recent posts

Thursday, November 8, 2012

Bangkok, Thailand - Day 3

Apa aku buat kat Bangkok hari yang ketiga?

Sekejap je masa berlalu, dah masuk hari yang ketiga.  Hari ketiga ni kitorang plan untuk ke Floating Market. Pakej nak ke Floating Market ni kami dah booked siap2 kat reception hotel sehari sebelum bertolak.  So, pagi tu, ada uncle (Jimmy nama diberi) datang pick up kami kat hotel dalam pukul 7.00 pagi.  Perjalanan makan masa hampir 2 jam juga nak sampai ke destinasi.

Sebelum sampai ke Floating Market, Jimmy berhenti kat 7e untuk kami beli bekal.  Kata Jimmy kat Floating Market tu air mineral 20Baht.  Kira mahal la kan, kalau kat 7e 7Baht je.  Jauh sgt beza.

Untuk ke Floating Market, kitorang naik bot.  Kata Jimmy, Floating Market ni umpama Thailand di zaman dahulu kala, yang mana, mereka menggunakan jalan air sebagai jalan utama untuk bergerak ke mana-mana.  So, kalau macam di Vietnam dulu pun ada gak naik sampan, tapi yang ni mereka siap berniaga sekali atas sampan.  Exciting jugak la tengok mereka2 ni berniaga, siap masak-masak atas sampan sume kan.  Dan yang pasti aku kagum dengan mereka kerana dengan kepanasan di tahap maksimum dan badan2 yang melekit mereka mampu bertahan demi mencari rezeki.  Mereka dah lali kot. Aku je yang tak tahan.

 Nak sampai ke market, kami kena naik bot..weeehuuuu...tapi panas weh.siyes.



 Tahap kekaguman aku pada mereka sangat tinggi.  Gigih weh dayung sampan tu.

 Aku sekadar tengok jela apa yang mereka jual.  Tak lalu langsung nak beli walaupun ada la satu sampan ni jual makanan halal.

Makcik pakai baju biru tu garang giler weh.  Bile bot orang lain terlanggar dia kan, dia marah2, takuuuuut..hehe..macamlah orang sengaja langgar dia.

 Omputih tu beria senyum bila nampak aku nak snap gambar dia. hehe

 Kalau korang nak beli apa-apa, jangan risau la kan, swep ajalah kad ittew...Paew Souvenior tu kan memang kaw2 paw orang. Jangan beli kat situ, mahal sangat..Sambil2 menunggu tu, leh la order Pork Noodles kan..hahaha..

Okeh, berakhir sudah perjalanan kami di Floating Market, berpeluh ketiak acik! Panas sangat, serius rasa cam nak beli topi2 yang bersepah jual kat situ. Baru nak feeling2 princess, tapi tengok harga, mmm...baik tak payah. Satu hal pulak nak bawak balik nnt, bukan bawak luggage segala.

Perjalanan diteruskan ke Elephant Village, tak jauh daripada situ.  Yang ni termasuk pakej kata Jimmy. Ok, ikutkan ajalah kan.  Disebabkan dah lapar + panas + letih, kitorang decide untuk tak naik gajah.  Naik gajah kat Kuala Gandah pun boleh kan.  



Sambil menunggu yang lain-lain naik gajah, mari pekena Coconut Ice Cream. Sila cuba ya, sedap sangat rasanya...yummeh!

Sekejap aje pun singgah kat tempat gajah tu.  Lepas tu, kami bergerak lagi menuju ke pusat Kraftangan berdekatan dengan tempat gajah.  Royal Thai-Handicraft Center ataupun RTC.  Bila tengok orang buat kraf ni kan, mula la muka kagum semacam.  Serius sangat halus hasil daripada ukiran kayu yang dibuat.  Hanya orang yang tabah je mampu menghasilkan kraf sebegitu rupa.  Kalau nak beli hasil kraf pun boleh seperti kerusi, meja makan, katil, almari dan banyak lagi perabot yang menarik.  Aku tak sempat snap banyak gambar sebab masa limited. 




Tamatlah sudah half day package ke Floating Market.  Perjalanan balik ke Bangkok agak suram.  Masing-masing dah penat ditambah pula dengan cuaca yang mendung.  Sempat la tidur sekejap.  Disebabkan perut memang dah berkeroncong sangat2, kami pun minta driver van tu berhentikan kami di Ratchathewi.  Oh, lupa nak pesan, kalau korang boleh bawak bekal, sila bawak bekal.  Coklat pun memadai, in case kalau korang pun spesies cam aku, tak lalu nak makan makanan mereka.  

So, hari ni kami makan kat Farida Fatoni.  Sebaris je pun dengan kedai MakYah.  MakYah ternyata lagi mahal.  Kedai ni harganya murah lagi dan makanannya pun bolehlah kan.  Janji perut terisi.  Dah makan kenyang-kenyang, kitorang menapak ke Platinum.  Sebenarnya agak jauh jugak la daripada Farida, kalau korang rasa tak larat, maka dijemput naik teksi ataupun Tuk-tuk.  Kami ni ingatkan dekat, maka kami pun berjalanlah.


Kat Platinum tak ambil gambar pun. Busy window shopping kekdahnya.  Kalau korang serius untuk berniaga, sila borong di sini.  Kalau beli 2 pun dah kira harga wholesale.  Disebabkan duit tak berapa nak hado, aku pun memandang sepi je baju-baju dan seluar yang cantik disitu. Tak lupa, skirt pun banyak.  Aku tengok dah ala-ala fesyen Poplook pun banyak kat situ.  Cousin aku sempat merembat sehelai Palazo yang harganya agak berpatutan.  Benci sesangat! Sebab bila dah balik tengok dia pakai memang cantik. Menyesal tak beli. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Perjalanan hari ketiga ini sangatlah memenatkan.  Dan disebabkan kami dah penat yang tahap flat abes, kami pun decide nak balik tido. Haha. Tido sekejap je pun.  Pastu kami keluar balik malam tu jalan-jalan di Patpong Night Market. Tak jauh daripada hotel.  Sempat la merembat beberapa lagi souvenior yang masih tak cukup.  Pat Pong ni sangat happening sampai aku takut nak snap gambar.  Harga barang kat sini mahal sikit berbanding kat Chatuchak Market.  So, pandai2 la bargain. Tapi korang takkan dapat harga yang sama macam kat Chatuchak tu.  So, kalau pergi Chatuchak, silalah borong semuanya disana.

Malam ni malam terakhir kami di Bangkok.  Harus pulang awal sebab nak kemas barang.  Kami kena check out awal sebab bilik tu dah ada orang lain booked.

Sekian melaporkan untuk hari yang ketiga.


Express link:
Bangkok, Thailand - Day 1
Bangkok, Thailand - Day 2
Bangkok, Thailand - Day 4

5 comments:

  1. Ok...den nak bookmark ni yo..xdpat nak copy dalam memory psal mgantuk...

    ReplyDelete
  2. I nk tnye brpa pakej ke floating market?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakej ni kitorang book dgn Take A Nap, time tu harganya 550THB

      Delete
  3. byk ke baju borong kt sane??rase nk pegi je..hehehe

    sila la follow me jgk ye.. http://ibuayahequalhumairah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. aritu tak borong pun sbb bajet ciput...hehe

      Delete

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow