recent posts

Tuesday, February 26, 2013

Medan, Indonesia - Day 3 (Finale)

Sudah masuk hari ketiga uols, selamat membaca!

Perjalanan hari ini adalah daripada Berastagi menuju ke Medan.  Kena bertolak awal pagi sebab hari ini hari Ahad, kedai banyak yang tutup awal.  Untuk tidak membuang waktu, kami bertolak seawal pukul 8.00 pagi, sejurus selepas breakfast.  Shopping time! woot woot!

First tempat yang dituju dah sampai ke Medan adalah untuk beli kek lapis dan bika ambon.  Kalau datang ke Indonesia dikira macam benda wajib beli jugaklah, tapi depend korang nak beli ke tidak.  Kedai ni Pak Awen yang bawak, so, ikut dia aje.  Selain kek lapis dan bika ambon, ada juga brownies.  Harga kat kedai ni kalau ikutkan agak mahal tapi still affordable.  Kat sini, kami order je, nanti malam orang kedai tu akan hantar ke Hotel.

Ada sample untuk rasa, kalau lapar leh la makan beria..hikhik
Aku beli tak banyak, beli satu kek lapis dan satu brownies untuk ofismate yang tercinta.  Kira dah sampai sana, aku masih tak lupa diri.  Dah setel order, kami pun laju-laju menuju ke Pasar Ikan.  Kena laju-laju sebab pasar tutup awal. Takut tak sempat la pulak nak memborong.


Ini adalah gambar yang sempat aku snap sebelum tangan dipenuhi plastik.  Bargain jangan tak bargain.  Shop until you drop, okey? Pastu bila duit habis, masuklah rancangan Money Drop. ok itu #lawakhambar

Ada berbagai-bagai pilihan telekung, harga tertakluk kepada jenis kain, jenis sulaman dan kualitinya.  Antara barang-barang lain yang dijual disini adalah telekung travel, kain batik, kain pelikat, kain sulam, blouse dan sebagainya.  Ada kedai yang boleh terima duit Ringgit Malaysia, so, don't worry kalau duit rupiah dah habis. *clapclap*

Lepas shop until drop, confirm perut pun jadi lapar kan? So, tengahari tu kitorang decide nak makan makanan Sunda pula.  Jom ke Koki Sunda!






Bagi aku, tekak aku lebih kepada makanan Jawa dan Minang. Sunda ni kureng sikit. Tapi still boleh dikatakan sedap. Price? Makanan kat sini harga standard yang aku ingat, seingat akulah kan, sebab aku rasa cam hilang ingatan pasal berapa duit makan yang habis kat sini. Hari last kan, duit pun fikir nak habiskan je..hehe

Pas makan, jom check in kat Swiss-Belinn.  Hotel yang ni pun sama, tempah via Agoda.  Harga sangat berpatutan, bilik pun cantik dan selesa.


Last but not least, aktiviti yang sememangnya telah dirancang lebih awal iaitu SPA! hehe..gugurls nak g Spa kejap k, nak feeling ala-ala Mak Datin uols..Bagi sesiapa yang nak berkunjung ke Medan dan sememangnya suka dengan spa, silalah ke Spa ini ye.  Selain harga yang sememangnya sangat berpatutan, servisnya juga amatlah tiptop.  Boleh buat tempahan dulu bagi mengelakkan tiada kekosongan.  Just click link ini untuk tengok harga dan buat tempahan ZEN GARDEN SPA.  Full body treatment serendah RM50 je uols, kat Malaysia mana nak dapat??! U tell me?! hehe..well, rugi kalau tak pergi. Spa ni kat dalam town je, Jalan S.Parman, suh je driver uols hantar, pasti indah perasaan bila dah penat bershopping, manjakan diri pulak kan???!! Tips ni aku dapat daripada Tripadvisor, memang boleh pakai.


Selepas berspa selama hampir 2 jam, balik semula ke hotel.  Rehat-rehat di lobby hotel sambil berwifi.  Hotel tu tak ada wifi dalam bilik, harap maklum. 

Aktiviti malam, kami just keluar makan, then balik hotel balik sebab nak kerja keras packing barang.  Kalau tengok barang dengan tengok beg, memang rasa takkan muat, tapi sebab dah jadi expert dalam bidang packing barang ni, semuanya bisa diatur, padat mampat sendat beg, janji  semua barang leh masuk, gitteww..

Flight balik kami adalah pukul 6.20 pagi ye uols, so, pukul 4.30 pagi dah kena siap2 turun kat lobby, hotel ada perkhidmatan hantar ke airport, tapi kalau dah penuh ataupun van dah berlepas, pihak hotel akan call teksi.  Harga teksi murah je sebab airport dekat.

Maka dengan itu, berakhirlah trip pendek ke Medan, Indonesia. Kepada cousinku, terima kasih atas segalanya dan mohon halal terlebih terkurang sepanjang perjalanan itu.  Murah rezeki, berjumpa lagi kita di trip yang seterusnya. Hehe.  

Sekian, hingga bertemu di trip yang lain. :)


P/S :  Terima kasih juga pada mamat2 gorgeous yang mengiringi perjalanan kami di Medan, tak pasal2 terjumpa rakyat jelata pulak kat bumi Medan tu. hehe. Glad to know uols dan dpt kongsi tips travel daripada otai2 travel cam korang, otai k, lulz.. So, next trip korang, jangan lupa, nak fridge magnet! 





21 comments:

  1. As salam,
    bole saya tahu,masa awak tidur di parapat dan berastagi tu, pak supir tidur di mana? adakah kita perlu sediakan tempat penginapan dia juga?
    berapa kos utk hire pak supir tu utk trip 4H 3M? sbb saya akan ke medan bulan mei ini..belum dpt pak supir lg..harap dpt membantu..tQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..tpt tidur kita tak perlu sediakan, sy pn tak tau pak supir tidur di mana, mgkin travel agency dah sediakan penginapan kot..aritu sy byr RM500++ utk 3 hari..klu kongsi berempat lebih jimat, sy aritu kongsi berdua je, sakit la sikit..cuba la minta quotation dlu, sbb tak tau la klu price still sama atau tidak

      Delete
  2. terima kasih..owh mcm tu ye..saya ada tanye sorg pak supir ni. dia caj RM900 (innova) utk full trip 4H 3M.. tu dh termasuk caj utk minyak,parking n entrance fee ke pulau samosir dan lain2 tempat..saya tgk itinerary saya sama je mcm awak pnye hehehee cuma saya terlebih sehari je la..rasa2nye,ok ke dgn harga 900 tu?
    saya pegi 4 dewasa + 4 kanak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu rasa nk banding harga, try la mintak quotation drp pak supir sy tu..kot2 dpt lagi murah ke..sehari die charge sy aritu RM175..tp kena byr entrance fee+parking, tapi takde la mahal mana pun..

      Delete
  3. ok..saya dh tanye pak supir awak..dia caj 175/day..murah jgk..
    so lg murah kan..terima kasih yer :-)

    ReplyDelete
  4. Hello. Thank you for your review of our spa - Zengarden. I am happy to hear that you had great experience. :)

    ReplyDelete
  5. As salam. Menarik baca percutian ke Medan. Plan nk g next year. RM175 tu ikut hari or kira pax ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..ikut hari..pegilah..nice view kt danau toba tu..

      Delete
  6. Sorry lg satu...masuk dengan meals ke? klu x masuk, supir akan cdgkn mkn di mana ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtermasuk meals..mkn sendiri2, ikutlah nk mkn kt mana, pak supir pun mkn sendiri2..klu nk suruh die cdgkn pun ok..gtau la bajet berapa n nk mkn mknn ape, jawa ke minang ke

      Delete
  7. salam.best baca entry awk..sy mmg tgh cari spa yg best area medan utk manjakan diri last day b4 pulang ke malaysia.sy akan ke sana pd 8 - 13 Jan 2014,lg 2 mnggu mcm tu.so nak tnye,sy dh booking swiss bell in utk hari smpai.then tgh fikir2 nk tmph hotel mn utk 2 hari terakhir di sana.hotel ni dekat x dgn airport?dan snang x utk dpt public transport?sy xplan utk pakai supir coz nk backpack. mohon pandangan,,tq ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..thanks sbb sudi singgah kt blog yg tak seberapa nih..memang sgt2 recommended service kt spa tu..sila buat reservation kt laman web diorg k..

      2 hari terakhir tu mmg stay di bandar medan or nk ke danau toba jugak? danau toba n berastagi agak jauh jugak kalau nk naik public transport boleh tp not recommended klu pergi sume perempuan, scary movie sikit..hari terakhir better stay kt kota medan, airport di medan dh berubah location, sy xpasti jauh ke tak..

      Delete
  8. As salam.. Seronok baca pasal trip ke medan nie. Plan nk ke sana bulan tiga nie. Excited ada takut pun ade... Anyway, blh bagi no pak supir tk? Email ke nenayusniza@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. no. pak supir tu takut die tak guna lg..ce contact via emel dgn details yg sy bg kt entri sblm ni..tq

      Delete
  9. assalamualaikum .. best bca trip awk .. makin exicted rsa nak pegi next month expecially spa tuu . siap bg link lg .. hehe . agak2 kain sulam kt sna hrga bole than x murah nya .. niat nk memborong nie ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aritu sy mmg xbeli kain sulam..beli telekung je..harga kira murah jugak, tp nk compare dgn jakarta lg murah di jakarta..tp beza dlm 2-3 ringgit je la..spa tu mmg best..dah lah murah giler..kt mesia mmg tak dpt la price mcm tu..puas hati sgt

      Delete
  10. Saya nak tanya telekung yg penuh sulam dlm gambar brp ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg sulam penuh tu tak tny la pulak..hehe..sebab takde beli

      Delete
  11. hai,

    boleh tau kat mana tempat u beli telekung tu semua?? nama tempat? thanks

    ReplyDelete

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow