recent posts

Thursday, March 10, 2016

Muhammad Umar Rifqiy

hi korang!! rindu aku tak?

Alhamdulillah, aku dah pun selamat bergelar ibu. Kalau ikutkan plan asal, aku kena induce on 1.12.15 tu pukul 8.00 pagi, so a day before tu aku pun check in kat Hospital Putrajaya.  Tukar je baju wad, nurse pasangkan CTG untuk tengok heart rate baby dan contraction.  Memang masuk wad pukul 8.30 malam tu aku tak ada lagi tanda-tanda nak bersalin, but right after mesin CTG tu dipasang, terus ada contraction and baby's heart rate was not in a good range.  So, kat katil wad tu la doktor mula pecahkan ketuban, perghhh, boleh tahan sakit gak, tapi aku control lagi masa tu.  Doktor decided nak tolak aku terus masuk labor room. Erk? I'm not ready yet! Aku dah prepare coklat la kurma la milo la nak tunggu induce tu, tetibe, terus tolak labor room? Uwaaa. Time tu husband plak dah balik rumah, terus call bagitau yang dah kena tolak ke labor room.  Saspen gile woo.  Kat labor room, doktor monitor lagi CTG tu, tapi memang tak ada improvement, bila ada contraction, heart rate baby tak cantik, masa tu dah pukul 11.00 malam, tak lama lepas tu, doktor decided untuk buat operation, sebab tak boleh tunggu lama, takut jantung baby lemah.  Masa tu dah mula contraction, dah dan rasa tak tentu arah, time tu rasa nak mintak painkiller or bius terus, tak tahan sakitnya.  Tepat kul 12, doktor kata nak tolak ke operation room, so, sign segala dokumen dalam keadaan yang menggeletar, hanya Allah je yang tahu perasaan masa tu kan, berdebar, takut.  Semua berlaku agak pantas, pukul 12.34, lahirlah a little caliph seberat 2.74kg.  Suara tangisan dia bergema di seluruh alam, Allahu Akbar.  I have never imagined to be in this situation, speechless, blessed, syukur ke hadratNya.  Bila nurse tunjukkan baby tu, hilang segala rasa sakit, takut semua tu. Alhamdulillah.


So, kami namakan baby ini Muhammad Umar Rifqiy.  
Umar - Yang memakmurkan
Rifqiy - Teman Pendamping, lemah lembut

Hari ketiga selepas bersalin tu, kami baru dibenarkan keluar wad Hospital Putrajaya dan terus balik kampung di Negeri Sembilan.  Next day tu kena Umar kena checkup sebab ada jaundice.  Ambil darah di klinik, waktu tu bacaan kuningnya tinggi, so Umar kena admit ward di Hospital Kuala Pilah.
Sedihnya masa tu tak tau nak cakap macam mana, tapi demi kebaikan Umar, ibu redha.  Malam tu ibu tak dapat temankan Umar kat wad sebab luka perut ibu masih sakit, meraung jugak la nak tinggalkan dia seorang kat Hospital, dengan keadaan duduk bawah lampu biru tu kan? Luluh hatiku. Pagi esoknya tu, ibu datang awal-awal pagi.  5.12.2015 - ibu celebrate birthday ibu kat NICU Hospital wuuuuuuuu.  Tunggu sampai tengahari, doktor bagitau bacaan terkini keputusan darah Umar, dan doktor bagitau Umar dah boleh keluar hari ini.  Ya Allah, lega sangat hati ibu bila tau Umar dah getting better.  Umar just kena jaundice dalam beberapa hari sahaja, bila bacaan dah turun 150 dan ke bawah, tak perlu ambil darah lagi dah, so Umar dah sihat. 

Hari Ketujuh, selamat dah rambut Umar kena cukur.  Umar pun menjadi botak cin. Hehe.

Lain pulak rupanya bila Umar dah takde rambut.  Kalau tak tu, stylo juga. Ni dah macam orang baru balik haji. 


First selfie ibu dan Umar. Umar layankan aja la perangai ibu. Ibu dah lama tak enterprem.  Kesian ibu sebab kena pantang, so Umar bagi can.  


Umar suka mandi, Umar feeling fresh gitu.  Senang jugaklah nak mandikan Umar.  Memang tak nangis kalau kena air, die lompat lagi adalah.  Tak sabar ibu nak bawak Umar mandi kat swimming pool.  Kalau ada rezeki nanti nak masukkan Umar swimming class. 



Cuaca panas sangat, Umar tetiba je demam.  Nasib baik sekejap je panas badannya.  Balik dari Hospital, suhu badan Umar makin turun.  Umar suka senyum, demam pun masih senyum lagi. Tak nak bagi ibu risaulah tu ek.  Macam tau-tau je ibu panik semacam masa Umar demam aritu. Umar jangan sakit lagi tau, ibu cemas.



Masa ni ibu dan ayah bawak Umar pergi jalan-jalan sambil singgah kat tempat first time ibu dan ayah jumpa dulu. Waktu tu ibu baru je kenal dengan ayah. No heart feeling lagi. Haha.  Ayah bagi ibu ada satu buku kecik tu, nanti Umar dah besar ibu tunjuk kat Umar.  Ibu beria nak bawak Umar macamlah Umar tau mende. Umar tido je pun sepanjang ibu dan ayah fefeeling tu, good boy. Ibu pun lepas gian nak makan macam-macam baru habis pantang kan? He he



Umar dah makin bambam. Tapi tak lah bambam sangat, sedap2 ibu dukung je.  Memang mat senyum.  Tak banyak nangis, Nangis kalau nak susu dan nak tido je, selain daripada tu, dia layan perasaan sendiri. Baguslah kalau Umar pandai berdikari, Umar kan kental macam ibu. Kental ke? Haha




Umar dah macam abang kawasan.  Umar tengah praktis duduk dalam car seat, sebab nanti senang ibu nak hantar Umar pergi skool. So far, Umar happy je duduk dalam kereta.  Tapi kalau kereta berhenti lama sikit, Umar tak suka. Lagi banyak bounce, lagi senyap dia kat dalam kereta tu.  



Sehari sebelum hantar ke taska hari tu, ibu main dengan Umar sepanjang hari. Sedih oi.  Selama ni ibu bawak Umar g mana2, tapi ibu dah nak masuk kerja, so Umar kena duduk kat taska baik-baik, dengar cakap cikgu, jangan nangis, minum susu banyak-banyak.  

Berat betul mata Umar, hari belum terang lagi dah nak kena keluar rumah.  Penat menahan mata, tapi Umar redho je.  Nanti petang ibu datang ambil Umar, nak risau apa. Ibu kan kena kerja, nanti kat taska Umar tido je la, xpun main dengan kawan-kawan. Ape de hal? Umar kan gagah seperti wira, taknak la nangis2, tak macho tau.



Ibu dan ayah reward Umar sebab berjaya stay kat taska, bawak g jalan-jalan kat IOI City Mall. Umar meragam sikit kat taska minggu pertama je, mungkin nak sesuaikan diri.  Sampai kena tukar botol susu. Mula-mula dulu dia nak je botol Tommee Tippee tu, tetiba masuk taska dia taknak.  So ibu cari botol lain, nasib baik try sekali je dah ok, sekarang ni pakai botol susu Pigeon yang Peristaltic Plus tu.  Masuk minggu kedua, cikgu bagitau Umar dah ok, dah nak minum susu, tak menjerit dah.  Umar dah pandai minta cikgu agah, tapi tak boleh nak hadap Umar dari pagi sampai petang, cikgu pun ada banyak kerja lain. Umar main sorang diri je, nanti ibu belikan Umar mainan ye.

Hari ni Umar dah 100 hari.  Macam sekejap je masa berlalu.  Sepanjang menjaga Umar ni, tak susah pun, Umar masuk tido awal, malam-malam pun tak meragam, bangun tido terus senyum.  Pandai dia bawak diri, sebab dia tak nak susahkan ibu.  Ayah jauh, nanti kalau Umar buat perangai kesian pulak kat ibu kan.  So, Umar memang sangat behave.  Terima kasih Allah untuk anugerah terindah ini.  Tak sangka dah bergelar ibu.  Sekarang ni ibu nak plan the best untuk Umar.  Umar dah besar sikit nanti ibu dan ayah bawak Umar jalan-jalan ye.  Dalam kepala ni ibu dah plan macam-macam dah, tunggu ibu dan ayah kumpul duit dulu, lepas tu kita pergi travel eh. Ibu berharap sangat ni, harap ayah baca dan hadam. haha

Babai semua, nanti Umar enterprem lagi kat sini.  



No comments:

Post a Comment

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow