recent posts

Tuesday, November 19, 2013

Kira-Kira Western Australia

Berjalan sudah, bercerita pun sudah, so meh kita wat kira-kira berapa total damage ke atas kewangan aku untuk trip ke Western Australia ni.  Aku wat bajet untuk sorang la senang kira, kalau korang pergi bertiga, lebih kurang je la perbelanjaannya, kalau pergi lagi ramai lagi tinggi perbelanjaannya dan vice versa.  

Tiket Flight  (Including baggage 15kg+20kg/makan) :  RM365 + RM618 = RM983
Penginapan :  (AUD44.66 + AUD 39 + AUD 33 + AUD 96)                  = RM642
Sewa Kereta (Including GPS + Top Cover) for 5 days (AUD108.33)      = RM327
Minyak Kereta : (AUD60+AUD62+AUD65+AUD34+AUD33) / 3              = RM255
Teksi (Airport - Bayswater Car Rental + YHA Perth - Airport) (AUD25) = RM75.50
Fee (Caversham)  AUD24                                                                        = RM72.50
Fee (Pinnacles Desert/ per car) AUD 11 / 3                                              = RM11
Fee Sandboard @ Lancelin (AUD10 / 3)                                                  = RM10
Fee Lighthouse per person (AUD 5)                                                         = RM15
Fee Train Ride @ Busselton Jetty per person (AUD11)                            = RM33
Train Meltham Station - Perth Station ( AUD 2.80)                                   = RM 8.50
Poskad (10 pieces @ AUD4)                                                                   = RM12
Setem (AUD 1.7 x 5 )                                                                              = RM25.60
Parking (AUD 10)                                                                                    = RM30
Makan : (Bekal dari Malaysia RM50 + Makan di Perth AUD50)              = RM200
Chocolate kat Margaret River  (AUD34.70 +AUD5.50 +AUD 1.95)       = RM127
Souvenior (AUD95 + AUD7.9 + AUD8.8)                                              = RM337
Internet (AUD15++)                                                                                = RM50

Total                                                                                                       = RM3214.10

Exchange Rate : 1AUD = RM3.02

Ni kira lebih kurang je, kalau ikutkan duit aku habis lebih daripada ni, yang lain2 tu shopping benda yang di luar kawalan aku seperti perfume, baju, barangan kulit dan sebagainya.  Budget untuk shopping tu at your own risk lah kan.  Paling minimum sekali perbelanjaaan adalah sekitar RM3 ribu macam tu je.  Kalau pergi berempat atau lebih, bolehlah kurangkan lagi perbelanjaan korang.   Bagi yang takde bajet dan masih merancang-rancang, anda boleh mulakan dengan membeli tiket flight dulu.  Dah ada duit nanti bayar untuk hostel pulak, hostel memang kena bayar siap2, maksudnya booking terus bayar. Selebihnya, standby untuk bayar kat sana, asingkan siap-siap.

Dan yang paling kitorang dapat cut cost adalah kat bab makan.  Kalau tengok memang tak reasonable langsung perbelanjaan makan kitorang kan? hehe.  Aku bawak travel cooker, so memang boleh masak nasi, megi sume segala. Lagipun kat hostel kan boleh masak.  Bawak je la sardin, tuna dan lauk ready made macam Brahim ke, Aliff ke.  Telur, bawang, cili semua tu, boleh beli je kat supermarket.  Beras dan maggi kitorang bawak.  Bahagi-bahagi tugas bawak makanan, pastu makanlah sama-sama.  Mesti superb jimat dan yang penting Halalal Toyyiban dan kenyang.  Souvenior aku tu pun kalau ikutkan memang agak banyak, korang mungkin beli kurang sikit daripada aku. Tapi tulah, kalau nak best, bawaklah duit lebih sikit, leh shopping sakan. 

Terima kasih semua blogger2 yang sudi mengkongsikan cerita mereka dengan aku, tanpa mereka tentunya susah aku nak merangka perjalanan ke WA ni. 

Makanya, tamatlah semua cerita pasal WA ni, nak itinerary cam biasa, tinggalkan komen kat bawah. Itinerary aku agak details siap dengan alamat semua dan insyaAllah dapat membantu korang di sana nanti.  

Ni another suggestion from traveller for those yang planning nk ke Perth secara beramai-ramai, kalau ada yang berminat boleh contact nombor yg di bawah k..


Sekian, terima kasih.

P/S : Pen jingga pen oren, sudah baca harap komen. hehe


14 comments:

  1. Banyak tempat yang YR dapat cover, jadi reasonable bajet tu... Tapi stem lebih mahal dari poskad??

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sgt reasonable untuk travel selama 6 hari, tempat pun jauh2, macam pusing satu malaysia gak. jauh kot nak diposkan, melangkau negara, seb baik selamat sampai kat semua penerimanya. hehe

      Delete
  2. Akhirnya habis sudah entry ke Perth...BEST kan..kalau ke sana nak jimat better pergi dalam group 4 senang nk booking kereta kan..pastu mkn pun bawak bekalan dan rice cooker..hahaha..JM pun guna konsep yang sama...

    Lepas ni ke mana pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, penat betul nk menghabiskan cerita klu travel lama2 nih..hehe..sepatutnya aritu pergi berempat, last2 sorang tak dpt ikut..sy bwk travel cooker yg kecik tu, sgtlah berguna, compact dan senang nk bawa g mana2..

      lepas ni kalau g pun mungkin business trip je, nk kumpul duit..hehe

      Delete
  3. tahniah!! sebenarnye mmg ade plan nk ke sane...................tp bertukar pikiran pulop! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, leh g next trip...sy pun plan lps ni mgkin nk terjah jepun, tp tak tau la bila dpt pegi..huhu

      Delete
  4. bila la nak merasa dapat gi ostalia ni..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh punya, lbh kurang belanja g korea je..

      Delete
    2. mestilah tau..klik kt nama tu kan leh terus g kt link blog..hehe

      Delete
    3. wahhh....ada jugak org melawat blog syok sendiri tu. tocheh tocheh ^_^

      Delete
    4. sume blog pun blog syok sendiri..saje je buat kunjungan balas..kunjung mengunjung kan amalan mulia..hehe

      Delete
  5. salam
    saya plan dgn member nak ke perth next january
    boleh x kongsikan itinerary

    email : nhidayah_86@hotmail.com

    thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for the late reply...sy bersalin aritu, baru bukak blog semula..

      Delete

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow