recent posts

Friday, October 16, 2015

Trimester Ketiga - Persiapan Untuk Baby dan Ibu ke Hospital

Bulan Oktober sudah berada di pertengahan jalan, maknanya tinggal dua bulan je lagi untuk melahirkan baby ibu yang sangat2 aktif lately ni.  Mula-mula hari tu excited jugalah nak tahu jantina baby, so nak pergi buat details scan tapi atas faktor masa, tak sempat nak buat, even gender baby pun ibu tak tahu lagi ni.  Nak buat surprise lettew..hehe..takpe, ibu ayah tak kisah pun lelaki atau perempuan, yang penting, baby sihat sempurna comel gebu gebas wangi..tak sabar rasanya nak cium baby..

Bila dah masuk trimester ketiga ni, ramai yang dah mula tanya, 

baju baby dah basuh? 
beg dah siap masukkan dalam kereta ke belum? 
nanti guna set berpantang apa? 
tukang urut dah cari? 
bersalin kat mana nanti? 
barang-barang baby sume dah complete?

Semua orang pun excited sama kan? Alhamdulillah.  

Ramai yang share tips-tips bila dah sampai ke penghujung trimester ni, antaranya;
  • minum air kelapa/minyak kelapa dara/kapsul kelapa dara untuk memudahkan proses bersalin nanti, biar baby keluar bersih je
  • sebelum masuk labor room, minum air zamzam, kurma dan madu
  • baca doa Nabi Yunus banyak2
  • amalkan baca Surah Maryam, Yusuf dan Lukman
  • sentiasa doa agar dipermudahkan urusan bersalin, dpt nurse yang baik, doktor yang baik, suami ada disisi, kurangkan sakit, baby sihat sempurna dll 
  • banyakkan berjalan
  • jaga pemakanan especially pengambilan garam dan gula, untuk elakkan bengkak kaki
  • minum ais...hahahah..yang ni sebab nnti setahun oi takleh minum.....(yang ni kalau boleh jangan amalkan, aku je yang tak boleh tahan godaan)
  • banyakkan membaca dan bertanya orang yang berpengalaman
  • jika berniat untuk menyusukan anak secara ekslusif, iaitu sehingga anak berusia 2 tahun, kenalah prepare daripada sekarang, baca buku dan tips2 yang berkaitan. tak faham tanya.
  • sentiasa berfikiran positif
  • minta ampun dengan suami, ibu bapa dan kalau boleh dengan semua orang

Berbalik kepada persiapan ibu dan baby, berikut secara ringkas aku listkan barang-barang yang PERLU DIBAWA KE HOSPITAL


CHECKLIST UNTUK IBU
  • buku rekod kesihatan ibu 
  • guarantee letter (for govt) / insurance card (for pvt)
  • IC/ kad nikah
  • beg hospital
  • kurma, air zamzam, madu
  • handphone & charger
  • toiletries
  • tuala mandi
  • maternity bra dan breast pads (jika perlu)
  • pakaian untuk keluar hospital (skirt/kain batik, blouse/tshirt, tudung, sweater)
  • stokin
  • selipar 
  • disposable panties
  • maternity pad
  • kamera - siap2 charge bateri
  • thermos / mug 
  • food /beverages (biskut, roti. milo etc)

CHECKLIST UNTUK BABY
  • Nappy bag
  • Baju dan seluar lengan panjang - secukupnya
  • Baju dan seluar lengan pendek - secukupnya
  • Mittens and booties
  • Topi / Beanie
  • Napkin - 2 helai je
  • Kain bedung
  • Barut
  • Minyak telon
  • Pampers newborn - secukupnya 
  • Cotton ball
  • Tisu basah
  • Towel
  • Toiletries (selalunya hospital ada sediakan, bawak je utk standby)
  • Asingkan satu set pakaian baby dalam plastik/beg kecil yang lain untuk dibawa ke labour room. (baju dan seluar lengan panjang, barut, kain bedung, mittens booties, pampers)
  • Infant carseat/ convertible car seat  - perlu ada untuk baby's safety 
  • Head and body support - optional (untuk keselesaan baby)
So far, semua barang dah ada kecuali carseat. Tengah survey2 lagi carseat yang boleh fully recline dan convertible.  Kalau beli infant carrier tu paling lama boleh pakai pun sampai baby 7 bulan je, so, beli yang boleh pakai sampai 4 tahun terus.  Dan yang penting, harga mampu milik. Ikutkan hati memanglah nak beli yang branded dan design gempak2 tu kan, tapi bila fikir, nanti banyak lagi nak pakai duit for future education, duit untuk emergency, travel dsb. hehe. Apa yang penting adalah ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada carseat/stroller/carrier tu mematuhi akta keselamatan.

For next entry insyaAllah kalau berkesempatan aku share kan pulak tips2 untuk penyusuan ibu pulak yang aku dah baca/dengar ceramah/ pengalaman kawan2 lain sebagai motivasi untuk aku dan bakal-bakal ibu di luar sana yang berkerjaya tapi mahu menyusukan anak sepenuhnya.  Doakan aku kawan2, dipermudahkan perjalanan untuk menyusukan anak aku nanti.  

At last, sepanjang mengandung ni, aku akui emosi sangat2 mudah terganggu, mujur suami sangat memahami, layan je apa kerenah sang isteri, kawan2 yang baik dan penyayang yang selalu bagi semangat dan kata-kata nasihat, tak lupa family yang sentiasa ada di waktu susah dan senang.  Tanpa anda semua siapalah aku.  sobbssss



P/S : Jika ini adalah post terakhir sebelum aku bersalin, aku nak minta maaf dulu kat sesiapa yang terbaca blog ni yang pernah aku sakiti/guriskan hati tidak kiralah dengan perkataan, mahupun perbuatan, aku mohon seribu keampunan.  Mohon juga kalian doakan yang terbaik untuk aku dan baby yang bakal lahir ini dipermudahkan segala urusan, diberi kesihatan yang baik. Amin 


No comments:

Post a Comment

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow