (optional)

Cara-Cara :
Tumis bahan yang ditumbuk dan cili kering sampai naik bau.  Masukkan kiub ayam yang dipecah2kan. Masukkan sosej, lobak merah dan capcisum, goreng sekejap.  Masukkan spaghetti yang dah direbus dan ditoskan.  Boleh masukkan sedikit air kalau kering sangat.  Gaul rata.  Koyak2kan cheddar cheese dan gaul sampai cheese cair dan semuanya sebati. Siap untuk dimakan.  

Memang delicious dan menggemukkan mengenyangkan.  Kalau nak lagi pedas terbakar, tambah lagi lada hitam.

Presentation? Hancur? tak sempat2 dah nak dingap ni..siap ada garpu lagi enterprem..lantakkk
Resepi ni ala2 aglio olio tapi diubahsuai sikit tambah lada hitam. 

Selamat mencuba!



Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow