recent posts

Thursday, October 10, 2013

Western Australia (WA) - Part 3 : It's Good to be Here

Good morning Augusta!!  Dah masuk hari yang ketiga, macam cepat sangat masa berlalu.

Sebelum breakfast, sempat jalan2 di sekitar hostel.  Feeling-feeling sangatlah bila jalan-jalan kat sini, dengan udara yang sejuk, nyaman, pemandangan cantik, perasaannya macam jatuh cinta pandang pertama gitu. Over kan?! haha..Pagi ni breakfast cam biasa la, roti, telur hancur, tuna, kari ayam Brahim. Seminggu dok sini, seminggu itu jela aku telan. hee.  Dah tu? Gigih nak buat Nasi Lemak Kukus Rendang Kerang?! haha..memang tak lah.  Dan macam biasalah, mesti kena pack makan untuk lunch jugak.

Nak check out, kitorang drop je kunci kat box yang disediakan sebab mamat hensem tu tak sampai lagi. Sedih! So, dengan perasaan hampa kitorang teruskan perjalanan ke Cape Leeuwin Lighthouse kira-kira dalam 15 minit je dari hostel tu.

Cape Leeuwin Lighthouse - Where Two Oceans Meet


Disebabkan lighthouse tu pukul 9.00 baru bukak dan kitorang pun sampai lebih awal, kitorang jalan-jalan di sekitar tempat tu dulu, maka terjumpalah satu kawasan ni di mana terletaknya Historic Water Wheel yang kononnya dulu pernah membekalkan air ke rumah api tersebut.


Nampak macam rileks je kami, tapi sebenarnya kat situ punyalah sejuk tahap nak gigil dah.  Cuaca pagi tu memang sejuk, rasanya dalam 10 darjah celcius, ditambah pulak dengan tiupan angin laut yang memang kuat tu, rasa nak tumbang pun ada, tapi posing mesti kena ada. huhu



Bukak-bukak je lighthouse tu, terus kitorang serbu.  Tak ramai lagi orang pagi tu, so beli tiket pun laju je. Bayaran masuk AUD5 je kalau taknak naik sampai atas.  Bagi yang tak tau lagi tu, daripada lighthouse tu anda boleh menyaksikan pertembungan dua laut iaitu Southern Ocean dan Indian Ocean.  Sebab tu la caption kat atas tu beria aku letak 'where two oceans meet'. Cantik sangat tempat ni, tak tau nak cakap camne, rasa cam nak tukar keje jadi lighthouse keeper pun ada. Haha.  Punyalah rasa cam nak migrate sampai keje apa pun dah tak kisah.









Pemandangan kat sini memang cantik sangat, udara sejuk, laut yang membiruhijau (eh, ade ke perkataan tu? lantaklah!), damai je dirasakan ecehhhh.  Duduk feeling-feeling kat situ leh lupa orang kat Malaysia tau. Pantas je aktiviti kitorang kat situ, sebab tak de aktiviti lain pun selain bergambar.  Dah habis bergambar, kitorang pun chows.  Next destination adalah Margaret River Chocolate Factory.

Margaret River Chocolate Factory

Belum pun sampai dah terbau manisnya coklat.  yummss! Dari Augusta ke Margaret River ni lebih kurang dalam 1 jam perjalanan.  Senang je ikut GPS, tak sesat langsung.



Shoppinglah cokelat itu seadanya, harga takde la murah pun, boleh tahan gak mahalnya.  Aku beli sikit buat buahtangan.  Bolehlah daripada takde.  Tapi aku memang suka dengan Milk Chocolate kecik2 mcm sample die tu, sedap, ada la beli sikit, pastu buat hot coklat sendiri kat rumah.  Sedap ya ampun.  Menyesal pulak beli sikit.  Kalau ada sesiapa nak pergi, gtau lah, aku nak kirim. Serius ni.  Tau!

Yang aku nak kirim yang dalam pek warna merah tu..plish3

Dah nama pun kat kilang coklat, apa barang tak minum hot chocolate kan.  Nak merasa punya pasal, kitorang pun beli la hot chocolate buat minum tengahari namanya.  Alas perut sebelum cari port untuk lunch. Habis je tegukan yang terakhir, kitorang pun blah.  Takleh la nak lepak lama-lama, banyak lagi tempat nak pergi.




Busselton Jetty

Perjalanan ke Busselton diselang-selikan dengan bunyi perut yang berkeriuk-keriuk akibat lapar.  Tapi sampai-sampai je jeti tu, kitorang decide untuk naik train tu dulu, dah alang-alang menyeluk pekasam kan. Nak menapak sampai ke hujung donia tu, memang mintak mahap awal2 lah, tak larat.  Lagipun, cahaya matahari sangat terik di situ walaupun angin bayu yang bertiup tu boleh buatkan tangan rasa kebas dek rasa sejuknya.  Begitulah cuaca di sini yang boleh aku gambarkan.





Naik train tu kenalah bayar mahal sikit, 11AUD je.  Lelap mata je la, saje je nak jalan-jalan kan.  Dah lepas naik train, kitorang jalan-jalan kat jeti ambil2 gambar.  Perut pun dah bagi signal lain macam, baiklah kitorang beredar cari port untuk makan.  Di sepanjang tepi laut tu ada banyak pondok-pondok sesuai untuk piknik, tempat basuh tangan pun memang ada disediakan.  Tapi beku tak beku jari kena air tu, sendiri mau ingatlah. Menu lunch hari tu nasi, kicap 1 Malaysia, telur dadar, rendang ayam dalam tin Adabi kot, sambal ikan bilis Brahim.  Indah dirasakan dapat melantak nasi kat tepi laut.  Dah rasa macam piknik kat Port Dickson je! Solat pun, kitorang solat kat area-area tu jugak.


Dari Augusta ke Albany

Selesai semuanya, perut pun dah kenyang.  Moh la kite teruskan perjalanan.  Memang non-stop habis perjalanan kali ni, setiap hari travel jauh-jauh.  Perjalanan selepas ni dijangka lebih jauh daripada perjalanan sebelum ini.  Memang pun.  Key in je address dalam GPS, ambik ko 450++KM to go. Hiks! Jauh noks.  Sampai ke tidak ni.  Dah macam nak balik Kelantan je.

Perjalanan dari Busselton ke Albany memang terasa begitu lama sekali ku rasakan, dari siang bawak ke malam.  Tapi sepanjang jalan tu, kitorang memang enjoy habis dengan scenery yang cantik dan takde kat tempat lain.  Yang paling best sekali, bila dah agak-agak gelap je jalan tu, toink toink toink keluarlah segala mak nenek kanggaroo melintas jalan.  Balik umah la kot, dah maghrib.  Hiks.  Seronok la dapat pengalaman menjerit2 dalam kereta sebab excited tengok kanggaroo.  Kalau lembu melintas kat Melesia ni, sikit pun kau tak heran ye tak!? Memang laju sangat kanggaroo tu melintas, nak suh pose sikit pun dorang tak mo.  So, nak experience camtu, pergi lah drive kat sana ye.

Malam pun kian larut setibanya kami di Albany (ayat novel tak?).  Kami sampai lebih kurang pukul 7 lebih, receptionist kat Albany tu dah balik, so terpaksalah guna syiling yang ada call dia, sebab dia siap tinggal note kat pintu suruh call bila dah sampai. Nasib baik dia berada tak jauh dari kawasan. Cepat je dia sampai kat situ.  Waktu ni sebenarnya aku tak berapa nak sihat, saya demam selesema cikgu! Lepas makan nasi berlaukkan Gulai Ayam brand Aliff, telan panadol, ubat selesema dan berselimut dua tiga lapis, aku pun terus hanyut dibuai mimpi.  Apa jadi kat budak dua orang tu pun aku tak tau.  Aku tak larat sangat dah malam tu, pikiran tu memang nak tido aje.  Jadi, macam itu ajelah ceritanya malam pertama aku di Albany.

Next entry akan aku ceritakan dengan lebih lanjut pengalaman di Albany pulak sebelum bertolak balik ke Perth semula.  So, stay tuned ye guys!

10 comments:

  1. aYeay mmg bijak dari Ligthouse turun ke Margaret River - Busselton Jetty - Albany..tapi itulah dulu JM Tak ke ALbany..nak tahu jugak apa yg menarik kat sana dalam next entry tu

    Tak naik ke lighthouse tu ke..dari atas leh nampak pertemuan 2 ocean tu..mmf cantik dan terpukan dengan ciptaan Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak naik pun lighthouse tu, masing2 cm tak berminat je..hehe..albany cantik..tak sbr nk update..

      Delete
  2. wahhhh bestnya korang siap pegi albany lagi! siap berskirt bagai tu... tak menahan! hahaha ;p
    yg penting gambar semua lawaaa! penangan langit biru! hoyehhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....pesal nk komen pasal skirt? org gigih je leh pakai skirt tau.. :p
      sebab ramai tak g albany lah kitorang gagahkan gak kaki nk pegi..nak tgk apa yg ada kt situ..

      Delete
  3. nice photos, camera jenis ape nie...btw best gak pi Perth nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..dah bercampur2 dah ni, mcm2 jenis kamera..huhu..kamera hp pun ade..yg penting editing tu kot, baru nmpk gmbr tu cam cantik sgt, padahal waktu amek bese2 je..

      Delete
  4. pertama kali singgah sini...follow sini...pemandanagn dan gamabr2 yg awesome...salam kenal ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah..salam kenal juga..:)

      Delete

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow