Bahan-Bahan:
Ayam (potong kecik2)
Bawang besar - 1 labu (potong bulat2)
Bawang putih - 2 ulas (ketuk je malas nk tumbuk)
daripada beli ayam golek sekor rm25 kat pasar ramadhan tu, masak sendiri je lebih jimat dan memuaskan hati..selamat mencuba!
Halia - 1 inci (potong panjang berjurai)
Sos tiram - 3 sudu besar
Cili api
Serbuk perasa Ayam
Garam & Gula
Blackpepper
Capsicum (taknak letak pun takpe)
Air (agak2 la korang nk buat berkuah or kering)
Cara-cara:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar, cili api, halia sampai naik bau. Masukkan ayam. Dah kering air ayam tu masukkan sos tiram, air serbuk perasa, blackpepper, garam dan gula secukup rasa. Didihkan sekejap lepas tu masukkan capsicum. Masak sehingga air tu kering. Kalau nak berkuah, tambah lagi sos tiram dan perasa. Kuahnya pun sedap dihirup. hehehe
TADAAA!!
Dah siap sedia untuk dihidang.
Dah siap sedia untuk dihidang.
presentation untuk menaikkan lagi selera makan. brokoli yang dikukus pun mau enterprem.
daripada beli ayam golek sekor rm25 kat pasar ramadhan tu, masak sendiri je lebih jimat dan memuaskan hati..selamat mencuba!
Sy dh cuba buat td.sesap..tq for d recipe
ReplyDeleteheehee..mmg sedap dan simple kan..slalu buat ayam masak kicap je, sesekali tukar mood la plak
Delete