recent posts

Wednesday, August 3, 2011

NASI GORENG TOMYAM

alhamdulillah bersua lagi kita dlm bulan ramadhan kali ini.
macam biasalah kalau dalam bulan ramadhan ni, kita akan teringin nak makan macam2, dan bila kat ofis pulak, dok sibuk jenguk2 blog masakan, kunun2 nak buat la kan.(ini aku, orang lain aku tak tau, hehe)

so, ada jugak la beberapa resepi yang dah masuk ke dapur cik yayan. tapi yang ni cik yayan buat time sebelum bulan puasa aritu. resepi dicilok dari blog kak hana (selalu sgt singgah blog akak..hehe)

resepi kali ni, nasi goreng tom yam. tekak ni dah muak asyik makan nasi goreng paprik ngan nasi goreng kampung. sesekali tukar selera la pulak. tengok resepi kt blog kak hana tu macam senang je nak buat. aku guna apa yang ada je tapi hasilnya memang sedap. ada masam2 masin gitu..ape lagi, cube la try test tengok ape jadi..hik3



Bahan-bahan
1 mangkuk nasi
3 ekor udang
1 ekor sotong
isi ayam - potong kecil2
3 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
3-4 biji cili padi - ketuk (nak lagi pedas tambah la, aku ni nama je org n9 tp tak tahan pedas)
1 peket perencah tomyam (kalau rasa pekat sangat, kurangkan sikit)
bunga kobis - potong kecil2
carrot - potong dadu
tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
2 helai daun limau purut - koyak2 sikit (kalau banyak2 nanti rasa pahit)
1 biji telur
garam


Cara-cara

panaskan minyak sekejap.
tumis bawang merah,bwg putih, cili padi hingga naik bau.
masukkan perencah tomyam, garam, serai dan daun limau purut.
masukkan ayam. biarkan ayam masak sekejap.
masukkan sotong, udang, carrot,tomato dan bunga kobis.
pecahkan telur, dan akhir sekali nasi.
gaul sehingga rata.
sedia untuk dimakan.


kalau makan dengan telur mata goyang, sambal belacan ngan sup kosong..perrgghh!!!(saba yayan, pose ni..)

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow