nuffnang ads

recent posts

Wednesday, July 5, 2017

Umar dan Ibu

Assalamualaikum semua..

Lamanya tidak berblog, rindu sudah rasa hati.  Hopefully dengan comeback ni pembaca-pembaca semua tak lari.  hehe. Kehidupan aku sekarang ni is totally different, not what as I expected but more challenging than that but I am kinda enjoy it.

As my previous-previous (nak cakap style melayu) post, I have mentioned about this small little fella named Umar Rifqiy.  He is my son and currently 19 months.  Budak sudah banyak akal.  Kadang kala rasa macam bukan kita yang ajar dia tapi dia yang ajar kita.


Umar sekarang ni aku hantar di taska ofis yang mana hanya beberapa tingkat je memisahkan kami. Seronok tengok dia dah pandai bergaul dengan kawan-kawan and teachers. My colleagues also dah mula rapat dengan Umar.  Sejenis suka tersenyum dan berperwatakan manja. He started show his tantrum masa umur 15months dengan baling barang dan baring kat tengah-tengah jalan kalau kita tak ikutkan kemahuan dia.  But that is the learning process, I should enjoy and make fun of it kan? 

Umar ada few problems with his weight, height and BMI dan terpaksa follow up dengan Klinik and Paed di Hospital selang 2-3 months.  Macam sesetengah budak yang lain jugak, Umar tak suka botol susu, dah banyak brand botol, teats sume dia reject. Sekarang ni dia guna botol NUK tapi itu pun minum susu 1oz je sekali minum 2 kali sehari kat taska. huhu.  Memang sikit sgt. Tapi aku try bagi dia direct feeding before hantar taska dan lepas ambil dia kena terus bagi df sebelum balik ke rumah.  Makanan so far Umar makan ok je, tak banyak sangat tak kurang juga. Dah mula start memilih.  Multivitamin pun makan, tapi memang itu je la berat dia pun naik dalam 200gm-300gm je per month. Current weight dia sekarang baru 8kg. Takpelah, as long as Umar sihat, apa la nak dirisaukan sangat dengan berat tu. Berat ibu yang patut dirisaukan. Haha

Oklah, nanti sambung bebel lagi pasal Umar. 


No comments:

Post a Comment

Subscribe and Follow