recent posts

Thursday, June 25, 2009

Kalau RM10K ada dlm tangan...

tgh imagine kalau ade lebih kurang RM10k kt dlm tangan sekarang ni. apa nak buat ek?

kalaulah ada dalam tangan aku sekarang ni kan, ini list2 yang aku nk beli/buat...muehehehe

:: laptop + berokband. aku nak beli laptop sebab dah nak start belajar. anggaran lebih kurang dalam RM2,500.00 kot.

:: washing machine otomatik. kak jun dah nak pindah, so, washing machine die, die mestilah nak angkut kan. so, kena beli baru. lebih kurang RM 900.00.

:: katil+tilam empuk. dah lama mengidamkan katil dan tilam yang empuk. mmm.beshnye. takdela sakit-sakit lagi tulang belakang aku.anggaran RM400.

:: tukar tayar kereta. tayar tu daripada bulan 8 tahun lepas lagi cine tu kata dah botak.tp aku buat dek je sebab takde duit nak tukar. dahlah kene tuka empat2 tayar tu. masak aku.nasib baik naek kete kecik je. anggaran : RM 500.00

:: beli baju batik yang cantik2. 2 pasang pun jadilah. siap dengan jahit sekali. anggaran dalam RM600

:: buat spek. mata dah rabun. kene pakai spek sebenarnye, tp tangguhkan dulu sebab takde duit nak buat. dorang suruh buat yang murah-murah je dulu, tp kalau ada RM10k, baik buat yang mahal terus..=D.. anggaran : RM 400.00

:: tukar henpon baru. henpon ni dah nak masuk 3 tahun aku pakai, dah berkarat-karat dah pun keypad die. klu bleh nak beli henpon best sikit, tapi tak de la overbajet. bajet dalam RM1,500.00 je

:: lagi? hm..aku nak beli set sofa+meja makan. sume sekali bajet dalam RM1800.00. beli yang murah2 je dulu.

:: ada balance berapa byk lagi tu? lebih kurang seribu lebih kan? itu semua nak bayar hutang-hutang peti sejuk kat mama & hutang-hutang kat Orang Kaya Cici.

dah setel. barulah hidup saya akan puas ketika itu. tp kalau nk tambah lagi RM10k bley??

tolong langsaikan utang PTPTN. takde la kena bayar tiap2 bulan lagi. hihihihihihi

sebenarnye, bile kira-kira balik kecik je nilai RM10k tu sekarang ni. apa aje la yang boleh dapat. tapi time nak mengumpulkan tu, punyalah payah. nak kena ikat perut je memanjang, blom lagi nak menolak hawa nafsu nk bershopping tu kan. duit oh duit...susahnya nak mendapatkanmu...


hm.....kalaulah...............

3 comments:

  1. nak suggest kalo nak beli spek, kalo nak save budget, g carik bingkai yg santek2& murah2, pastu bwk kat kedai & letak cermin..
    kalaulah.....

    ReplyDelete
  2. wei....takpe sabar ek...meh aku bg cadangan...hang pi beli secand hand katil that not so mahal...u can get around 50..by luck u can get a mattress less than 100...so JIMAT!!!YEAY!!!tayar tu ..kene tukar cepat...jgn biarkan...so tukar tayar dl sblm pape,ok??sofa n maje mkn pun boley cr kat kdi secondhand...pi survey dl na...??washing machine beli yg semiauto je..RM400 sgt jimat..tak pon ko mintak mak aku nyer washing machine, ok lg rase nye...tak gune pun...

    ReplyDelete
  3. mane nk beli secondhand katil tu?hurm..ade garage sale ke ape?

    ReplyDelete

Follow Me, I Follow U Back

Subscribe and Follow