recent posts

Friday, November 30, 2012

Ada Apa Dengan Cinta?

Korang masih ingat dengan filem ini? 
Masih ingat pada Rangga dan Cinta?




This is one of my all-time-favourite-film..Bagi aku cerita ni adalah cerita Indonesia yang terbaik pernah aku nonton..Malam tadi secara tiba-tiba aku teringatkan cerita ni, langsung balik je dari kelas, aku pun youtube kot2 la ada orang baik hati yang upload.  
Ada! 
Hati melonjak keriangan.  
Dengan menggunakan henpon aku yang kecik itu, aku menonton kembali cerita yang satu masa dulu banyak membuatkan aku berangan.  
Ya betul! 
Sangat banyak berangan! 
Hampir setiap jalan ceritanya aku hafal, dialognya, lagunya dan sajaknya..Ini adalah salah satu filem yang aku tengok lebih daripada 10 kali.  5 kali yang terawal adalah demi memahamkan dialog, sebab time tu CD yang akak aku beli tak ada subtitle BM so, payah jugak la nak memahaminya tu kan.  Selebihnya demi nak menghafal lagu-lagu OST yang ada dalam cite tu.

Filem AADC ni mengisahkan tentang persahabatan lima orang gadis iaitu Cinta, Alya, Karmen, Maura dan Milly.  Cinta seorang yang gemar mengarang puisi dan selalu menjadi pemenang kalau ada pertandingan di sekolah.  Tapi pada tahun itu, Rangga pula yang menang pertandingan cipta puisi tersebut.  So, Cinta ni mestilah nak tahu siapakah gerangan si Rangga itu kan.  Dengan berbekalkan alasan nak interview untuk ruangan Majalah sekolah, Cinta pun berjumpa dengan si pelik Rangga ni dan bermulalah kisah mereka.
Nak cerita panjang-panjang pun korang mesti dah tengok cerita ni kan? So, korang mesti dah tau. Ke ada dalam ramai-ramai ni yang tak pernah lagi tengok cerita tu????? 
Kalau ada, silalah pergi Youtube sekarang!

Rangga & Cinta
Antara scene yang paling aku suka..
Dari kiri : Maura, Alya, Milly, Karmen dan Cinta
Selepas hampir sepuluh tahun, aku teringin nak tengok rupa paras mereka sekarang, jadi aku ade la buat sikit research guna khidmat pak Google.  Haha.  Tak de kejekan??!  Jom check it ouuuut!

Inilah mereka selepas sepuluh tahun......Nicholas masih kacak seperti dulu...weeee..dan yang lain pun masih ngetop!

Dian Sastrowardoyo as Cinta



Nicholas Saputra as Rangga



Titi Kamal as Maura 



Adinia Wirasti as Karmen



Sissy Priscillia as Milly



Ladya Cheryl as Alya



Hehehehe
Mesti korang kata aku takde keje kan?
Curiosity aku membuatkan aku terlebih rajin, nak buat camne kan?

Lagi.....
Apa yang korang ingat pasal cerita ni?
Semestinya puisi Rangga itu kan yang telah menusuk-nusuk jantung korang?
Nah!
Ini dia......

Aku lari ke hutan, kemudian menyanyiku..
Aku lari ke pantai, kemudian teriakku..
Sepi..
Sepi dan sendiri aku benci..
Aku ingin bingar..
Aku mau di pasar..
Bosan aku dengan penat..
dan enyah saja kau pekat..
Seperti berjelaga jika ku sendiri..
Pecahkan saja gelasnya, biar ramai..
Biar mengaduh sampai gaduh..
Ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang
di tempok keraton putih..
Kenapa tak goyangkan saja loncengnya, biar terdera..
Atau aku harus lari ke hutan, belok ke pantai?

dan lagi satu ini puisi yang ditujukan kepada Cinta..so sweeet...

Perempuan datang atas nama cinta
Bunda pergi karna cinta
Digenangi air racun jingga adalah wajahmu
Seperti bulan lelap tidur di hatimu
Yang berdinding kelam dan kedinginan

Ada apa dengannya?
Meninggalkan hati untuk dicaci
Lalu sekali ini aku melihat karya surga 
Dari mata seorang hawa

Ada apa dengan cinta?

Tapi aku pasti akan kembali
Dalam satu purnama
Untuk mempertanyakan kembali cintanya
Bukan untuknya, bukan untuk siapa
Tapi untukku
Karena aku ingin kamu, itu saja.

Itu puisi Rangga, yang ini pula puisi Cinta untuk teman-temannya..

Ketika tunas ini tumbuh,
Serupa tubuh yang mengakar.
Setiap nafas yang terhembus adalah kata.
Angan, debur dan emosi bersatu dalam jubah berpautan.
Tangan kita terikat, lidah kita menyatu..
Maka setiap apa yang terucap adalah sabda pendita ratu.
Ahh...di luar itu pasir, di luar itu debu..
Hanya angin meniup saja lalu terbang hilang tak ada.
Tapi kita tetap menari, menari cuma kita yang tahu.
Jiwa ini tandu maka duduk saja
Maka akan kita bawa..
Semua..
Kerana kita adalah satu..

Indah kan puisi-puisi dalam cerita ini?  Lagu-lagu dalam cerita ini pun tak kurang hebatnya..Kebanyakan lagunya masih lagi aku hafal..Tak tau kenapa, tapi liriknya sangat puitis dan memberi maksud yang sangat mendalam dan salah satunya ialah lagu Tentang Seseorang ni...

Teruntukmu hatiku
Inginku berbicara
Merantai semua tanya
Imaji yang terlintas
Berjalan pada satu
Tanya selalu menggangguku
Seseorang, itukah dirimu kasih

Kepada yang tercinta
Inginnya ku mengeluh
Semua resah di diri
Mencari jawab pasti

Akankah seseorang yang kuimpikan kan hadir
Raut halus menyelimuti jantungku

Cinta hanyalah cinta
Hidup dan mati untuk mu
Mungkinkah semua tanya
Kau yang jawab

Dan tentang seseorang
Itu pula dirimu
Kku bersumpah akan mencinta

Camne? Dah teringat? Dah terusik memori lama?  Ke dah tutup buku?
Cerita ni banyak menggamit memori-memori yang lalu kan?
Dan yang paling penting, tak pernahnya bosan aku bila tengok cerita ni.
Ok, nak masukkan balik lagu-lagu dari dalam cerita ni kat dalam henpon aku.
Sesekali nak berjiwang karat apa salah nya kan?
Banyak lagi lagu-lagu nyanyian Melly Goeslaw yang best dalam cerita ni. Sila google!


P/S :
Mungkinkah satu hari aku akan jumpa seseorang seperti Rangga? HAHA! Berangan!



Wednesday, November 28, 2012

Bulih Bha Kalau Ko - Day 2

Mood untuk berblogging agak tidak berapa sihat kebelakangan ini.  Penat barangkali.  Apa yang aku penatkan pun aku tak tau.  Yang pastinya, berhari-hari aku cuba untuk habiskan entri ini walaupun tidaklah panjang mana.  Layankan je la mood seorang blogger ni ye, saya ni manusia biasa je, sesekali tu mesti ada jiwa kacau kan....


Sabah Borneo - Island Hoping Day

Hari kedua kami plan untuk berisland hoping..pakej ke sana Momot yang cari..apa yang aku tahu semua dah setel..kikiki..kitorang xnaik bot dr jesselton, tp deal dgn bot untuk tunggu kat belakang pasar filipin..xpayah la nak menapak jauh2 kan..kami ambil pakej tiga pulau sekali iaitu Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sapi.









 

Penat, lapar, longot..Itulah hasilnya bila seharian kat pulau. So, balik mandi semua pun pakat-pakat berehat dulu kat rumah sebelum keluar balik untuk pegi dinner.  Kami dinner kat kedai seafood area Pasar Malam Kg. Air.  Disebabkan malam tu aku penat sampai tak ada mood nak pegang kamera, memang tak banyak la gambar yang diambil oleh mereka.  Ada satu je menu terbaik yang membuatkan aku teringat-ingat sampai sekarang iaitu Ketam Kam Hiong, nasib korang baik sebab ketam ni sempat disnap gambarnya.



Hari kedua melabuhkan tirainya dengan kekenyangan di tahap maksima.  Terima kasih kepada Mak Jemah dan kawannya sebab belanja kami makan besar malam tu.

Cukup sekadar ini sahaja trip ke Sabah.  Hari ketiga hari perjalanan balik so tak ada apa-apa yang istimewa pun kecuali aktiviti last minute shopping.

Apa-apa pun, Alhamdulillah dan terima kasih tidak terhingga kepada semua yang terlibat.  Mungkin kalau tak disebabkan korang semua, aku mungkin tak join trip ke Sabah kali ni.  Happy sebab dapat berkumpul dengan kamu semua.  Momot, Ain, Ummu, Eliy, Kuchai, Saufee, Amir dan tak lupa pada Mak Jemah..Thanks uols...


Nampak gayanya percutian ke Sabah ni merupakan percutian penutup tirai tahun ini.  Bulan Disember nanti aku dijangka lebih sibuk untuk menghadiri majlis perkahwinan dan pertunangan sahabat handai dan semestinya bulan yang sangat sibuk untuk menyudahkan assignment bagi pengumpulan carry mark.  Pembuka tirai 2013 adalah final exam aku untuk sem yang ketujuh ini.  Harap-harap dapat naikkan lagi pointer walaupun sem ni merupakan sem paling malas pegi kelas dalam abad ini.  Hehe

Hm....so, kemana pula destinasi aku pada tahun depan ye??
Tepuk dada, tanya iman dan kliklah web Airasia..woha!

Wednesday, November 21, 2012

Jab Tak Hai Jaan

Sumber : Google
Suatu ketika dahulu, Bollywood ni sememangnya menjadi satu fenomena di Malaysia.  Mana taknya, rata-rata penggemar filem hindustan ni selalunya mampu menghafal lagu-lagu termasuklah step tarian yang ada di dalam filem-filem hindustan yang mereka minati.  Seingat aku, aku mula minat tengok hindustan bermulanya cerita Kuch Kuch Hota Hai.  Aku percaya, ramai yang mula menggemari cerita hindustan start daripada cerita tersebut.  Fenomena Shah Rukh Khan ketika itu mulalah menular ke seluruh hati-hati anak gadis di seantero dunia (mak2 gadis pun tidak ketinggalan).  Siapa tak kenal watak lakonannya sebagai Rahul dalam KKHH tu kan?  Dan memang tak sah kalau tak habis sekotak tisu sepanjang 3 jam cerita hindustan itu dimainkan.  (aku kadang2 pakai towel terus)

Sejak daripada cerita KKHH tu, maka semakin banyaklah cerita2 hindustan yang tumbuh bak cendawan selepas hujan.  Kalau aku mintak korang sebutkan, agaknya, bukan takat sebut, malah korang still boleh recall lagu-lagu yang ada dalam filem hindustan dolu-dolu tu kan.  

Ke mana tumpahnya kuah kalau tak kat nasi? Begitulah aku umpamakan diri aku ni dengan filem hindustan sebab abah ngan mak aku pun gemar gak tengok cite hindustan.  Tapi cuma semenjak dua menjak ni abah semakin tak boleh terima dengan cite hindustan sebab pakaian pelakon perempuannya semakin mencolok mata.  Tak sesuai untuk tontonan umum katanya. heeeee

Berbalik kepada tajuk utama iaitu Jab Tak Hai Jaan, filem terakhir Yash Chopra.  Lepas ni, mungkin susah nak dapat lagi filem-filem seperti karya beliau.  Jab Tak Hai Jaan ni adalah sajak sebenarnya. Gambar yang aku taruk kat atas tu just translation kepada sajak tersebut.  Jab Tak Hai Jaan ni membawa maksud selagi aku masih bernafas.

Kalau nak compare cerita ni dengan cerita Yash Chopra yang lain, mungkin cerita ini agak tidak dapat men'touching'kan aku sangat, which is aku takde pulak menangis beria-ia.  Sekadar airmata bertakung je.  Tapi disebabkan Shah Rukh Khan yang berlakon, aku sanggup je nak tengok. MELTING!  Kedua-dua heroin dalam cite ni heroin baru.  Katrina Kaif dan Anushka Sharma.  Sebab bukan Kajol mungkin, aku kurang la nak rasa touching. hehe.

So, have a look trailer kat bawah, kalau takde member yang nak g tengok sama, g je la tengok sesorang. layan je.  hehe. #foreveralone sangat.  Kalau tak nak rasa segan sangat, siap2 print ticket ataupun beli je via smartphone korang tu, terus je scan barcode kat kaunter masuk tu nanti.  No need to wait, no need to queue.


Overall, aku bagi 3.5/5 star je untuk cerita ni.  Yang penting scenery dalam cerita ni sangat breathtaking dan dah masuk dalam list travel dah pun.. heeeee


p/s : nasib baik mama n babah takleh nak baca blog aku, kalau tak, mesti mama dan babah pakat cari calon suami untuk aku cepat-cepat sebelum aku menambah lg list travel aku...bak kata mama, kena ikat baru berhenti berjalan budak sorang ni..hehe..mama, org nk cari yang kuat berjalan cam orang jugak la, so takde sape boleh ikat orang sesuka hati.............peace!

Monday, November 19, 2012

Bulih Bha Kalau Ko - Day 1

Hi guys!
Ok, cerita Bangkok kalau ada lagi nanti update kemudian, ok?!  Now lets move on to Sabah getaway with my awesome primary schoolmates! Primary ok! Some of them, aku kenal since umor 5 tahun and the rest sepanjang persekolahan kami dari Darjah 1 hinggalah ke Darjah 6 di Sekolah Kebangsaan Pusat Juasseh or SKPJ.  Almost 20 years together, setelah banyak kali pertemuan dan perpisahan.  But yes, we are still here, together and always be friends.  Nak cerita panjang pasal mereka ni, I think kena buat satu entri khas.  Just for them.  Tapi sekarang nak cerita pasal percutian kami di Sabah.  

Para-para pelakonnya adalah seperti berikut : 


Putrajaya Sentral ke LCCT

Dalam ERL menuju ke LCCT. Muka ceria walaupun awal pagi. Pukul 5 pagi kot time nih!

Flight kami ke Sabah memang subuh2 sepi'e bak kata orang noghori.  So, jam 4 pagi kitorang dah gerak daripada rumah menuju ke Putrajaya Sentral.  Disebabkan kaunter tiket bukak pukul 5.30 dan kami terpaksa ambil 1st train pukul 4.50 pagi, tiket kena beli awal.  Kalau korang nak ke LCCT daripada Putrajaya, amat mudah sekali caranya.  Next time kalau takde orang dapat hantar g LCCT, maka tak payahlah risau dan bersedih.  Hehe.  Just cakap je kat kaunter tiket korang nak ke LCCT. Then, mereka akan bagi 2 tiket, iaitu tiket ERL dan tiket bas berharga RM5.50 sehala.  Tiket tu boleh tahan seminggu.  So, tak de masalah nak beli awal.  ERL ni sgt2 sharp masanya, so, make sure korang berada di sana tepat pada masanya.  Ok. Lupa pasal parking. Parking sangat murah ok.  Kami parking 3 hari hanya perlu bayar RM16.00 sahaja, parking yang berbumbung ye kawan2.  Murah sangat2.  So, kena turun kat Stesyen Salak Tinggi, cari jalan keluar, bas sudah sedia menanti dekat depan tu.  Berhenti pulak nanti betul2 depan pintu LCCT.  Mudah ya amat dan sangat menjimatkan.


Dari Juasseh ke Kota Kinabalu 

Sebenarnya, ini first trip kami bersama naik flight, means jauh la sikit, selalu tu dekat-dekat aja.  Jadi tahap keriangan kami agak sukar untuk dikawal. Hehe.  Sampai2 di Sabah, tourist guide kami iaitu Mak Jemah datang jemput kat airport untuk dibawa ke apartment Marina Court.  Apartment ni  pun Mak Jemah yang tolong carikan.

Dah setel check in, kami pun keluar bersiar-siar.  Pengangkutan di sekitar KK adalah dengan berjalan kaki.  Exercise la sikit kan. Lagipun, semua tempat dekat-dekat la jugak. So, kami pergi makan dulu, isi perut kenyang-kenyang pastu baru berjalan.

First sekali destinasi kami adalah Pasar Filipin.  Tak banyak sangat gambar sebab masing-masing sibuk window shopping.

Pilih kak, pilih dik.....Mutiara ada, kristal pun ada bah..

Daripada aku pergi tahun lepas, sampai ke tahun ni, katak dan ikan itu masih kekal disitu, sama seperti dulu...heee

Banyaknye lobster! Nak!!!!!!

Duduk dalam pasar filipin tu, ingatkan sekejap, sampai ke malam. hehe. Keluar tengok dah gelap je.  Dah boring kat situ, kami beralih pulak kat Pasar Malam kat seberang jalan bertentangan dengan Pasar Filipin tu.  Barang-barang yang dijual lebih kurang sama, tapi bermacam-macam harga, so pandai2lah ye.

Jom pilih sebenie untuk kawan2 yang ditinggalkan...hehe

Shopping hari pertama dihentikan setakat itu sahaja.  Sebabnya, baru hari pertama ok.  Kang duit abes tak pasal2 tak dapat naik bot.  Hehe.  Malam tu, Mak Jemah cadangkan kami dinner kat Pasar Todak.  Kalau daripada Pasar Filipin tu, kena jalan sikit ke depan.  Pasar Todak tu bersebelahan dengan Pasar Basah kalau tak silap.  So, jalan la sampai korang jumpa banyak2 khemah gerai makanan.  


Pilih jangan tak pilih!



Mesti nak kena ada jugak muka eksaited kan? Walaupon.....

Suka sangat gambar ni...happy+weirdo faces of them..priceless!

3 Rasa? Sweet Sour? sorry aku fail bab2 mengenal jenis masakan..haha
Ikan bakar
Ketam butter! Yummeh!
Sotong goreng tepung pun ada cik Jah oiiii
Aku tak sure ikan ini masak apa, tapi serius to say, sangat SEDAP!! uwaaa....nk lagiiii
Muka masing-masing bahagia dan takde rasa bersalah pon setelah melicinkan semua hidangan..hehe

Banyak tak banyak juga la yang kami order. Disebabkan perut masih kenyang, kitorang tak order nasi. Ratah2 lauk je.  Tapi lauk2 kat sana memang superb.  Sedap sehingga menjilat jari kelingking.  Heeeeeeeee..Puas hati sangat-sangat.  Total makan + minum malam tu tak cecah RM150 pun semua sekali.  Murah dan puas hati.

Lepas makan, badan pun dah penat semacam.  Malam tu terus je balik ke apartment.  Ada sesi lain pulak kat apartment iaitu sesi membaca surat-surat lama dan mengimbau kenangan.  Baca balik buku2 autograph yang lama2 tu.  Credit to Momot sebab daripada Juasseh ke Kota Kinabalu ko bawak surat2, kad2 raya daripada aku! Malu giler bila baca balik surat2 lama.  Rindu sangat zaman itu!!  Ayat dan tulisan memang ntah hape2.  Ye la kan, dah nama pun budak sekolah rendah lagi time tu. Kenangan yang sangat indah.

Tamatlah hari pertama kami, so, nantikan hari yang kedua pula ya.

BYE!






Friday, November 16, 2012

Bangkok, Thailand - Day 4

Finally!

Inilah hari terakhir kami di Bangkok.  Bila dah sampai hari terakhir di sini, rasa tak lengkap kalau kami tak pergi ke Grand Palace melalui Chao Phraya River Cruise.  Must do things in Bangkok tuuuu. So, let's start the day.

Pagi-pagi tu, seawal pukul 8.00 pagi kami turun breakfast dan ready untuk check out.  Disebabkan kami masih ada destinasi nak pergi, beg-beg kami boleh disimpan dalam bilik berkunci yang disediakan oleh hotel.  

Seperti biasa, kami menggunakan perkhidmatan BTS yang sememangnya mudah dan pantas.  Harga pun murah.  Daripada stesyen Sala Daeng tu kami turun di stesyen Saphan Thaksin dengan tambang semurah 25 Baht sahaja.  Turun tangga kat bawah tu je dah ada jeti.  So, beli tiket kat kaunter.  Untuk tourist, memang dah disediakan pakej sehari.  Tengok signboard betul2,, beli tiket kat Chao Phraya Tourist Boat.  One day River Pass daripada pukul 9.30 pagi hingga pukul 4.00 petang berharga 150 Baht sahaja.  So, dalam masa tu, korang boleh sesuka hati naik dan turun di mana2 pier yang korang nak turun.  

Untuk ke Grand Palace, sila turun di Maharaj Pier.  Bila nak pergi ke Grand Palace tu korang kena menapak la sikit.  Just ikut je crowd tu pergi ke arah mana.  


Sementara nak sampai tu, enjoy the view sepanjang sungai Chao Phraya.



Disebabkan terlalu ramai orang dan cuaca yang agak panas, kami tak masuk pun kat dalam Grand Palace tu.  Kalau nak masuk, sila sediakan 400 Baht.  So, bagi sesiapa yang nak pergi ke palace tersebut, sila berpakaian sopan.  Kalau tak, korang kena la beli seluar baju kat luar ataupun pakai pakaian yang disediakan yang semestinya akan memburukkan lagi gambar korang kat dalam tu nanti. kikiki. dah rupa nyonya jual sayur masing2 dah aku tengok aritu.  So, sila pakai seluar panjang dan baju berlengan.


Ni pulak pemandangan kat luar Grand Palace tu.  Kedai-kedai yang ada kat tepi-tepi tu sangat unik designnya.  Old skool gitu.

Sekejap sangat kami singgah kat situ.  Panas uolssss. Kulit acik sensitip, peluh dah macam air hujan dah menitis-nitis.  Hehehe. So, perjalanan diteruskan menuju ke Wat Arun.  Kalau nak ke Wat Arun kena turun kat N8.  Daripada situ, kita kena naik ferry dengan bayaran 3 Baht sahaja sebabnya Wat Arun tu kena cross sungai.  



Jalan-jalan tengok tengok je la kan.  Nak ambil gambar beria cam tak sessswai pulak. So, just tengok je la senibinanya.  Janji pergi je uols.  Kalau tak pergi kang, rasa cam tak lengkap pulak itinerary kannnn. So, lepas jalan gitu-gitu (itupun pancit gak memasing) kami pun naik balik atas boat.  Perut telah berdondang sayang, memanggil-manggil untuk makan.  Dan disebabkan badan dah belengas dan melekit, kenalah pergi makan kat tempat berhawa dingin kan.  So, pilihan kami adalah di MBK! hehehe. Daripada Saphan Thaksin tu, turun kat National Stadium dengan harga 30 Baht sahaja.  MBK ni syiook gak kalau shopping.  Tempat makan pun bagus.  So, kami berhenti lunch kat Yana Restaurant.  Berdepan dengan food court MBK tu je.  Walaupun agak pricey makanan disini, tapi serius sedap dan recommended.  Tom Yam kat situ memang ooh la la weh. Teringat sampai sekarang.  Bab-bab makan dan harganya akan diupdate dalam entry lain bila free2 nanti k.


So, perut pun dah kenyang.  Sempat kami singgah beli coklat kat pasaraya dalam MBK tu.  Gayat sebab harga coklat kat sana agak murah kalau nak compare kat Malaysia.  Dan ada juga beberapa coklat yang tak ada dijual di Malaysia pun.  Bolehlah korang g tengok2.

Kami pulang semula ke Hotel untuk berehat-rehat dan solat jamak Zohor dan Asar.  Disebabkan dah check out, kena solat kat Pantry.  Toilet memang ada je kat bawah tu, so place doesnt matter kan.  Kami dah minta Hotel book kan teksi untuk kami ke airport.  Masing-masing dah tak larat nak menapak dengan bawak beg.  So, duit pun ada lebih sikit, kami pun tong-tong bayar taxi.  Tak mahal pun, affordable and reasonable.  Kami gerak awal sebenarnya ke airport.  Flight kitorang pukul 6.30 tapi pukul 4.00 camtu kami dah tercongok kat airport.  So, dah setel check in, kitorang pun duduk bersila sambil main Jenga. hahaha. best giler! Asal sorang jatuhkan je, pecah gelak memasing. Walaupun ada orang tengok2, tapi pedulik hape kan.  Mesti korang tertanya-tanya mana kitorang dapat Jenga tu kan? Haha. Alkisahnya cousin aku si Athirah tu la yang beli kat Chatuchak Market. Kalau tak silap dia dapat dengan harga 200Bhat je dalam RM20 cmtu. Murah giles kan? sila beli.  So, dah ada experience baru main Jenga kat airport. Ko mampoo? haha

Happy to be there.  Hope murah rezeki dapat ke sana lagi especially Chatuchak Market and theres so much experiences as words cannot described.  Kena pergi sendiri then you know.  :)

Sampai bertemu lagi di next vacation....:p

P/S : Credit to Athirah for some of the pics.


Express link:
Bangkok, Thailand - Day 1
Bangkok, Thailand - Day 2
Bangkok, Thailand - Day 3




Wednesday, November 14, 2012

Istanbul, aku pasti akan datang....



Istanbul, aku pasti akan datang tu versi aku, tajuk sebenar Istanbul, aku datang! hehe.. (so, Istanbul officially dah masuk dalam list travel aku jugak, cuma bila je tak tau.. kalau nak buat wedding photoshoot kat sana boleh? hihihi..sangat terpengaruh! kan?!

Baru taip tajuk tapi senyum dah sampai ke telinga...Tak tau apa pendapat korang, but for me, I really enjoyed it! (tolak tepi lakonan Tomok ngan Aizat, boleh?) Memang bila tengok cerita tu, otomatik rasa macam nak pegi Istanbul!!!!

Even jalan cerita ni agak open and maybe not suitable untuk remaja2 yang masih tak boleh nak bezakan antara baik dan buruk, tapi as long as tak ikut apa yg ada kat dalam cerita tu, i think it was a good movie..Lisa Surihani as always tak pernah menghampakan and she looks really cute! Sangat sesuai bawa watak Dian tu.  Kalau ikutkan hati, nak tengok lagi cite tu, kan? seriously.

Rasanya tak seronok nak tulis sinopsis cerita tu, as I prefer uols pergi dulu tengok cite tu.  shoooo shweeet sangat! Korang pasti tak menyesal.  Untuk lelaki2 yang bakal nak tgk, pls don't judge lakonan orang k..As i watched it dari awal sampai habis my friend yg boy ni dok kutuk2 lakonan tomok.  Dia kan bru first time berlakon, ok what?! Yang pastinya Lisa adalah sangat luarbiasa tahap kecomelannya dan tak annoying langsung.  Satu lagi cerita daripada Bernard Chauly yang aku suka sangat2 after Gol dan Gincu.  Hope banyak lagi cerita macam ni selepas ni, penat sangat dah rasa kecewa pas tengok cite melayu.

Rate yang aku boleh bagi untuk cite ni 4.5/5.  Boleh masukkan dalam list #mustwatchmovie korang.  Yang penting, aku lagi suka cite ni daripada Skyfall.


Thumbs up!


Nota kaki :  
Dah lama tak tengok wayang, sekali dah tengok, makin banyak pulak cerita yang aku rasa nak tengok.  hehehe. layankan.


Thursday, November 8, 2012

Bangkok, Thailand - Day 3

Apa aku buat kat Bangkok hari yang ketiga?

Sekejap je masa berlalu, dah masuk hari yang ketiga.  Hari ketiga ni kitorang plan untuk ke Floating Market. Pakej nak ke Floating Market ni kami dah booked siap2 kat reception hotel sehari sebelum bertolak.  So, pagi tu, ada uncle (Jimmy nama diberi) datang pick up kami kat hotel dalam pukul 7.00 pagi.  Perjalanan makan masa hampir 2 jam juga nak sampai ke destinasi.

Sebelum sampai ke Floating Market, Jimmy berhenti kat 7e untuk kami beli bekal.  Kata Jimmy kat Floating Market tu air mineral 20Baht.  Kira mahal la kan, kalau kat 7e 7Baht je.  Jauh sgt beza.

Untuk ke Floating Market, kitorang naik bot.  Kata Jimmy, Floating Market ni umpama Thailand di zaman dahulu kala, yang mana, mereka menggunakan jalan air sebagai jalan utama untuk bergerak ke mana-mana.  So, kalau macam di Vietnam dulu pun ada gak naik sampan, tapi yang ni mereka siap berniaga sekali atas sampan.  Exciting jugak la tengok mereka2 ni berniaga, siap masak-masak atas sampan sume kan.  Dan yang pasti aku kagum dengan mereka kerana dengan kepanasan di tahap maksimum dan badan2 yang melekit mereka mampu bertahan demi mencari rezeki.  Mereka dah lali kot. Aku je yang tak tahan.

 Nak sampai ke market, kami kena naik bot..weeehuuuu...tapi panas weh.siyes.



 Tahap kekaguman aku pada mereka sangat tinggi.  Gigih weh dayung sampan tu.

 Aku sekadar tengok jela apa yang mereka jual.  Tak lalu langsung nak beli walaupun ada la satu sampan ni jual makanan halal.

Makcik pakai baju biru tu garang giler weh.  Bile bot orang lain terlanggar dia kan, dia marah2, takuuuuut..hehe..macamlah orang sengaja langgar dia.

 Omputih tu beria senyum bila nampak aku nak snap gambar dia. hehe

 Kalau korang nak beli apa-apa, jangan risau la kan, swep ajalah kad ittew...Paew Souvenior tu kan memang kaw2 paw orang. Jangan beli kat situ, mahal sangat..Sambil2 menunggu tu, leh la order Pork Noodles kan..hahaha..

Okeh, berakhir sudah perjalanan kami di Floating Market, berpeluh ketiak acik! Panas sangat, serius rasa cam nak beli topi2 yang bersepah jual kat situ. Baru nak feeling2 princess, tapi tengok harga, mmm...baik tak payah. Satu hal pulak nak bawak balik nnt, bukan bawak luggage segala.

Perjalanan diteruskan ke Elephant Village, tak jauh daripada situ.  Yang ni termasuk pakej kata Jimmy. Ok, ikutkan ajalah kan.  Disebabkan dah lapar + panas + letih, kitorang decide untuk tak naik gajah.  Naik gajah kat Kuala Gandah pun boleh kan.  



Sambil menunggu yang lain-lain naik gajah, mari pekena Coconut Ice Cream. Sila cuba ya, sedap sangat rasanya...yummeh!

Sekejap aje pun singgah kat tempat gajah tu.  Lepas tu, kami bergerak lagi menuju ke pusat Kraftangan berdekatan dengan tempat gajah.  Royal Thai-Handicraft Center ataupun RTC.  Bila tengok orang buat kraf ni kan, mula la muka kagum semacam.  Serius sangat halus hasil daripada ukiran kayu yang dibuat.  Hanya orang yang tabah je mampu menghasilkan kraf sebegitu rupa.  Kalau nak beli hasil kraf pun boleh seperti kerusi, meja makan, katil, almari dan banyak lagi perabot yang menarik.  Aku tak sempat snap banyak gambar sebab masa limited. 




Tamatlah sudah half day package ke Floating Market.  Perjalanan balik ke Bangkok agak suram.  Masing-masing dah penat ditambah pula dengan cuaca yang mendung.  Sempat la tidur sekejap.  Disebabkan perut memang dah berkeroncong sangat2, kami pun minta driver van tu berhentikan kami di Ratchathewi.  Oh, lupa nak pesan, kalau korang boleh bawak bekal, sila bawak bekal.  Coklat pun memadai, in case kalau korang pun spesies cam aku, tak lalu nak makan makanan mereka.  

So, hari ni kami makan kat Farida Fatoni.  Sebaris je pun dengan kedai MakYah.  MakYah ternyata lagi mahal.  Kedai ni harganya murah lagi dan makanannya pun bolehlah kan.  Janji perut terisi.  Dah makan kenyang-kenyang, kitorang menapak ke Platinum.  Sebenarnya agak jauh jugak la daripada Farida, kalau korang rasa tak larat, maka dijemput naik teksi ataupun Tuk-tuk.  Kami ni ingatkan dekat, maka kami pun berjalanlah.


Kat Platinum tak ambil gambar pun. Busy window shopping kekdahnya.  Kalau korang serius untuk berniaga, sila borong di sini.  Kalau beli 2 pun dah kira harga wholesale.  Disebabkan duit tak berapa nak hado, aku pun memandang sepi je baju-baju dan seluar yang cantik disitu. Tak lupa, skirt pun banyak.  Aku tengok dah ala-ala fesyen Poplook pun banyak kat situ.  Cousin aku sempat merembat sehelai Palazo yang harganya agak berpatutan.  Benci sesangat! Sebab bila dah balik tengok dia pakai memang cantik. Menyesal tak beli. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Perjalanan hari ketiga ini sangatlah memenatkan.  Dan disebabkan kami dah penat yang tahap flat abes, kami pun decide nak balik tido. Haha. Tido sekejap je pun.  Pastu kami keluar balik malam tu jalan-jalan di Patpong Night Market. Tak jauh daripada hotel.  Sempat la merembat beberapa lagi souvenior yang masih tak cukup.  Pat Pong ni sangat happening sampai aku takut nak snap gambar.  Harga barang kat sini mahal sikit berbanding kat Chatuchak Market.  So, pandai2 la bargain. Tapi korang takkan dapat harga yang sama macam kat Chatuchak tu.  So, kalau pergi Chatuchak, silalah borong semuanya disana.

Malam ni malam terakhir kami di Bangkok.  Harus pulang awal sebab nak kemas barang.  Kami kena check out awal sebab bilik tu dah ada orang lain booked.

Sekian melaporkan untuk hari yang ketiga.


Express link:
Bangkok, Thailand - Day 1
Bangkok, Thailand - Day 2
Bangkok, Thailand - Day 4

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow